Νέα

JTI: 600 εκατ. ευρώ χάνει το Δημόσιο από λαθρεμπόριο καπνού – Κρίσιμη η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Τα 600 εκατ. ευρώ αγγίζουν, σε ετήσια βάση, οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Αυτό υπογράμμισε η Lucine Ovumyan, ανώτερη αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Japan Tobacco International (JTI), στο πλαίσιο ομιλίας της στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Παγκόσμιο φαινόμενο με απώλειες δισεκατομμυρίων

Όπως επεσήμανε η Lucine Ovumyan, το παράνομο εμπόριο καπνού στερεί από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ το 11% της ποσότητας καπνικών σε παγκόσμιο επίπεδο διακινείται παρανόμως.

Για το 2024, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της JTI, ο ΠΟΥ εκτιμά την απώλεια δημοσίων εσόδων σε 47,4 δισ. δολάρια, με ανοδική τάση για τα επόμενα έτη. Όπως υπογράμμισε η Ovumyan, «δεν πρόκειται μόνο για χαμένα φορολογικά έσοδα που στερούν κονδύλια από την παιδεία, την υγεία και τις υποδομές· μιλάμε για κεφάλαια που καταλήγουν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου όπλων».

Η ελληνική πραγματικότητα

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα στην Ελλάδα παραμένει προβληματική, όσον αφορά το λαθρεμπόριο καπνού, τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα με την Lucine Ovumyan - έχουν καταγραφεί θετικά βήματα που αναδεικνύουν τη χώρα μας σε θετικό παράδειγμα συνεργασίας των εμπλεκόμενων πλευρών. Είναι ενδεικτικό ότι, με τη συμβολή μεταξύ άλλων και της JTI, το παράνομο εμπόριο καπνού μειώθηκε από 30% το 2022 σε 20% το 2024. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ένα μοναδικό αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στις περισσότερες χώρες η τάση είναι αυξητική.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «παρά τη μείωση, σχεδόν 1 στα 4 τσιγάρα που καπνίζονται στην Ελλάδα παραμένει παράνομο, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».

Ένα διεθνές δίκτυο

Η Ovumyan ήταν σαφής: «Το παράνομο εμπόριο δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Αφορά τουλάχιστον τις γειτονικές χώρες, συχνά όμως επεκτείνεται πολύ περισσότερο. Είναι ένα πολυεθνικό, διασυνδεδεμένο δίκτυο, σαν αράχνη».

Στην Ευρώπη, οι απώλειες από το παράνομο εμπόριο καπνού υπολογίζονται σε 17 δισ. ευρώ ετησίως, με 52 δισ. παράνομα τσιγάρα να κυκλοφορούν στην ήπειρο. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί ένα κομβικό κρίκο στη διακίνηση.

Μάλιστα, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε είναι πως στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν τα σύνορα έκλεισαν, υπήρξε άμεση και σημαντική μείωση του παράνομου εμπορίου, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση του φαινομένου με την ελευθερία διασυνοριακών μετακινήσεων.

Οι γραμμές παραγωγής

Η αντιπρόεδρος της JTI υπογράμμισε ότι τα παράνομα προϊόντα παράγονται σε εξελιγμένα εργοστάσια σε διάφορα σημεία του κόσμου. «Δεν μιλάμε για ένα πρόχειρο μηχάνημα. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας μονάδες, με σημαντική παραγωγική δυνατότητα», ανέφερε.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όπως υπενθύμισε, πρόσφατα οι ελληνικές αρχές εντόπισαν και έκλεισαν ένα μεγάλο παράνομο εργοστάσιο καπνού και παράλληλα έβαλαν λουκέτο σε 22 επιπλέον παράνομες εγκαταστάσεις.

Ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών

Η Ovumyan έκλεισε την τοποθέτησή της με έκκληση για διαρκή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τις κρατικές αρχές, καθώς και για συστηματική ενημέρωση των πολιτών.

«Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι όταν αγοράζουν φτηνά, παράνομα τσιγάρα, στηρίζουν τα εγκληματικά δίκτυα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε σε νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε η JTI σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία θα προβάλλεται σε 13 από τις μεγαλύτερες ελληνικές ιστοσελίδες. Παράλληλα, τόνισε ότι η JTI επενδύει εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρεμπορίας καπνού, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που έχει η επιβολή της νομοθεσίας.  «Η νομοθεσία μπορεί να υπάρχει, αλλά χωρίς πραγματική εφαρμογή, δεν έχει νόημα. Η επιβολή είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου», κατέληξε. 

Το λαθρεμπόριο καυσίμων

Στο ίδιο πάνελ, ο Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), περιέγραψε το λαθρεμπόριο καυσίμων ως διαχρονικό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για τον υγιή ανταγωνισμό. Υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των νόμων, αλλά και ενίσχυσης των τεχνολογικών εργαλείων ελέγχου, όπως το σύστημα εισροών-εκροών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης, της συνεργασίας μεταξύ αρχών και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της αυστηρής εποπτείας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά στους τομείς των καυσίμων και των καπνικών προϊόντων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025