«Ευκαιρία αφύπνισης» για την Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσει ζητήματα που προϋπήρχαν και τα οποία είναι διαρθρωτικής φύσης χαρακτηρίζει τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Eurobank και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Τάσος Αναστασάτος.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί πάντως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα ήταν στοχευμένα και μέχρι στιγμή αμφότερα τα μέρη, δηλαδή ΗΠΑ – Ε.Ε., υποδηλώνουν εμμέσως τη διάθεση τους να διαπραγματευτούν.
Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank, είναι αυτό μιας ήπιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης της ευρωζώνης και του πληθωρισμού, που θα αντιμετωπιστεί με επιπλέον ή ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης
Μιλώντας στην «Η», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αναστασάτος υπογραμμίζει ότι:
«Η Ευρώπη ταλανίζεται από ένα έλλειμμα παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια, το οποίο συναρτάται με την απόσταση την οποία έχει από τις εξελίξεις στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Από το υψηλό ρυθμιστικό βάρος, το οποίο επιφέρει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην παραγωγή στην ήπειρό μας. Από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μια διασπασμένη και χωρίς ενιαία πολιτική εκπροσώπηση οικονομική περιοχή.
«Η αναταραχή που προκαλείται στις αγορές από την ανάφλεξη των εμπορικών πολέμων είναι μία αφορμή για την Ευρώπη να επισπεύσει όσα θα έπρεπε ήδη να έχει υλοποιήσει»
»Όλα αυτά λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία προϋπήρχαν, έχουν φύγει κατ’ επανάληψη και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τελευταίες εκθέσεις των Μάριο Ντράγκι, Ενρίκο Λέττα έχει περιγραφεί το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ άλλων, μέτρα εμβάθυνσης των ενιαίων αγορών με έμφαση στην κεφαλαιακή ένωση και την τραπεζική ένωση και πλέον και με την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα της ηπείρου για την κατάκτηση στρατηγικής αυτονομίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατά την έννοια, η αναταραχή η οποία προκαλείται στις αγορές από την ανάφλεξη των εμπορικών πολέμων, είναι μία αφορμή για την Ευρώπη να επισπεύσει αυτά τα οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να χάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.»
Η Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Τάσος Αναστασάτος υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την υλοποίηση κάποιων σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όμως, υπάρχει απόσταση από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε τομείς οι οποίοι επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.
«Αυτό που ήταν προτεραιότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είναι και σήμερα: να προχωρήσουμε όσο γίνεται ταχύτερα στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς που όλοι ξέρουμε. Στην επίσπευση της απόδοσης δικαιοσύνης, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην απλοποίηση της νομοθεσίας και του ρυθμιστικού πλαισίου.»
«Το ιδανικό αντίβαρο στην αβεβαιότητα είναι η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον»
Αβεβαιότητα και ιδιωτικές επενδύσεις
Όπως λέει, δεν είμαστε μαζί με τους καλύτερους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, «διότι η αβεβαιότητα στο διεθνές τοπίο, η οποία συνοδεύει την παρούσα περίοδο, σίγουρα θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στη διάθεση των ιδιωτικών κεφαλαίων να προβούν σε επενδύσεις και, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και στην κατανάλωση. Άρα το ιδανικό αντίβαρο είναι η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το οικονομικό περιβάλλον.»
Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Τ. Αναστασάτος, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της σημαντικό όπλο, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης - για το οποίο πάντως τονίζει πως δύσκολα θα ληφθεί απόφαση παράτασης του.
«Πρέπει να δουλέψουμε με τη λογική να απορροφήσουμε τους πόρους με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς την προοπτική αυτή», υπογραμμίζει.