Σε επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει η Παπαστράτος την τελευταία οκταετία στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, τόνισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί τόσο στην υιοθέτηση εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης όσο και στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού ρυθμιστικού πλαισίου. «Εδώ και πολλά χρόνια λέμε «κομμένο το τσιγάρο» χωρίς καμία εξαίρεση. Και έχουμε δουλέψει σκληρά γι’ αυτό, με επενδύσεις», τονίζει ο κ. Καργαρώτος.
Ο ίδιος αναφέρεται, εκτός από τις επενδύσεις της Παπαστράτος, σε πρόσφατη έρευνα της Marc που διεξήχθη για λογαριασμό της Παπαστράτος και αφορά στο πώς αντιμετωπίζουν οι διαφορετικές γενιές των εργαζομένων το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος μιλάει για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας που είναι αναπόσπαστο, όπως λέει, δομικό κομμάτι του ριζικού μετασχηματισμού της εταιρείας του. «Δεν μπορούμε να μη στραφούμε με σοβαρότητα και προσοχή στο ανθρώπινο δυναμικό».
Η ελληνική Πολιτεία έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική και προοδευτική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας τη μείωση βλάβης. Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας αδειοδότησε επίσημα το προϊόν μας ως λιγότερο τοξικό από το παραδοσιακό τσιγάρο – και είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε αυτό.
Ο κ. Καργαρώτος μίλησε στην «Η» και για την ανοιχτή συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα πως τώρα η Παπαστράτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας συμμαχίας για το νερό. «Έχοντας μαζί μας την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και άλλες επιχειρήσεις του Θριασίου Πεδίου, στόχος μας είναι όλοι μαζί να βάλουμε το πρόβλημα στο τραπέζι και να σχεδιάσουμε προτάσεις – ακόμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες – για πιο σωστή διαχείριση του νερού στο μέλλον».
Εχουμε πιστοποιηθεί βάσει παγκόσμιου προτύπου για τη διαχείριση νερού και έχουμε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμησή του.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Ολόκληρη η συνέντευξη
Είδα ότι πρόσφατα πήρατε την πρωτοβουλία να κάνετε μια έρευνα για το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, μια έρευνα που έγινε σε συνεργασία με τη Marc. Πείτε μας τι σας οδήγησε να την πραγματοποιήσετε και ποια ήταν τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα;
Τα τελευταία οκτώ με εννέα χρόνια βρισκόμαστε σε έναν ριζικό μετασχηματισμό. Ξεκινώντας από το προϊόν μας το ίδιο: έχουμε αφήσει εντελώς πίσω το παραδοσιακό καιόμενο τσιγάρο και έχουμε στραφεί εξ ολοκλήρου στα νέα εναλλακτικά προϊόντα.
Αυτός ο μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο το προϊόν – αφορά συνολικά τη λειτουργία μας.
Οι εργαζόμενοi είναι αναπόσπαστο, δομικό κομμάτι του ριζικού μετασχηματισμού μας. Δεν μπορούμε να μη στραφούμε με σοβαρότητα και προσοχή στο ανθρώπινο δυναμικό
Υλοποιείται μια επένδυση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργεί εκατοντάδες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα, καινοτομία…
Όλα αυτά μαζί καθιστούν τους εργαζόμενους αναπόσπαστο, δομικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να μη στραφούμε με σοβαρότητα και προσοχή στο ανθρώπινο δυναμικό.
Σήμερα μέσα στο εργοστάσιό μας δουλεύουν τέσσερις διαφορετικές ηλικιακές γενιές επαγγελματιών. Πριν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αξίες και τις ανάγκες τους, πρέπει πρώτα να τις καταλάβουμε. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη μελέτη σε συνεργασία με τη Marc.
Η έρευνα ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Βλέπουμε για παράδειγμα πως η γενιά Ζ – η νέα γενιά εργαζομένων που προσπαθούμε να κατανοήσουμε, αλλά και να εμπνευστούμε από αυτή – έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες.
Για παράδειγμα, η ασφάλεια εργασίας, που ήταν κυρίαρχη αξία στο παρελθόν, πλέον δεν είναι το πρώτο ζητούμενο. Αυτή η γενιά αναζητά ένα εργασιακό περιβάλλον με διαφάνεια, ευελιξία, επικοινωνία, δυνατότητα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης· θέλει ευκαιρίες ανέλιξης και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Αυτά είναι κρίσιμα ευρήματα για τις επιχειρήσεις. Μόνο αν καταλάβουμε τις αξίες αυτής της γενιάς, θα μπορέσουμε και να ανταποκριθούμε και να προσελκύσουμε το καλύτερο δυναμικό.
Αλλάζοντας θέμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είδα ότι διοργανώσατε στις εγκαταστάσεις σας στον Ασπρόπυργο μια ανοιχτή συνάντηση εργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;
Εμείς πλέον δεν είμαστε απλώς μια εταιρεία καπνικών προϊόντων. Μέσα από τον μετασχηματισμό μας έχουμε στραφεί στην τεχνολογία και την καινοτομία. Το νερό δεν είναι για εμάς βασικό κόστος· όμως είναι κρίσιμος φυσικός πόρος για την κοινωνία. Και ό,τι απασχολεί την κοινωνία, οφείλει να απασχολεί και εμάς.
Να σημειώσω ότι η βιομηχανία συνολικά καταναλώνει μόνο 2–3% του συνόλου του νερού. Η οικιστική χρήση είναι περίπου στο 12–13%, ενώ το υπόλοιπο 85% κατευθύνεται στη γεωργία. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα της λειψυδρίας είναι μείζον και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα το δούμε να έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο – ακόμα και με μεταναστευτικά κύματα λόγω έλλειψης νερού, όπως προβλέπουν οι ειδικοί.
Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι μείζον και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα το δούμε να έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο - Ο,τι απασχολεί την κοινωνία, οφείλει να απασχολεί και εμάς.
Εμείς έχουμε ήδη πιστοποιηθεί βάσει παγκόσμιου προτύπου για τη διαχείριση νερού και έχουμε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμησή του.
Θέλουμε τώρα να πάρουμε την πρωτοβουλία μιας συμμαχίας για το νερό. Έχοντας μαζί μας την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και άλλες επιχειρήσεις του Θριασίου Πεδίου, στόχος μας είναι όλοι μαζί να βάλουμε το πρόβλημα στο τραπέζι και να σχεδιάσουμε προτάσεις – ακόμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες – για πιο σωστή διαχείριση του νερού στο μέλλον. Δυστυχώς σήμερα το σπαταλάμε, σε όλα τα επίπεδα.
Θέλουμε τώρα να πάρουμε την πρωτοβουλία μιας συμμαχίας για το νερό. Έχοντας μαζί μας την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και άλλες επιχειρήσεις του Θριασίου Πεδίου, στόχος μας είναι όλοι μαζί να βάλουμε το πρόβλημα στο τραπέζι και να σχεδιάσουμε προτάσεις
Εδώ και χρόνια μιλάμε για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Έχετε επενδύσει σε εναλλακτικά προϊόντα, για όσους δεν μπορούν να διακόψουν πλήρως τη νικοτίνη. Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Πού πρωτοστατεί και πού υστερεί;
Η Ελλάδα, θα έλεγα, πρωτοστατεί. Όντως, εδώ και πολλά χρόνια λέμε «κομμένο το τσιγάρο» – χωρίς καμία εξαίρεση. Και έχουμε δουλέψει σκληρά γι’ αυτό, με επενδύσεις.
Ως Παπαστράτος και Philip Morris International έχουμε επενδύσει πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία 12ετία σε εναλλακτικά προϊόντα, τα οποία είναι δυνητικά λιγότερο βλαβερά από το τσιγάρο. Το πιο ώριμο προϊόν μας σήμερα είναι το IQOS, με θερμαινόμενες ράβδους, που κυκλοφορεί σε πάνω από 90 χώρες και έχει μεγάλη αποδοχή.
Ως Παπαστράτος και Philip Morris International έχουμε επενδύσει πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία 12ετία σε εναλλακτικά προϊόντα – τα οποία είναι δυνητικά λιγότερο βλαβερά από το τσιγάρο.
Αλλά και στο ρυθμιστικό τομέα, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα. Η ελληνική Πολιτεία έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική και προοδευτική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας τη μείωση βλάβης. Πρόσφατα, μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας αδειοδότησε επίσημα το προϊόν μας ως λιγότερο τοξικό από το παραδοσιακό τσιγάρο – και είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε αυτό.
Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας αδειοδότησε επίσημα το προϊόν μας ως λιγότερο τοξικό από το παραδοσιακό τσιγάρο – και είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έκανε αυτό.
Αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη. Να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τέτοια προϊόντα και να παρέχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα μπορέσει να αφήσει πίσω της το τσιγάρο για πάντα.