Με συμμετοχή της Γεωργίας Πετροπούλου, Legal Director της JTI Hellas, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «The ESG Spectrum: Balancing Growth and Societal Impact» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στην παρέμβασή της, η κυρία Πετροπούλου επισήμανε ότι το ESG αποτελεί για τη JTI μοχλό στρατηγικού μετασχηματισμού και όχι μια ακόμη κανονιστική υποχρέωση προς συμμόρφωση. Όπως ανέφερε, «η JTI επέλεξε την αυτορρύθμιση και υιοθέτησε βέλτιστες πρακτικές ESG πολύ πριν αυτές καταστούν δεσμευτικές από το ρυθμιστικό πλαίσιο».
Καλή πρακτική και σημείο αναφοράς αποτελεί η καινοτόμος πρωτοβουλία για την προστασία του περιαστικού δάσους της Ξάνθης και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Αυτή περιλαμβάνει την αξιοποίηση συστημάτων τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, την εγκατάσταση υδατοδεξαμενών και την προμήθεια εξοπλισμού για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης. Και ήρθε ως αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Μάιο του 2024 στην Αθήνα το JTI Foundation, το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη και τον Δήμο Ξάνθης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΔΣ του JT Group Mutsuo Iwai.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Γεωργία Πετροπούλου και στη σημαντική επένδυση της JTI στo εργοστάσιο ΣΕΚΑΠ, από το 2018 που αυτό εξαγοράστηκε, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του. Όπως τόνισε, «από την πρώτη στιγμή της εξαγοράς, αισθανθήκαμε την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, σε μια περιοχή με ελάχιστες επενδύσεις». Η JTI έχει υλοποιήσει μέχρι και σήμερα επενδύσεις ύψους 40 εκατ. δολαρίων, μετατρέποντας τη ΣΕΚΑΠ σε πρότυπο κέντρο παραγωγής, εξαγωγών και μεταποίησης. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις με πραγματικό κοινωνικό αποτύπωμα, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη με συμπεριληπτικό τρόπο και τοπικό πρόσημο.

Η κυρία Πετροπούλου τόνισε ότι από το 2020, η εταιρεία εφαρμόζει ενιαίο ESG πλαίσιο σε όλες τις χώρες-αγορές της, προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες. Στην Ελλάδα, η παραγωγική μονάδα της JTI στην Ξάνθη έχει ήδη καταγράψει μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά 66% και κατανάλωσης νερού κατά 80%, ενώ έχουν υλοποιηθεί πιστοποιήσεις ISO για περιβαλλοντική διαχείριση και ενέργεια, καθώς και σύστημα ολοκληρωμένων εργασιών για ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό (IWS).
Η κ. Πετροπούλου ανέδειξε, τέλος, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες της JTI στην Ελλάδα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, όπως η δημιουργία και η συντήρηση του πρώτου Ιαπωνικού Πάρκου στην Αθήνα, αλλά και της περιφερειακής ανθεκτικότητας μέσα από τη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον ΣΕΒ για προγράμματα STEM και Skills for Jobs.
Σημαντική για στο πλαίσιο αυτό είναι και η διαχρονική στήριξη που παρέχει η JTI στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στην παραγωγική αλυσίδα και την τοπική οικονομία. Η συνεργασία της εταιρείας με τους παραγωγούς βασίζεται σε σχέσεις διαφάνειας, σεβασμού και μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης.
Οφέλη και Προκλήσεις
Αναφερόμενη στα οφέλη του ESG, επεσήμανε ότι έτσι ενισχύεται με συνεπή τρόπο η εταιρική φήμη και εικόνα, ενώ η υπεύθυνη συμπεριφορά προσελκύει νέους καταναλωτές και εργαζόμενους που αναζητούν αξίες και σκοπό τόσο στα προϊόντα όσο και στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, διευρύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και προκύπτουν οικονομικά οφέλη μέσω εξοικονόμησης πόρων και αποδοτικότερης λειτουργίας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές: το ESG απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, βαθιά κατανόηση των κατάλληλων δράσεων, ενώ το νέο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο διαμορφώνει ένα καινούργιο τοπίο συμμόρφωσης. Γι’ αυτό, τόνισε, οι επιχειρήσεις καλούνται να δουν το ESG όχι ως βάρος ή υποχρέωση, αλλά ως μια αναγκαιότητα που αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. «Και η JTI είναι αξιακά δεσμευμένη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε κλείνοντας.