Νέα

Ν. Παπαθανάσης στην «Η»: Ανοίγουμε τις εξαγωγές μας στην Ασία - Εχουμε επιχειρήματα για εξαιρέσεις από τους δασμούς

papathanasis
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

Στη στρατηγική εξωστρέφειας της Ελλάδας και αναζήτησης εναλλακτικών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, μετά και τους δασμούς των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασία με χώρες της Ασίας που αναζητούν σταθερό έρεισμα στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Την ίδια ώρα, επισημαίνει τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και την απειλή ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπη, για την οποία παραδέχεται πως «θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν μας ανησυχει. Μια ύφεση σε αυτές τις χώρες δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους». Ο αν. υπουργός πάντως συνιστά «απόλυτη ψυχραιμία», καθώς η Ελλάδα έχει «στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και θεωρούμε πως, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, συμφέρει να περιμένουμε». 

Η αναστολή των 90 ημερών, άλλωστε, που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος ανοίγει έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης «και θέλουμε η Ευρώπη και η Ελλάδα να βγουν κερδισμένες». 

Περιμένουμε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, λέει ο κ. Παπαθανάσης, «παρακολουθούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και εξετάζουμε τις δικές μας δυνατότητες». Ο ίδιος εκτιμά πως έχουμε επιχειρήματα για εξαιρέσεις από δασμούς, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να είναι μόλις το 1% του ΑΕΠ και το 4,9% των εξαγωγών μας, αλλά «καμία αγορά δεν περισσεύει».  

Η Ελλάδα έχει στρατηγική αξία για την Ευρώπη και μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος και πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για τον λόγο αυτό, ανοίγουμε συνεργασίες όχι μόνο με την Ινδία αλλά και με άλλες ασιατικές χώρες που αναζητούν ευρωπαϊκό έρεισμα.

Για το καλάθι της ΔΕΘ

Για τις παροχές της επερχόμενης ΔΕΘ, ο αν. υπουργός Οικονομικών λέει πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία και δούμε έναν πόλεμο δασμών, αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση κάποιες χώρες και θα επηρεάσει κι εμάς. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τίποτα δεν αλλάζει τη στοχοθεσία μας». 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση για την παγκόσμια οικονομία. Μια οικονομική καταιγίδα που ξεκίνησε από τους δασμούς των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι υπήρξε μια αναβολή 90 ημερών στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Πώς επηρεάζει αυτό το σκηνικό την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία;

Όπως είπατε, είμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται απόλυτη ψυχραιμία. Από την αρχή επιλέξαμε να περιμένουμε τις εξελίξεις. Έχουμε στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και θεωρούμε πως, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, συμφέρει να περιμένουμε.

Είδαμε τις αγορές να κινούνται έντονα: άνοιγμα με -13% και, την επόμενη ημέρα, άνοδο +10%, με μια νέα απόφαση του προέδρου Τραμπ. Αυτό επιβεβαίωσε τη στάση μας, ότι πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις, να δούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη και τι αποφάσεις θα πάρει και να ζυγίσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η αναστολή ανοίγει έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης και θέλουμε η Ευρώπη και η Ελλάδα να βγουν κερδισμένες. 

Έχουμε ελληνικά προϊόντα που θέλουμε να στηρίξουμε, καθώς και εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και εμπορικό έλλειμμα που πρέπει να περιοριστεί μέσω στήριξης των εξαγωγών, μεταξύ άλλων και προς τις ΗΠΑ.

Ακούσαμε πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ότι υπάρχει στόχος να ανοιχτούν νέοι δρόμοι για τις ελληνικές εξαγωγές, προς χώρες όπως η Ινδία. Πόσο εφικτό είναι αυτό και πόσο χρόνο απαιτεί;

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια. Από το 2019 είχαμε ανακοινώσει ότι θέλουμε μια Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Είδαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, δημιουργήσαμε φιλικό περιβάλλον, και κορυφαίες εταιρείες εγκαταστάθηκαν στη χώρα.

Η Ελλάδα έχει στρατηγική αξία για την Ευρώπη και μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος και πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για τον λόγο αυτό, ανοίγουμε συνεργασίες όχι μόνο με την Ινδία αλλά και με άλλες ασιατικές χώρες που αναζητούν ευρωπαϊκό έρεισμα.

Σας ανησυχούν οι έμμεσες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου; Ειδικά αν μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Γαλλία εισέλθουν σε ύφεση;

Θα ήταν ψέμα να πούμε πως δεν μας ανησυχούν. Ό,τι συμβαίνει δίπλα μας –στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια– επηρεάζει και εμάς. Μια ύφεση σε αυτές τις χώρες δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Περιμένουμε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, καθώς έχει ήδη επιστρέψει ο δασμός στο 10%. Παρακολουθούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και εξετάζουμε τις δικές μας δυνατότητες. Έχουμε προϊόντα –ελιά, λάδι, φέτα– που δεν παράγονται στις ΗΠΑ, άρα έχουμε επιχειρήματα για εξαιρέσεις από δασμούς.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να πετύχουμε εξαιρέσεις; Και πώς σχολιάζετε την πιο επιθετική στάση του προέδρου Τραμπ σε σύγκριση με την πρώτη του θητεία;

Η παγκοσμιοποίηση, που ξεκίνησε κυρίως από την Αμερική, φαίνεται πως ίσως ανατρέπεται. Θέλω να σταθώ στη δήλωση του πρωθυπουργού, που είπε ότι μπορούμε να έχουμε μια win win συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, αλλά και την απάντηση του Αμερικανού Προέδρου ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει.

Η στάση μας στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είναι σαφής: να περιμένουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να δούμε τι θα πουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε τη στάση μας. Η ψυχραιμία και η διαφύλαξη των ελληνικών συμφερόντων αποτελούν προτεραιότητα.

Άρα, μια νέα, win win εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει αμοιβαία μείωση δασμών, φόρων ή ακόμα και ΦΠΑ; Συμμερίζεστε αυτή την προοπτική;

Ας δούμε πρώτα πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση. Η αναστολή άνοιξε ένα παράθυρο διαλόγου. Εμείς έχουμε και την αγωνία του εμπορικού ελλείμματος και πρέπει να στηρίξουμε τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Η Αμερική μπορεί να είναι μόλις το 1% του ΑΕΠ και το 4,9% των εξαγωγών μας, αλλά καμία αγορά δεν περισσεύει. Και έχουμε και μια εξαιρετική στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, την οποία θέλουμε να διαφυλάξουμε.

Στη ΔΕΘ όλοι περιμένουν μέτρα στήριξης, φοροελαφρύνσεις και παροχές. Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον επηρεάζει αυτές τις δυνατότητες;

Η οικονομία μας είχε θετική απόδοση και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Και αυτό το μέρισμα θα επιστρέψει στην κοινωνία μέσω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η διαπραγμάτευση για τη ρήτρα διαφυγής θα φέρει ένα επιπρόσθετο διαθέσιμο ποσό - και αυτή ήταν μια συζήτηση που είχε κινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αν δεν υπάρξει συμφωνία και δούμε έναν πόλεμο δασμών, αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση κάποιες χώρες και θα επηρεάσει κι εμάς. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τίποτα δεν αλλάζει τη στοχοθεσία μας.

Στην περίπτωση ενός δασμολογικού πολέμου και ύφεσης θα επηρεαστεί προφανώς και η ανάπτυξη.

Έχουμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει αύξηση δαπανών μέσω μεταρρυθμίσεων. Από τη διασύνδεση ταμειακών και POS ήδη έχουμε αυξημένα έσοδα, τα οποία έχουμε δικαίωμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. 

Μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 500 εκατ., φτάνουμε στα 14,6 δισ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων το 2025. Το 2019 ήμασταν στα 5,4 δισ.. Το 2026 θα πάμε στα 17 δισ. ευρώ.

Επομένως, παραμένουμε αισιόδοξοι. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, και όλα εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Και μία τελευταία ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν προβλέπεται παράταση. Θα προλάβουμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια;

Ας μείνουμε στα επίσημα στοιχεία: η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021–2027 και στις πρώτες επτά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν προβλέπεται παράταση, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Το κάναμε και με το προηγούμενο ΕΣΠΑ – δεν χάσαμε ούτε ευρώ. Και τώρα στοχεύουμε στο ίδιο.

Το ότι βρισκόμαστε στην κορυφή στην Ευρώπη αποδεικνύει πως κάτι κάνουμε σωστά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025