«Επιτέλους, ξεκινάμε! Την Κυριακή λανσάρεται η εφαρμογή και από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η πιλοτική της λειτουργία». Με αυτά τα λόγια ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρεται στο ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα βοηθήσει στην καταγραφή και διαχείριση συγκεκριμένων κλάδων, όπως οι ενοικιάσεις οχημάτων, τα πλυντήρια, τα πάρκινγκ και τα συνεργεία.
Όπως επισημαίνει, η εφαρμογή ξεκινά με την υπολογιστική έκδοση και η μεγάλη πρόκληση είναι η ενσωμάτωσή της στην mobile εφαρμογή, στόχος που θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. «Με την mobile εφαρμογή, η διαχείριση γίνεται ακόμα πιο εύκολη: οι χρήστες θα μπορούν να σκανάρουν την πινακίδα του οχήματος, να αντλούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, και να καταγράφουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη σάρωση απόδειξης ή τιμολογίου», αναφέρει ο Γ. Πιτσιλής. Παράλληλα, σχεδιάζεται η επέκταση της εφαρμογής σε άλλους τομείς, όπως οι εορταστικές και εταιρικές εκδηλώσεις, όπου υπάρχουν επίσης ανάγκες καταγραφής.
Σχέδιο επέκτασης και διάλογος με τον κλάδο
Σχετικά με την επέκταση της εφαρμογής σε άλλους κλάδους, ο Γ. Πιτσιλής αναφέρει: «Αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο. Πρώτα πρέπει να οριστικοποιήσουμε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και να καθορίσουμε τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου για να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και πώς μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτιμώ ότι από το φθινόπωρο και μετά θα είμαστε έτοιμοι για πιο ουσιαστική πρόοδο».
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τονίζει ότι η εφαρμογή σχεδιάστηκε με γνώμονα την ευχρηστία. «Πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και μικρές, χρησιμοποιούν ήδη λογισμικά για την παρακολούθηση εισόδου-εξόδου οχημάτων και την έκδοση αποδείξεων. Για αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε δώσει οδηγίες για να συνεργαστούν με το σύστημά μας», εξηγεί. «Όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τέτοιο λογισμικό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικό μας εργαλείο. Αυτό είναι κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Όλα αυτά όμως συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής και ενισχύουν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας».
Αύξηση των φορολογικών δηλώσεων και κίνητρα για συμμόρφωση
Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρει ότι φέτος η διαδικασία εξελίσσεται πολύ καλά. «Υπάρχει πλέον ένα σαφές πλαίσιο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα: εγγραφή στο μητρώο, υποβολή στοιχείων μέχρι 28 Φεβρουαρίου, άνοιγμα της πλατφόρμας στις 15 Μαρτίου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το κίνητρο για τους πολίτες: όσο νωρίτερα κάνουν τη δήλωσή τους και εξοφλούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση — 4% μέχρι 30 Απριλίου, 3% μέχρι 15 Ιουνίου και 2% στη συνέχεια». Ο ίδιος σημειώνει ότι ήδη παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι, που ήταν χρονιά ρεκόρ με 6 εκατομμύρια δηλώσεις. «Φέτος, τα πράγματα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα και η διαδικασία προχωρά χωρίς προβλήματα».
Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη νέων κλάδων, ο Γ. Πιτσιλής εξηγεί: «Η αύξηση της χρήσης καρτών από τους πολίτες σε συνδυασμό με τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε —όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την αγορά και άλλες βάσεις δεδομένων— έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Έχουμε πλέον πιο άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και μπορούμε να παρακολουθούμε τη φορολογική συμπεριφορά πιο αποτελεσματικά». Για τον ίδιο, οι πολίτες είναι πλέον σύμμαχοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: «Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την κάρτα τους, τόσο περισσότερο ενισχύουν τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων», αναφέρει.
Αισιοδοξία για το μέλλον
Αναφορικά με την αισιοδοξία του για την «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, ο Γ. Πιτσιλής δηλώνει: «Ασφαλώς αισιοδοξούμε. Αν συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με το παρελθόν, έχουμε κάνει σαφή πρόοδο. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν: ήδη φέτος έχουμε επτά κατοχυρωμένα μέτρα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για περισσότερα. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι το σύστημα λειτουργεί προληπτικά. Οι συνεπείς επιχειρήσεις δεν φοβούνται τους ελέγχους, ενώ οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη σημασία της συμμόρφωσης. Η αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 50% από το 2017 έως το 2024 αποδεικνύει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για μελλοντικές μειώσεις φόρων προς όφελος όλων».