Τη σημασία της καλλιέργειας κουλτούρας συνυπευθυνότητας και αυτονομίας στους χώρους εργασίας, ως απάντηση στη διευρυνόμενη έλλειψη ταλέντων, ανέδειξε ο Νίκος Χατζηνικολάου, People & Culture Director της JTI Ελλάς, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως σημείωσε, οι σύγχρονοι εργαζόμενοι αναζητούν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της επαγγελματικής τους πορείας, καθώς και εργοδοτικές πρακτικές που επενδύουν με συνέπεια στην ανάπτυξή τους.
«Το πρώτο που κάνουμε είναι να επενδύουμε στους ανθρώπους μας. Και δεύτερον, να επανασχεδιάζουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Αυτό αφορά τόσο τις δεξιότητες όσο και τη διάρθρωση της εργασίας. Με μια κουλτούρα δημοκρατικοποίησης της γνώσης και της ανάπτυξης», εξηγεί ο κ. Χατζηνικολάου.
Ταλαντούχος, λέει ο ίδιος, είναι κάθε εργαζόμενος που διαθέτει δεξιότητες – είτε ηγετικές είτε εξειδικευμένες – οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την επιχείρηση προς τα εμπρός.
«Εμείς εστιάζουμε σε:
- Εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων μας,
- Συνεργασία με πανεπιστήμια και τοπικούς φορείς,
- Συμμετοχή σε εθνικές πρωτοβουλίες, όπως το Rebrain Greece.
Μας εμπνέουν ανθρώπινες αξίες όπως το νόημα της εργασίας και η διαρκής βελτιστοποίηση του επαγγέλματός μας.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Θα ήθελα να συζητήσουμε για το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ακούμε ολοένα και περισσότερο για τον «πόλεμο των επιχειρήσεων για τα ταλέντα»: Εκεί που στο παρελθόν οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν εργασία, σήμερα οι ίδιες οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τα κατάλληλα στελέχη. Πώς περιγράφετε εσείς αυτή τη συνθήκη και πώς την αντιμετωπίζετε στη JTI;
Είναι πολύ καλή ερώτηση, γιατί πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα. Αρχικά, έχει σημασία να δούμε πώς ορίζουμε το «ταλέντο». Πολλές επιχειρήσεις το ταυτίζουν με νέους, φιλόδοξους εργαζόμενους που έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Εμείς, όμως, το αντιλαμβανόμαστε πιο συμπεριληπτικά:
Ταλαντούχος είναι κάθε εργαζόμενος που διαθέτει δεξιότητες – είτε ηγετικές είτε εξειδικευμένες – οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την επιχείρηση προς τα εμπρός.
Μας εμπνέουν ανθρώπινες αξίες όπως το νόημα της εργασίας και η διαρκής βελτιστοποίηση του επαγγέλματός μας.
Γνωρίζουμε, φυσικά, πως έχει προηγηθεί ένα μεγάλο κύμα brain drain, που οδήγησε πολλά ικανά στελέχη στο εξωτερικό. Ένας λόγος γι’ αυτό ήταν η αναντιστοιχία επαγγελματικών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και εμείς εστιάζουμε σε:
- Εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων μας,
- Συνεργασία με πανεπιστήμια και τοπικούς φορείς,
- Συμμετοχή σε εθνικές πρωτοβουλίες, όπως το Rebrain Greece.
Ανήκοντας σε ιαπωνικό οργανισμό, δανειζόμαστε στοιχεία από την ιαπωνική κουλτούρα. Μας εμπνέουν ανθρώπινες αξίες όπως το νόημα της εργασίας και η διαρκής βελτιστοποίηση του επαγγέλματός μας. Έτσι συνδεόμαστε με έναν σκοπό - και οι νεότερες γενιές που εισέρχονται στον επαγγελματικό στίβο δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα, θέλουν να αισθάνονται ότι είναι ο εαυτός τους.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν αυτή την τάση.
Ακριβώς. Οι έρευνες δείχνουν δύο βασικά πράγματα που επιζητούν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους: συνυπευθυνότητα και αυτονομία.
Εμείς χαράσσουμε πολιτική σε αυτή τη βάση. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
- Πρώτον, ότι οι εργαζόμενοι συνδιαμορφώνουν το μονοπάτι της καριέρας τους. Δεν τους επιβάλλεται μια διαδρομή· έχουν λόγο και συμμετοχή.
- Δεύτερον, τους παρέχουμε τα εργαλεία για να αναπτυχθούν – είτε μέσα από εσωτερική κινητικότητα, είτε μέσα από στοχευμένη κατάρτιση.
Παράλληλα, καλλιεργούμε κουλτούρα αναγνώρισης, παρέχουμε δίκαιες αμοιβές και επιπλέον παροχές. Όλα αυτά λειτουργούν ενισχυτικά και δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης.
Καλλιεργούμε κουλτούρα αναγνώρισης, παρέχουμε δίκαιες αμοιβές και επιπλέον παροχές
Άρα είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται ως ένας από τους πιο κρίσιμους πυλώνες για την ίδια την ύπαρξη και τη στρατηγική των επιχειρήσεων. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της εργασίας την επόμενη δεκαετία; Η αγορά αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Πώς προετοιμάζεστε για αυτό το μέλλον;
Πολύ σωστά. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτών των εξελίξεων και ο μετασχηματισμός είναι ήδη σε εξέλιξη.
Το σημαντικό δεν είναι να ακολουθείς τον μετασχηματισμό, αλλά να τον προβλέπεις και να σχεδιάζεις στρατηγική. Εμείς κοιτάμε όχι μόνο το 2026–2027 αλλά το 2035. Γνωρίζουμε ότι πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από νέες, και ήδη προετοιμαζόμαστε.
Το πρώτο που κάνουμε είναι να επενδύουμε στους ανθρώπους μας. Και δεύτερον, να επανασχεδιάζουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Αυτό αφορά τόσο τις δεξιότητες όσο και τη διάρθρωση της εργασίας.
Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και επανασχεδιάζουμε τον τρόπο που λειτουργούμε.
Ακούγεται συχνά τελευταία ο όρος «reskilling» και «upskilling»
Ναι, είναι έννοιες που βρίσκονται στο επίκεντρο. Μιλάμε για επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που το στηρίζουν αυτό, καθώς και δράσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε ως οργανισμοί.
Επιπλέον, αναμορφώνουμε τον τρόπο εργασίας ώστε να γίνει πιο ευέλικτος, πιο ανθεκτικός. Προσφέρουμε υβριδικά μοντέλα εργασίας και κινητικότητα ρόλων.
Τέλος, είναι κρίσιμο να συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικά ιδρύματα και τοπικούς φορείς. Δημιουργούμε έτσι μια δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο.