Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Lucine Ovumyan, Senior Vice President of Corporate Affairs and Communications της JTI, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Smart Regulations for Innovation in an Era of Technological Breakthroughs and How Can Economies Stay Competitive».
Η κυρία Ovumyan είναι υπεύθυνη για τις στρατηγικές εταιρικής επικοινωνίας και τις δημόσιες σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την JTI, η οποία δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο του καπνού και των προϊόντων καπνού χωρίς καπνό.
Στο πάνελ αυτό, ανέπτυξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι έξυπνοι κανονισμοί για την ενίσχυση της καινοτομίας, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι οικονομίες σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογικές εξελίξεις.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Christopher Butler, Executive Director της Tholos Foundation, Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, και Javier Lopez Gonzalez, Head of Digital Trade Unit του ΟΟΣΑ. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Άγγελος Αθανασόπουλος, National and Regional Press Director του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αρχικά, η κ. Ovumyan ερωτήθηκε για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν οι κανονισμοί ώστε να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία που όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν μεταξύ εποπτείας και καινοτομίας. Σύμφωνα με την ίδια, η ρύθμιση είναι απαραίτητη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, όμως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τι είδους ρύθμιση χρειάζεται. Η ρύθμιση πρέπει να υποστηρίζει την καινοτομία χωρίς να την παγώνει, και ειδικότερα όταν πρόκειται για καινοτομία με θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε ότι οι κανονισμοί διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι υποστηρικτικοί.
Η κ. Ovumyan εξήγησε ότι η καπνοβιομηχανία επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη νέων, λιγότερο επικίνδυνων προϊόντων, που είναι συμβατά με τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Για να το επιτύχουν αυτό, οι κανονισμοί πρέπει να είναι προληπτικοί και υποστηρικτικοί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε η κ. Ovumyan για το τι μπορεί να συμβεί αν οι ρυθμίσεις είναι υπερβολικά αυστηρές ή περιοριστικές είναι η περίπτωση της Βραζιλίας, όπου η απαγόρευση των τσιγάρων οδήγησε σε ανάπτυξη της παράνομης αγοράς και αύξηση εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Στη συνέχεια, η κ. Ovumyan επανήλθε στο θέμα της ευέλικτης ρύθμισης, κάνοντας αναφορά στο μοντέλο του ΟΟΣΑ, το οποίο στηρίζει την καινοτομία βασισμένο στην επιστήμη, τη διαβούλευση και τον ανοιχτό διάλογο. Συμπλήρωσε, πως οι κανονισμοί πρέπει να εξελίσσονται μαζί με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενσωματώνοντας τις νέες καινοτομίες που προκύπτουν. Ανέφερε παραδείγματα χωρών που κατάφεραν να επιτύχουν αυτή την ευελιξία, όπως οι Φιλιππίνες, που έχουν προσαρμόσει τα ρυθμιστικά τους μοντέλα ώστε να προωθούν τα νέα προϊόντα χωρίς καθυστερήσεις, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ινδονησία, που αντιμετωπίζουν τη νέα τεχνολογία με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για τα παραδοσιακά τσιγάρα.
Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Ovumyan σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να συνειδητοποιεί την ανάγκη για πιο φιλική προς την καινοτομία πολιτική, καθώς αναγνωρίζεται πως οι υπερβολικά γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τις επενδύσεις και σκοτώνουν την καινοτομία. Έφερε παραδείγματα, όπως την αναθεώρηση του κανονισμού για τις εκθέσεις βιωσιμότητας στην ΕΕ και την οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης, που δείχνουν πως έξυπνοι κανονισμοί μπορούν να ενισχύσουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα προάγουν τη δημιουργικότητα στις επιχειρήσεις.