Η μετάβαση της Philip Morris, που ελέγχει κατά 100% την ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», από έναν παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα του καπνού σε έναν ηγέτη στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων χωρίς καύση, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα στρατηγικού μετασχηματισμού και επιχειρηματικής φιλοδοξίας των τελευταίων ετών. «Μέσα σε μόλις μια δεκαετία, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να αλλάξει τον προσανατολισμό της, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, επενδύοντας πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κώστας Σαλβαράς, αντιπρόεδρος της Philip Morris International, υπεύθυνος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη συζήτηση Fortifying Europe: Resilience, Competitiveness, and the AI Imperative, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η πορεία αυτή, ωστόσο, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στήριξη ενός σταθερού και προβλέψιμου ρυθμιστικού πλαισίου, όπως αυτό που προσφέρουν χώρες-παραδείγματα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με συνέπεια στις φορολογικές πολιτικές και αναγνώριση του ρόλου των εναλλακτικών προϊόντων καπνού στη δημόσια υγεία, αυτές οι αγορές αποτελούν εφαλτήριο για επενδύσεις, εξαγωγές και οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό κόμβο για την εταιρεία μας, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Philip Morris είναι φορέας καινοτομίας, φορολογικός συνεισφέρων πρώτης γραμμής και κινητήριος δύναμη στην εξέλιξη του επιχειρηματικού τοπίου της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Σαλβαράς.
Αρχικά ο αντιπρόεδρος του πολυεθνικού ομίλου, μίλησε για το μετασχημαντισμό της: «Η Philip Morris έχει διανύσει ένα αξιοσημείωτο ταξίδι. Από μία εταιρεία παγκόσμιας φήμης ως κατασκευαστής παραδοσιακών προϊόντων καπνού, έχει εξελιχθεί πλέον σε πρωτοπόρο παραγωγό προϊόντων που δεν καίγονται και δεν παράγουν καπνό τσιγάρου.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μιλήσουμε λιγότερο για την τεχνολογική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης και περισσότερο για την έννοια της ανταγωνιστικότητας. Ποιος είναι ο ρόλος επιχειρήσεων όπως η Philip Morris στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας;
Η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα είναι καίρια στοιχεία. Και πιστεύω ότι η Philip Morris είναι μια από αυτές τις εταιρείες που ενσαρκώνουν και τα δύο.
Μέσα σε μόλις δέκα χρόνια, χτίσαμε από το μηδέν μια νέα δραστηριότητα, η οποία σήμερα μας καθιστά ηγέτες στα προϊόντα χωρίς καπνό. Και για όσους ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι, αναφέρομαι στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού – που είμαι βέβαιος ότι πολλοί γνωρίζετε και ενδεχομένως κάποιοι από εσάς χρησιμοποιείτε.
Η νέα αυτή δραστηριότητα που ξεκινήσαμε πριν από 10 χρόνια, σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 40% των παγκόσμιων εσόδων μας. Και στην Ελλάδα, όπου βρισκόμαστε σήμερα, αυτό το ποσοστό φτάνει το 80%. Είναι εντυπωσιακό, και δείχνει τη δυναμική που υπάρχει όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες».
Η πορεία δεν ήταν εύκολη όπως επισήμανε ο κ. Σαλβαράς και συνέχισε εξηγώντας πως: «χρειάστηκε να επενδύσουμε σε μαζική κλίμακα – πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη. Όμως, σήμερα, μπορούμε να πούμε πως από πλευράς ανταγωνιστικότητας συνεισφέρουμε σημαντικά».
Σημαντική η φορολογική συνεισφορά
Ο κ. Σαλβαράς αναφέρθηκε στη σημαντική φορολογική συνεισφορά της Philip Morris στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.
«Σε επίπεδο φορολογικής συνεισφοράς, για παράδειγμα, η Philip Morris προσφέρει τουλάχιστον το 1% των συνολικών φορολογικών εσόδων σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται – και σε ορισμένες αγορές, όπως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 2%.
Οι εξαγωγές μας επίσης αντικατοπτρίζουν την ανταγωνιστικότητά μας. Την τελευταία δεκαετία, εξάγαμε προϊόντα αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο από την Ελλάδα, οι εξαγωγές μας ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Και στη Ρουμανία, όπου βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές μας σε προϊόντα χωρίς καπνό ισοδυναμούν – σε αξία – με το 50% των εξαγωγών σιταριού της χώρας. Στην Ιταλία, εξάγουμε περισσότερες μονάδες θερμαινόμενου καπνού απ’ ό,τι ελαιόλαδο.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επενδύσεων, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το σωστό περιβάλλον. Και όταν μιλάμε για το κατάλληλο περιβάλλον, δεν μιλάμε για κάτι το εξωπραγματικό ή καινοφανές. Όλοι όσοι διοικείτε επιχειρήσεις ξέρετε πολύ καλά τι χρειάζεται για να ευημερήσει μια εταιρεία: σταθερότητα, προβλεψιμότητα και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την επένδυση και την καινοτομία.
Ας δούμε την Ελλάδα: είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σταθερότητας στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τη βιομηχανία μας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αγορές που επίσης διαχειρίζομαι, έχουν μακροπρόθεσμα φορολογικά ημερολόγια, χωρίς απότομες αυξήσεις – αυξήσεις που ακολουθούν τον πληθωρισμό και δεν αποσταθεροποιούν την αγορά.
Αυτή η προβλεψιμότητα είναι κρίσιμη για να μπορούμε να επενδύουμε με ασφάλεια. Και η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω, ενσωματώνοντας τα προϊόντα χωρίς καπνό στην εθνική στρατηγική κατά του καπνίσματος, μαζί με την πρόληψη και τη διακοπή. Είναι σημαντική αυτή η αναγνώριση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και χώρες που επιλέγουν απότομες φορολογικές αυξήσεις ή περιοριστικά μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: άνθιση του παράνομου εμπορίου, μείωση των κρατικών εσόδων και απουσία επενδύσεων. Και το χειρότερο – στερείται από τους ενήλικους καπνιστές η δυνατότητα πρόσβασης σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές.
Γι’ αυτό και παροτρύνουμε τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να ακολουθήσουν τα καλά παραδείγματα – όπως αυτά της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, τότε εμείς – και άλλες επιχειρήσεις – θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» κατέληξε ο κ. Σαλβαράς.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι Mariya Gabriel, President, Robert Schuman Institut, Bulgaria, Sébastien Missoffe, VP Country Manager Google France, Google και Roland Werner Sen. Director, Head of Government Affairs & Policy, DACH, Southern & Central Europe, Uber, Germany.