Νέα

Κ. Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακή υπερδύναμη

Κωνσταντίνος Μαύρος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο πάνελ με θέμα «Energy – Investment, infrastructure and market dynamics» και την ενότητα «Energy security in a Changing Climate», παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας για διείσδυση στα Βαλκάνια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και τα δίκτυα διανομής.

«Ζώντας σε μια εποχή πραγματικής γεωπολιτικής αναστάτωσης, εξετάζουμε τρεις πυλώνες που πρέπει πραγματικά να δούμε, να αντιμετωπίσουμε και να εργαστούμε. 

Ο ένας είναι το παιχνίδι Gigapower. Μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας αυτή τη στιγμή. Το άλλο είναι το παιχνίδι των GW, το ενεργειακό μέρος, αλλά φυσικά και το κομμάτι gigabytes γιατί τα κέντρα δεδομένων AI και όλα αυτά, θα αυξήσουν τη ζήτηση και αυτό θα οδηγήσει το ενεργειακό παιχνίδι στο εγγύς μέλλον. Επιστρέφοντας στις δυνάμεις του “Giga”, θέλω απλώς να αναφέρω τρεις αριθμούς εδώ για να προσπαθήσω να εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρώπη γενικώς. 

Η διευρυμένη Ευρώπη στο σύνολό της εξαρτάται κατά 58% από την ενέργεια. Η Κίνα έχει 20% εξάρτηση και οι Ηνωμένες Πολιτείες 0%

Έτσι, όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί. Μην εργάζεστε μόνο σε επίπεδο άλλων χωρών και φροντίστε να αντιμετωπίσετε το μεταβαλλόμενο κλίμα για την ενέργεια και την ανάγκη αυτονομίας. 

Επομένως, αυτή είναι η κύρια κινητήρια δύναμη και ο κ. Τσάφος, νομίζω εξήγησε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα, εξετάζοντας όχι μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και την ανάπτυξη ικανοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, στη ΔΕΗ έχοντας εργαστεί και παράξει ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, πρόκειται να μετακομίσουμε και σε νέες περιοχές. 

Φυσικά λόγω της ύπαρξης του κάθετου διαδρόμου που, ξέρετε, είναι μια πολύ σημαντική έννοια και ένα πολύ σημαντικό έργο για την ευρωπαϊκή αυτονομία και ασφάλεια της περιοχής. 

Εργαζόμαστε και θα εργαστούμε σε έξι κράτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια βάση 8,8 εκατομμυρίων πελατών. 

Έχουμε στα χέρια μας ισχύ 12,4 GW, εκ των οποίων το 50% είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, κάνουμε αυτό που μας αναλογεί στην Πράσινη Συμφωνία και λειτουργούμε μια ρυθμιζόμενη βάση περιουσιακών στοιχείων ύψους 5 δισεκατομμυρίων για το δίκτυο διανομής. Έτσι, εργαζόμαστε με τρεις πυλώνες σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. 

Τώρα, ποια θα ήταν η πραγματική πρόκληση για τη στρατηγική μας προς τα εμπρός. Aυτή τη στιγμή οι μπαταρίες ξεκινούν να διαδίδονται στην Ευρώπη. 

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε 180 GH συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, θα το παραθέσω: αυτό για το οποίο συζητάμε είναι ο νέος Nord Stream. Αυτό είναι για την Ευρώπη τα συστήματα συσσωρευτών. Προσεχώς, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς στη στρατηγική μας που αναπτύσσεται σε αυτά τα εδάφη. Επομένως, δεν εργαζόμαστε μόνο για τη μετάβαση. 

Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε πραγματικά ικανότητες και να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση που θα προκύψει από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και άλλες σχετικές τεχνολογίες. Και αυτό είναι που ανακοινώσαμε πρόσφατα και αυτό που κάναμε είναι ότι βλέπουμε μια ευκαιρία και αυτό σχετίζεται επίσης με τις διατλαντικές σχέσεις μεταξύ τους. Ξέρετε, όλα αυτά τα μηχανήματα, όλη η τεχνητή νοημοσύνη που υπάρχει εκεί έξω έχει ανάγκη για ανάπτυξη κέντρου δεδομένων και αυτό πρόκειται να κάνουμε.

Η Ελλάδα γίνεται μια τοπική υπερδύναμη. Είμαστε ήδη εκεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, ξέρετε, τις διασυνδέσεις και τον κάθετο διάδρομο μαζί με όλες τις τεχνολογίες. Δεν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή φυσικό αέριο ή μπαταρίες. Όλα χρειάζονται στο μείγμα και αυτός είναι ο ο τρόπος. Βάζοντας την Ελλάδα περισσότερο στον χάρτη, να γίνει μια τοπική υπερδύναμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει το ρόλο της παγκοσμίως.»

Οι επισημάνσεις Πάιατ, Τσάφου και Πίτελ για την ενέργεια και τις συνεργασίες

Στις προοπτικές ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, που βρέθηκε επίσης στο πάνελ.

«Βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας με τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στο φυσικό αέριο, εξετάζουμε την ενίσχυση του κάθετου διαδρόμου, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια προκειμένου το φυσικό αέριο να ρέει ελεύθερα προς τα βόρεια και προς την Κεντρική Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Κάρεν Πίτελ, σημείωσε τέλος ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν υπαγορεύεται πλέον μόνο από την κλιματική αλλαγή αλλά και από το γεγονός ότι οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025