Η Ελλάδα έχει πλέον αναδειχθεί σε εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως σημείωσε, ο ρόλος της χώρας είναι να συμβάλει στη σταθερότητα και να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες χώρες, ένα βιώσιμο πλαίσιο ενεργειακής συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.
Ψήφος εμπιστοσύνης από την Chevron – Οι επόμενες κινήσεις
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, ο κ. Παπασταύρου το χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται ακόμα για μια πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η Πολιτεία, όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε το έργο να προχωρήσει εντός του έτους.
Η πρώτη υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, ενώ η επόμενη, που αφορά τις ακριβείς συντεταγμένες των οικοπέδων, αναμένεται να υπογραφεί αύριο, Παρασκευή. Ο σχετικός διαγωνισμός θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Απριλίου, ενώ η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ακολούθως, θα υποβληθεί προς επικύρωση στη Βουλή.
Απάντηση στις τουρκικές αντιδράσεις
Σε ερώτηση για πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: οι περιοχές νότια της Κρήτης δεν σχετίζονται με τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας ούτε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Δεν υπάρχει καμία βάση για οποιαδήποτε τουρκική αντίδραση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η Chevron έχει ήδη υπολογίσει τις γεωπολιτικές παραμέτρους και λειτουργεί πάντα με σύνεση όταν πρόκειται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για οποιαδήποτε περιοχή.
Great Sea Interconnector και ενεργειακή διασύνδεση της Κύπρου
Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τον Great Sea Interconnector ως κρίσιμο έργο, το οποίο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Όπως ανέφερε, «συνεργαζόμαστε στενά με την Κύπρο. Το σχέδιο περιλαμβάνει στοιχεία που δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια και απαιτεί θεσμική διαχείριση με τους εταίρους μας και την Κομισιόν».
Απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών, επικαλούμενος τη φύση του έργου και τις συντονισμένες ευρωπαϊκές διαδικασίες που απαιτούνται.
Για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
Τέλος, αναφερόμενος στις υψηλές τιμές ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του:
«Πέρυσι, η Ευρώπη πιάστηκε με κατεβασμένα τα παντελόνια. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να συγκληθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες».
Τόνισε ότι οι χώρες της περιοχής απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν μια πραγματικά ενιαία και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.