Νέα

Γ. Ζανιάς (Eurobank): Οι ΗΠΑ θα έχουν στασιμοπληθωρισμό με την πολιτική δασμών

H Κίνα αυτή τη στιγμή έχει μια μεσαία τάξη μεγέθους 400 εκατ. ανθρώπων, που θα γίνουν 800 εκατομμύρια στο μέλλον. Αρα έχει μια τεράστια εσωτερική αγορά, όπως υπογράμμισε ο Henry Huiyao Wang, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG) - Πρώην Σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνα, μιλώντας την πρώτη μέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι συμμετέχοντες σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις επιχείρησαν να απαντήσουν – κυρίως όμως να θέσουν τις παραμέτρους – στο ερώτημα «Αιώνας της Κίνας ή Νέος Ψυχρός Πόλεμος;».

Ερώτημα που είναι εξαιρετικά επίκαιρο μετά και την  απόφαση του προέδρου Trump να «παγώσει» για 90 ημέρες τους υψηλότερους δασμούς πλην της Κίνας, έδειξε η αμερικανική πλευρά στρέφει τα πυρά του εμπορικού πολέμου προς το Πεκίνο. Προφανώς, είναι νωρίς για τελικές απαντήσεις και εκτιμήσεις και σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις στους Δελφούς κυριάρχησε ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος και προσπάθεια «χαρτογράφησης του οπλοστασίου» που έχει η κάθε πλευρά.

Η Κίνα, για παράδειγμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικός Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Γιώργος Ζανιάς, είναι ένας πρωταθλητής στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, εκτίμησε πως ίσως ένας από τους λόγους αυτής της πολιτικής είναι πως με τον περιορισμό της παγκοσμιοποίησης θα περιοριστεί και η Κίνα.

Ωστόσο όπως εκτίμησε η Κίνα έχει και αρκετά «όπλα», επισημαίνοντας πως υπήρξε ένα sell off σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, πιθανόν λόγω Κίνας που κατέχει μεγάλο όγκο αμερικανικών ομολόγων και έχει τρόπους να επιφέρει πλήγμα στις ΗΠΑ, οι οποίες παράλληλα βλέπουν με αυτή την πολιτική πολλές συμμαχίες τους να χάνονται. Και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στασιμοπληθωρισμό.

«Θεωρώ πως βιώνουμε το τέλος του “Διεθνούς Δικαίου”. Δεν πρόκειται για πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, είναι οι HΠΑ εναντίον όλων και κατά του φιλελευθερισμού. Βιώνουμε μία θεμελιώδη αλλαγή, αλλά δεν ξέρω αν έχουμε τελειώσει με την παλιά κατάσταση στην οποία συμμετέχουμε όλοι μας και από την οποία ακόμα επωφελούμαστε. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο» τόνισε ο  Da Wei, Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής (CISS) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Ο Cheng Li, Founding Director του Κέντρου Διακυβέρνησης για την Κίνα και τον Κόσμο, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, θεωρεί  λανθασμένη την έννοια ‘’ο αιώνας της Κίνας”  άλλα όπως είπε ο αμερικανικός αιώνας φτάνει στο τέλος του αν και «φυσικά η Αμερική θα παραμείνει μεγάλη δύναμη»

Για τον  Rob de Wijk, Ιδρυτής, Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης (HCSS), Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Leiden, ο λόγος που η Κίνα δεν έχει καταστεί ακόμα πρώτη παγκόσμια δύναμη έχει να κάνει και με το πολιτικό της σύστημα. «Πάντως, όπως έχει δείξει ο Δαρβίνος, επιβιώνουν αυτοί που προσαρμόζονται πιο εύκολα. Οι ΗΠΑ για την ώρα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».

Προώθηση της παγκοσμιοποιήσης

Εγωιστική και αυτοϋπομονευτική χαρακτήρισε την στάση των ΗΠΑ, η Mabel Lu Miao, Συνιδρυτής και Γενική Γραμματέας στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα, η Κίνα στέκεται, όπως είπε στη λεγόμενη σωστή πλευρά της ιστορίας αυτήν τη στιγμή. «Είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Η Κίνα είναι η χώρα που προωθεί ενεργά την παγκοσμιοποίηση και νομίζω αυτή η συγκυρία θα τη βοηθήσει να ενισχύσει τη “soft power” επιρροή της στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου»

Ο Ahmed Aboudouh, Ass. Fellow του Chatham House και Επικεφαλής Μελετών Κίνας στο Emirates Policy Center του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ξεκάθαρο νικητή αλλά ούτε και ξεκάθαρη εικόνα “Ψυχρού Πολέμου”» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Δεν έχουμε δύο δυνάμεις που ανταγωνίζονται, έχουμε μία ανερχόμενη δύναμη που δεν της αρέσει η έννοια της ηγεμονίας και επιπλέον οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου δυναμώνουν τον ρόλο τους. Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο ανάμεσα σε δύο παγκόσμιες τάξεις: αυτή που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την επόμενη στην οποία η πρωτοκαθεδρία της Κίνας είναι πιθανή»

Η πολιτική Trump έχει αρνητικές συνέπειες και για την αμερικανική επιστήμη και τεχνολογία σύμφωνα με την Joan Kaufman, Ανώτερη Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων, Schwarzman Scholars Program και Λέκτορας στο Harvard Medical School, «Είναι εντυπωσιακό το πόσα ιδρύματα έχουν βιώσει την έξοδο ταλέντου από τη χώρα εξαιτίας της δυσπιστίας που υπάρχει απέναντι στου Κινέζους. Φοβάμαι πως θα χάσουμε τελικά τον πόλεμο των ταλέντων, μία ολόκληρη γενιά Κινέζων επιστημόνων που δεν θα εργαστεί στις ΗΠΑ ώστε να ενισχύσει τα αμερικανικά ιδρύματα, αλλά και οι Αμερικανοί επιστήμονες πια ταξιδεύουν λιγότερο στην Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025