Νέα

Δ. Σαπίδης: «Ηλεκτροκίνηση, αποθήκευση, ψηφιοποίηση: Η Siemens σχεδιάζει το ενεργειακό μέλλον της χώρας»

Η ενεργειακή μετάβαση είναι σήμερα ένα από τα πιο κρίσιμα αλλά και πιο πολυσυζητημένα ζητήματα της εποχής. Ωστόσο, για να είναι πραγματικά επιτυχημένη, δεν αρκεί μόνο η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας — απαιτείται ένα έξυπνο, ευέλικτο και βιώσιμο δίκτυο που θα μπορεί να τις υποστηρίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή της Siemens Ελλάδας είναι κομβική, υποστηρίζει ο κ. Δήμος Σαπίδης, CEO της Siemens Mobility μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

«Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μια υποδομή και, με τη χρήση της ψηφιοποίησης, να τη διαχειριστούμε, να την εξελίξουμε, να την κάνουμε αποδοτική και — το πιο σημαντικό — βιώσιμη», εξηγεί ο κ. Σαπίδης, παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία της Siemens γύρω από τις «έξυπνες υποδομές».

Στον πυρήνα αυτής της προσέγγισης βρίσκεται ο συνδυασμός του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο: λογισμικά προσομοίωσης, συστήματα παρακολούθησης, διαχείριση του κύκλου ζωής της υποδομής και λύσεις που συνδέουν την καινοτομία με τη βιωσιμότητα.

Ταυτόχρονα, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Siemens, ωστόσο η πρόοδος είναι ακόμα αργή. «Αν δεν γίνουν υποδομές φόρτισης, δεν πρόκειται να γίνει η ηλεκτροκίνηση», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της έλλειψης επενδύσεων αλλά και της ανάγκης για ένα έξυπνο δίκτυο διανομής που θα αντέξει τη ζήτηση από ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος.

Αλλά και στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας, η ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις είναι επιτακτική. «Έχουμε ήδη βάλει πολλές ΑΠΕ στην Ελλάδα, όμως χωρίς αποθήκευση η ενέργεια χάνεται. Εκεί έρχονται οι περικοπές και απειλείται η ίδια η επιχειρηματικότητα», τονίζει ο κ. Σαπίδης, εξηγώντας πως οι μπαταρίες δεν είναι απλώς μια τεχνική λύση, αλλά ένας κρίσιμος κρίκος για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα, η Siemens λανσάρει νέες σειρές εξοπλισμού, όπως οι διακόπτες blue GIS, που συνδυάζουν τεχνική απόδοση με φιλικότητα προς το περιβάλλον. «Κάθε επέκταση ενός δικτύου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη βιόσφαιρα», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική απαίτηση αλλά και στρατηγική προτεραιότητα.. 

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Γ.Φ.: Κυριε Σαπίδη, συζητάμε για την ενεργειακή μετάβαση. Νομίζω είναι και πολύ της μόδας αυτή η συζήτηση αυτή την εποχή, η οποία όμως προϋποθέτει έξυπνες υποδομές οι οποίες διασφαλίζουν ευελιξία και σταθερότητα στο δίκτυο. Και θέλω να ρωτήσω ποιος ο ρόλος της Siemens στο να μετατραπεί η ελληνική ενεργειακή υποδομή σε μια πιο μαύρη και ανθεκτική πλατφόρμα; 

Δ.Σ.: Νομίζω πως εμείς έχουμε δώσει έναν ορισμό καταρχήν στο τι σημαίνει αυτό που λέμε έξυπνη υποδομή. Όλοι είναι ακριβώς και εμείς θεωρούμε ότι είναι ο συνδυασμός του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο, Δηλαδή ο στόχος είναι εδώ να πάρεις μια υποδομή με τη χρήση της ψηφιοποίησης, να μπορέσεις να τη διαχειριστείς, να την εξελίξεις, να την κάνεις αποδοτική και φυσικά το πιο σημαντικό να την κάνεις και βιώσιμη. Άρα ο στόχος μας και οι δράσεις μας αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις πάνω στον τομέα της ψηφιοποίησης. Δηλαδή λύσεις λογισμικού που ξεκινάνε από την προσομοίωση,  τη διαχείριση των υποδομών και τέλος την όλη κάλυψη του χρόνου ζωής όλης αυτής της υποδομής. 

Γ.Φ.: Επίσης, σε αυτή την εποχή που ζούμε, η ηλεκτροκίνηση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Οι πράσινες μεταφορές, οι οποίες συνδέονται φυσικά άμεσα και με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις υποδομές φόρτισης. Να σας ρωτήσω λοιπόν πώς διασταυρώνονται οι τομείς της υποδομής και της κινητικότητας στη στρατηγική της Siemens στην Ελλάδα. 

Δ.Σ.: Σαν Siemens αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε και ολοκληρωμένες λύσεις στο θέμα της φόρτισης. Η φόρτιση σήμερα είναι ένα κομμάτι το οποίο σιγά σιγά εξελίσσεται, αλλά όπως διαπιστώσαμε ότι αν δεν γίνουν υποδομές φόρτισης δεν πρόκειται να γίνει η ηλεκτροκίνηση. 

Γ.Φ.: Εκεί υστερούμε λιγάκι. 

Δ.Σ.: Ακριβώς. Aυτό το οποίο έχει δώσει αυτή την υστέρηση είναι ότι η ηλεκτροκίνηση και η φόρτιση θέλει θέλει πολλά κεφάλαια, πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Εμείς ως Siemens έχουμε εστιάσει στο γεγονός ότι για να μπορέσει η φόρτιση να δουλέψει θα πρέπει να έχουμε ένα ευέλικτο και έξυπνο δίκτυο, ένα δίκτυο διανομής. Διότι όταν θα πάμε να βάλουμε ένα ταχυφορτιστή γιατί όλοι θέλουμε να πάμε σε έναν φορτιστή και σε 20 λεπτά 15 λεπτά να φορτίσουμε. 

Γ.Φ.: Αυτό είναι και το στοίχημα για να πετύχει. 

Δ.Σ.: Εκεί όμως μιλάμε για ένα φορτιστή υψηλων φορτίων που στην πράξη αυτό σημαίνει οτι χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύς. Ετσι ένα δίκτυο διανομής για να καλύψει αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να είναι πολύ ευέλικτο και εκεί είναι που εστιάζουμε. Ο εξηλεκτρισμός είναι must αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στο πώς θα σχεδιάσουμε το δίκτυο για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. 

Γ.Φ.: Τώρα, μια που λέτε για τα δίκτυα και το πώς θα σχεδιάσουμε τα δίκτυα, εδώ υπάρχει και το μείζον ζήτημα της αποθήκευσης. Διότι μιλάμε για την πράσινη μετάβαση, μιλάμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο χωρίς αποθήκευση δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω εσείς ως Siemens ποιες τεχνολογίες και λύσεις βλέπετε σε αυτό τον τομέα και πώς εξελίσσεται αγορά και εδώ στην Ελλάδα είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η αγορά της αποθήκευσης. 

Δ.Σ.: Έχει αποδειχθεί και σήμερα και ίσως και περισσότερο το ότι έχουμε βάλει ήδη στην Ελλάδα πάρα πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, αλλά παραδείγματος χάρη τα φωτοβολταϊκά 12 με 4 όταν η παραγωγή πλέον στο μεγάλο κομμάτι της ενέργειας περικοπές. Εκεί ακριβώς έρχονται οι περικοπές. 

Γ.Φ.: Και αυτό, αν μου επιτρέπετε, απειλεί και την ίδια την επιχειρηματικότητα στις ΑΠΕ.  

Δ.Σ.: Γιατί εκείνη τη στιγμή μηδενίζει. Δεν γράφει το ρολόι η ώρα. Δεν πουλάμε κιλοβατώρες στο δίκτυο. Άρα η αποθήκευση έρχεται να δώσει μια λύση. Το challenge δεν είναι ο ρόλος μας να κατασκευάσουμε την μπαταρία με το πώς θα μπορέσει αυτή η μπαταρία να μπει ισάξια μέσα στο δίκτυο, δηλαδή να διαχειριστεί ούτως ώστε να αποθηκεύει την ενέργεια όταν πρέπει. Διότι κι αυτό δεν είναι απλή εύκολη άσκηση. Σε αυτό το κομμάτι και ταυτόχρονα όταν θα χρειαστεί αυτή την ενέργεια να την έχει συνέχεια στο δίκτυο. Άρα ο ρόλος μας είναι πιο πολύ το πώς θα μπορέσει να «κουμπώσει», να πούμε, να συνδεθεί με κατάλληλο εξοπλισμό αυτή η μπαταρία στο δίκτυο, στο δίκτυο μεταφοράς της διανομής και στη συνέχεια πώς θα διαχειριστούμε όλο το δίκτυο ούτως ώστε να έχουμε πλέον ένα οικοσύστημα διαχείρισης είτε στο δίκτυο διανομής είτε στο δίκτυο μεταφοράς που μπορεί να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλουμε και να παράγουμε και να μπορούμε να αποθηκεύουμε αλλά και ταυτόχρονα να έχουμε ένα δίκτυο το οποίο είναι τελείως αποδοτικό. 

Και εδώ έρχεται και μπαίνει και η βιωσιμοτητα, επειδή μιλάμε για νέες επενδύσεις. Δηλαδ, ο εξοπλισμός που θα βάλουμε για τις μπαταρίες, θα πρέπει κι αυτός να είναι βιώσιμος. Και εκεί έχουμε εστιάσει πάρα πολύ. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε λανσάρει μια νέα σειρά προϊόντων που λέγεται blue GIS, δηλαδή νέες λύσεις διακοπτών που «κουμπώνουν» αυτές τις μπαταρίες στο δίκτυο, τους σταθμούς ενέργειας και χρησιμοποιεί ένα μέσο μόνωσης το οποίο είναι καθαρό και άμεσο για να κάνει αυτό που λέμε το «διακοπτικό υλικό» πολύ φιλικό με το περιβάλλον, διότι κι αυτό πλέον είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και φυσικά κάθε επέκταση ενός δικτύου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη βιόσφαιρα. 

Γ.Φ.: Πρέπει τελικά και αυτά τα υλικά να ειναι βιώσιμα. 

Δ.Σ.: Φυσικά, καθώς νομίζω ότι την κλιματική αλλαγή την ζούμε, τη βλέπουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα με αυτά που συμβαίνουν. Άρα σε κάθε μια επένδυση πλέον και σε κάθε μια παρέμβαση, τουλάχιστον εμείς σαν εταιρεία θέλουμε η λύση που θα προσφέρουμε και στον πελάτη και στον συνεργάτη μας πρέπει να είναι και βιώσιμη και φυσικά για μια εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και λογισμικών αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. 
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025