Ξεκάθαρα υπέρ της μεταφοράς της είσπραξης και διαχείρισης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους τάχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων, κ.Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στην «Η», στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη, 9 Απριλίου έως και το Σάββατο 12 Απριλίου.
Μιλώντας στην «Η», ο κ. Δούκας τονίζει ότι η αποκέντρωση των πόρων και της ευθύνης είναι μονόδρομος για να ενισχυθεί η διαφάνεια, και η αποδοτικότητα. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πλέον “ενηλικιωθεί” σημειώνει.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη στήριξή του στον Εκρέμ Ιμάμογλου, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεσή του αφορά ευρύτερα τη μάχη για τη δημοκρατία στην Τουρκία και ότι οι φωνές της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να σιωπούν μπροστά σε τέτοιες διώξεις.
Στην έκθεση που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος χθες και ο Διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχει η πρόταση ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους δήμους και να τον διαχειρίζονται αυτοί. Πως ακούτε εσείς αυτή την πρόταση;
Συμφωνούμε 100%. Είναι πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να είναι αυτάρκης και αυτό σημαίνει να έχει πόρους που να είναι γνωστοί, να είναι σταθεροί για να μπορεί να κάνει δράσεις και μέτρα. Και νομίζω ότι θα μπορούσε να βελτιώσει πολύ και τη συνολική προσέγγιση για τον ΕΝΦΙΑ. Διότι φανταστείτε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να μειωθεί και το κάθε ευρώ που θα δίνει ο πολίτης στο δήμο της Αθήνας για ένα ακίνητό του, να το βλέπεις στην πράξη πόσο αποδοτικό είναι και θα επιστρέψει φτιάχνοντας για παράδειγμα τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις υποδομές. Άρα θα έχει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική προστιθέμενη αξία.
Είναι μια πρόταση την οποία δεν την ακούμε πρώτη φορά Νομίζετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να φτάσουμε τώρα εκεί;
Ένα ερώτημα που πάντα ήταν στο τραπέζι: "μπορεί η αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα;" Και απαντάω, νομίζω ότι έχουμε περάσει στη φάση που η αυτοδιοίκηση έχει "ενηλικιωθεί". Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν πάρα πολύ να προσφέρουν και αν έχουν τους πόρους και τη δύναμη θα το κάνουν. Να πω για παράδειγμα στο Δήμο της Αθήνας τρέχουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που είναι διπλή ανάπλαση, που συνολικά τα χρήματα δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και Ταμείου Ανάκαμψης είναι κοντά στα 600 εκατομμύρια. Και το τρέχιε ο Δήμος Αθηναίων. Και να πω επίσης ότι κι όλη αυτή την περίοδο σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνει ο Δήμος Αθήνας και άλλοι δήμοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την ευθύνη και να αναλογιστούμε βεβαίως, ότι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη αυτά τα χρήματα, αλλά και οι πολίτες πολύ μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί άμεσα τη ζωή τους.
Διοικητικά όμως, οι δήμοι της χώρας είναι σε αυτό το στάδιο έτοιμοι να μπορέσουν να διαχειριστούν μια τέτοια συνθήκη και της είσπραξης και της διαχείρισης;
Είναι μια προσέγγιση που έχει να κάνει με τη συνολική διάθεση. Θέλουμε ένα αποκεντρωμένο ή ένα συγκεντρωτικό σύστημα, που μαζεύεις πόρους και δύναμη σε μερικά υπουργεία και στην κυβέρνηση. Τότε αυτό είναι το μοντέλο που υπήρχε μέχρι τώρα. Αν κάποιος πιστεύει στην αποκέντρωση, στην ενίσχυση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, στη δυνατότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, τότε πας και δίνεις πόρους και δύναμη και χτίζεις δομές εκεί που υπάρχει αδυναμία, όπως για παράδειγμα σε μικρούς δήμους που αυτή τη στιγμή ίσως έχουν μια μεγαλύτερη δυσκολία.
Πιστεύετε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κάποια μείωση του φόρου;
Το είπα και από την αρχή ότι θα μπορούσε βεβαίως να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο λελογισμένο τρόπο διαχείρισης του φόρου και μείωσης του, ακριβώς διότι θα μπορούμε εμείς οι ίδιοι οι δήμοι να λογοδοτούμε για αυτό. Να λέμε δηλαδή ότι εισπράξαμε αυτά τα λεφτά και κάναμε αυτές τις δράσεις και θα μπορούσαμε να εισπράξουμε λιγότερα λεφτά, να μειώσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές τον φόρο για να κάνουμε πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις, πιο αποτελεσματικές. Είναι στο χέρι μας πια και θα είναι στο χέρι μας και δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία.
Έχουν υπάρξει στο παρελθόν, διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει μεγάλος βαθμός αδιαφάνειας των οικονομικών. Εκεί μπορεί να υπάρχει μία "σκιά" για το πώς θα διαχειριστούν οι δήμοι αυτά τα χρήματα;
Δεν ξέρω αν υπάρχει πολύ μεγάλη αδιαφάνεια, γιατί στις μετρήσεις που βλέπουμε, δείχνουν ότι στην πράξη οι πολίτες δείχνουν μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική πολιτική σκηνή και πάρα πολλές περιπτώσεις σε δημάρχους, από κόμματα και βουλευτές. Αυτό φαίνεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις και αυτό δείχνει ότι έχει ενηλικιωθεί η αυτοδιοίκηση και ότι το παλιότερο που σωστά υπήρχε ερώτημα, έχει αρχίσει να εξελίσσεται με έναν πολύ γρήγορο τρόπο σε μια θετική κατεύθυνση. Και το λέω αυτό διότι διαχειριζόμαστε πια χρήματα. Και νομίζω ότι προσπαθούμε, με τον καλύτερο τρόπο, μπαίνουν και νέες γενιές στην τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε 5 πράγματα που να μείνουν. Γι' αυτό και είμαι σίγουρος ότι έχουμε κάθε λογική δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση στην πράξη και να είμαστε σίγουροι ότι αν κάτι πάει στραβά, το δήμαρχο το βλέπουν καθημερινά οι πολίτες. Άρα θα μας ρωτάει "Δήμαρχε, προχώρησε το πεζοδρόμιο, πήραμε τα λεωφορεία, προχωράει γρήγορα η ανάπλαση;", ενώ διαφορετικά ψάχνεις κάποιον υπουργό, χωρίς να ξέρεις ακριβώς τι σου φταίει;
Ξέρω ότι παίρνονται και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε διάφορα θέματα
Κοινωνική στέγη. Παλεύουμε για να δώσει η Ευρώπη περισσότερα χρήματα στην κοινωνική στέγη και στην προσιτή στέγη. Και είναι σε μια δύσκολη συγκυρία γιατί μιλάμε για την ασφάλεια, για τον εξοπλισμό το reArm. Αλλά εμείς οι δήμαρχοι λέμε, ότι βεβαίως είναι σημαντικός ο εξοπλισμός και το reArm, αλλά η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια στη στέγη και η προσιτή στέγη και άλλες πρωτοβουλίες για τα ενεργειακά θέματα και βεβαίως πρωτοβουλίες για τον Ιμάμογλου και την κατάσταση στην Τουρκία, όπου το δίλημμα είναι δημοκρατία, ή καθεστωτισμός. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και όπως είπε και ο Οζέλ και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι πάρα πολλές φορές που στεναχωρεί περισσότερο από τις φωνές των εχθρών η σιωπή των φίλων. Και εμείς είμαστε φίλοι που δεν σιωπούμε. Και πήγαμε και στην Άγκυρα για να ζητήσουμε μια δίκαιη δίκη για τον Ιμάμογλου και μέχρι τότε να βγει χωρίς όρους από τη φυλακή.