Ο ΟΟΣΑ θα αναθεωρήσει περαιτέρω προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και προς τα επάνω για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μιλώντας σε πάνελ, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο γ.γ. σημείωσε ότι ο ΟΟΣΑ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη με την ενδιάμεση έκθεση και τόνισε ότι τα ζητήματα εμπορικών διαφωνιών πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και ότι οι αγορές πρέπει να είναι ανοιχτές στο εμπόριο.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία καλύτερη συζήτηση για το θέμα όταν θα φανεί η επίπτωση των δασμών στα οικονομικά στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι πρέπει να δει κανείς σε δύο επίπεδα τις επιπτώσεις των δασμών στην ελληνική οικονομία. Σε πρώτο επίπεδο, η επίπτωση θα είναι χαμηλή, επειδή είναι σχετικά μικρές οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο θα υπάρξει αντίκτυπος λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, μίας πιθανής ύφεσης στην ΕΕ και της αντίδρασής της στους αμερικανικούς δασμούς.
Επιφυλάξεις για την αξία και την επίδραση ευρωπαϊκών δασμών στα αμερικανικά προϊόντα εξέφρασε ο υπουργός, με τον κ. Κόρμαν να συμφωνεί απολύτως με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό , κάνοντας λόγο για «λογική πρόταση».
Επιφυλάξεις στην απάντηση με δασμούς
«Η Ελλάδα είναι πολύ επιφυλακτική όσον αφορά την απάντηση σε δασμούς με περισσότερους δασμούς. Η χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εστιάσει πρωτίστως στο πως θα προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα σε αυτό το debate, αναλαμβάνοντας δυναμικό ρόλο στην λήψη μιας συλλογικής απόφασης και εξασφαλίζοντας την εφαρμογή αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
«Νομίζω ότι η πρόταση που μόλις είπε ο καλός μου φίλος Κυριάκος είναι μια πολύ λογική πρόταση. Ο δασμολογικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Κόρμαν.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά «καθεστώς» και σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα και οι καινοτόμες προσεγγίσεις για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.
Ταχύτερη μείωση των εμποδίων στην ανάπτυξη
Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να ενταθεί η μείωση των εμποδίων στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέδειξε πως έχει την πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση Ντράγκι για τα εσωτερικά εμπόδια στο εμπόριο στην ΕΕ που είναι υψηλότερα απ' ό,τι οι δασμοί των ΗΠΑ.
Εχουν γίνει, είπε, μεταρρυθμίσεις μετά το 2019, αλλά η ανάγκη τότε για αυτές ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πρέπει να συνεχιστούν.
Ο κ. Κόρμαν είπε ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία 5-6 χρόνια, αναφέροντας τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και τη μείωση της ανεργίας στο 8,6% τον Φεβρουάριο.
Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία είναι χαμηλότερη από ό,τι στον ΟΟΣΑ, καθώς και ενισχύουν την απασχόληση. Αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι είπε ότι αν η ΕΕ μείωνε τα εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών στα επίπεδα των ΗΠΑ, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η παραγωγικότητα της εργασίας θα αυξανόταν 7% σε μία 7ετία.