Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ενημερώθηκε προ ημερών για την πρώτη καταγγελία σχετικά με τα όσα φαίνεται ότι συμβαίνουν στην «Κιβωτό του Κόσμου». Συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφουν έναν πρωθυπουργό ξαφνιασμένο, ανήσυχο και σε κάποιες στιγμές, οργισμένο με τις αποκαλύψεις.
Ο κ. Μητσοτάκης περίμενε λίγες ημέρες προκειμένου να φανεί το μέγεθος του προβλήματος και η ισχύς των καταγγελιών και, όταν διαμορφώθηκε ένα κλίμα αμφιβολιών στους κόλπους της κοινωνίας, σχετικά με τον τρόπο και τις μεθόδους που διοικούσε την «Κιβωτό» η διοίκηση του πατρός Αντωνίου, προχώρησε αποφασιστικά στην προχθεσινή σύσκεψη, στην κατάργηση της διοίκησης και στη συνέχεια, χθες, στην ανακοίνωση της νέας διοίκησης υπό την κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρο της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και μέλη, μεταξύ άλλων, έναν παιδίατρο, έναν πρώην εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή των χωριών SOS, την γραμματέα των «Φίλων της Θεοτόκου» κλπ.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε αμέσως με την πρόταση της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου πως πρώτη προτεραιότητα είναι να μην κλείσει η δομή, κι έτσι επελέγη η λύση της νέας διοίκησης πριν καν ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις για τα όσα φοβερά καταγγέλλονται τόσο εναντίον του πατρός Αντωνίου όσο και κατά εργαζομένων στη δομή.
- Διαβαστε και: Χ. Σταϊκούρας: Το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Κιβωτό του Κόσμου
Οι δύο λόγοι των γρήγορων αλλαγών
Δυο είναι οι κύριοι λόγοι της βιασύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε άμεση λύση του προβλήματος της «Κιβωτού».
Ο πρώτος είναι η αυξημένη του ευαισθησία για άτομα που με κάθε τρόπο έχουν φυσική ή κοινωνική υστέρηση. Κακοποιημένα παιδιά, άτομα κάθε ηλικίας με αναπηρία, άστεγοι κλπ, βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Μητσοτάκη. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός έχει αποδώσει αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον εν πολλοίς στην αναπηρία της μητέρας του, η οποία ευαισθητοποίησε ολόκληρη την πατρική του οικογένεια.
Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να απευθυνθεί σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που έχει χαλαρή, ή και καμία σχέση με την πολιτική, ώστε να το προσελκύσει προς τη Νέα Δημοκρατία.
Όχημα για αυτή την προσέγγιση αποτελεί η πολιτική «ήπιας ισχύος» που έχει επιλέξει. Δηλαδή η ενασχόλησή του με θέματα της δημόσιας ζωής που δεν περιλαμβάνονται στην κλασική πολιτική αντιπαράθεση, όπως είναι το φιλοζωικό κίνημα (εξ ου και η παρουσία του σκύλου «Πίνατ» στο Μέγαρο Μαξίμου), η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τα κακοποιημένα παιδιά κλπ.
«Μηδενική ανοχή»
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από τη.Νέα Δημοκρατία ως «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα», τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χρησιμοποίησε τη φράση «μηδενική ανοχή», κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση.
Με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας- έπραξαν το αυτονόητο, αναστέλλοντας ορισμένες από τις μεταβιβάσεις οικονομικών πόρων και ακίνητης περιουσίας προς την «Κιβωτό του Κόσμου», μέχρι να υπάρξει ολοκληρωτική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς αυτό να θέτει σε διακινδύνευση την λειτουργία της δομής.
Αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων και ανάδοχος οικογένεια
Σταθερή είναι επίσης η άποψη του πρωθυπουργού ότι τα κακοποιημένα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σε ιδρύματα, όσο καλά και φιλόξενα κι αν είναι αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει και σε αυτήν την κατεύθυνση, και θέλει να προχωρήσει με ακόμη γρηγορότερα βήματα με τη διαρκή ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ήδη, λένε κυβερνητικές πηγές, το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.
Μια ακόμα παράμετρος είναι η προστασία των ανηλίκων της «Κιβωτού» από ανεπιθύμητη δημοσιότητα που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια επιστροφής τους στην κοινωνία, έξω από τα ιδρύματα. Γι αυτό, με επείγουσα επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης, καλεί το Συμβούλιο να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων που διαμένουν στη δομή.
Αυτό που ζητείται είναι η προστασία των παιδιών από την εκτεταμένη προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων στα ΜΜΕ αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!