Με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων άνω του 1,6 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση προχωρά για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακή ώθηση στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, από την Κοζάνη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία», ο κ. Παπαθανάσης παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων της ΔΑΜ που υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς και καλύπτει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Υπερδέσμευση πόρων λόγω υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος
Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν διατεθεί ανάλογοι πόροι για την ανάπτυξη της περιοχής», με την υλοποίηση του πρώτου σχετικού προγράμματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυναμική είναι ήδη ορατή: οι προσκλήσεις αντιστοιχούν στο 67% και οι εντάξεις στο 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ΔΑΜ. Μόνο για τη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις φθάνουν το 62% και οι εντάξεις το 50%.
Συνολικά 569 επενδυτικά σχέδια έχουν ενταχθεί στην περιοχή, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν 2.550 νέες θέσεις εργασίας. Αναλυτικά:
- 500 σχέδια αφορούν την ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (de minimis)
- 64 σχέδια καλύπτουν ΜμΕ βάσει του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ)
- 5 σχέδια απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΓΑΚ)
Το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις έχει ήδη οδηγήσει σε υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού, γεγονός που, όπως είπε ο Υπουργός, σηματοδοτεί την ανάγκη υπερδέσμευσης πόρων ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης και ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας
Σημαντικό ρόλο στη χρηματοδοτική υποστήριξη των επενδύσεων διαδραματίζει το Χρηματοδοτικό Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, το οποίο περιλαμβάνει:
- Ταμείο Δανείων: χρηματοδότηση έως 500.000 ευρώ, με 50% άτοκο δάνειο και 3% επιδότηση επιτοκίου για τα υπόλοιπα, για διάστημα 3 ετών
- Ταμείο Εγγυήσεων: χορήγηση δανείων έως 16,5 εκατ. ευρώ (ΓΑΚ) ή 1,4 εκατ. ευρώ (de minimis) με εγγύηση 80% ανά δάνειο και επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Πυλώνα 3 (PSLF) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προγράμματος με εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΠΑ).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκατάσταση των εδαφών από τη ΔΕΗ και την παραλαβή τους από τη Μετάβαση Α.Ε., ενώ υπογράφηκε συμφωνία για την ένταξη του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έργο που συνδέεται με τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου της Ζώνης Καινοτομίας στην περιοχή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στην Ακρινή, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση είναι ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επανεκκίνησης για τις μεταλιγνιτικές περιοχές της χώρας.