Δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζει σε λίγη ώρα (11 π.μ.), καθώς την επικαιρότητα απασχολούν κυρίως η αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών για τα εξοπλιστικά στη Βουλή και κυρίως ο νέος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε με τους δασμούς Τραμπ.
Ωστόσο, πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση, η κατάληξη της οποίας θα αποτελέσει οδηγό για το αν το κυβερνών κόμμα θα μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, ακολουθώντας τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ή αν θα ξεπεράσει «αβρόχοις ποσί» κι αυτόν τον κάβο.
Διότι, περί «κάβου» πρόκειται. Όταν σειρά εκλεγμένων βουλευτών διατυπώνει δημόσια διαφωνίες για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, κι όταν σε αυτούς προστίθενται στις δημόσιες διαφωνίες και δύο εν ενεργεία υπουργοί, αυτά είναι φαινόμενα άκρως ανησυχητικά για κάθε κόμμα, πολλώ δε μάλλον για τη Νέα Δημοκρατία, που έχει καταφέρει να αποφύγει τέτοια προβλήματα λόγω της πολυετούς ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό.
Η εκλογή Γραμματέα και οι εσωτερικές τριβές
Ήδη τα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους αρκετές μέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση, όταν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν να «στηθεί κάλπη» στην ψηφοφορία που θα γίνει για εκλογή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ηγεσία Μητσοτάκη έχει προτείνει τον πρώην υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον έως τώρα Γραμματέα, Σταύρο Καλαφάτη, που εισήλθε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης, στη θέση του παραιτηθέντος εντός διημέρου από την ορκωμοσία του, Αρίστου Δοξιάδη.
Η εκλογή Βεσυρόπουλου προφανώς δεν αμφισβητείται, γι' αυτό και η ηγεσία προτείνει αυτή να γίνει δια βοής, αντιλαμβανόμενη ότι αν στηθεί κάλπη, σημαντική μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αξιοποιήσει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκφράσει δυσαρέσκεια, ρίχνοντας λευκά ψηφοδέλτια.
Το κλίμα και οι προκλήσεις
Πέραν, όμως, της ψηφοφορίας, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα ορίσουν και όσοι πάρουν τον λόγο. Εάν η κριτική και οι προτάσεις είναι «εντός ορίων» κατά τη διατύπωση εξέχοντος στελέχους της «γαλάζιας» ηγετικής ομάδας, τότε όλα καλά.
Αν, όμως, υπάρξει αριθμός βουλευτών που με το ύφος και το περιεχόμενο της κριτικής δώσει λαβή σε αντιπολιτευόμενες φωνές, πολιτικές και δημοσιογραφικές, να επιχειρήσουν την αναβίωση κλίματος εσωστρέφειας, τότε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσθέσουν ακόμα έναν πονοκέφαλο σε ουκ ολίγους που ήδη έχουν.
Ο ρόλος του πρωθυπουργού
Όλα αυτά θα επιχειρήσει να τα προλάβει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος με την εισαγωγική ομιλία του, στην οποία αναμένεται να επαναλάβει τα επιχειρήματα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα εν μέσω κατακλυσμιαίων αλλαγών και ανατροπών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να επιστήσει —υπό τύπο νουθεσίας λένε κάποιοι, με αυστηρότητα προτείνουν κάποιοι άλλοι— την προσοχή όλων ανεξαιρέτως των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις ευθύνες που έχουν για τη διαφύλαξη αυτής της πολιτικής σταθερότητας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
→ Διαβάστε επίσης: Συναίνεση για τους εξοπλισμούς, εν μέσω… διαφωνιών στη Βουλή
Οι εσωτερικές ανησυχίες
Στο μεταξύ, όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών με αποδέκτες συγκεκριμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είτε δηλώνουν αδικημένοι επειδή δεν υπουργοποιήθηκαν, είτε βλέπουν τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος και φοβούνται για την επανεκλογή τους, αν η κυβερνητική φθορά συνεχιστεί.
Κι αυτά, γιατί ο σκοπός της ηγετικής ομάδας από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ένας: Να γίνει καλόπιστη και εντός ορίων κριτική, να διατυπωθούν προτάσεις και σκέψεις, αλλά στο τέλος η γενική εντύπωση από τη συνεδρίαση να είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει αρραγής, χωρίς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της και χωρίς κάποιες από τις κοινοβουλευτικές της δυνάμεις να υστερούν στην προσπάθεια πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης του κόμματος.
Η εικόνα που θα αποκομίσει η κοινωνία στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης των γαλάζιων βουλευτών, θα είναι καθοριστική για τη δυναμική και τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο διάστημα.