Στις δυο τηλεοπτικές του συνεντεύξεις της περασμένης εβδομάδας, που δόθηκαν με απόσταση λίγων 24ώρων (Τετάρτη και Σάββατο) ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίμονα για το ενδεχόμενο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, προς δυο κατευθύνσεις: Πρώτον, να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας έτσι ώστε η ΝΔ να έχει ουσιαστικές πιθανότητες να πιάσει το απαιτούμενο εκλογικό ποσοστό, και δεύτερον να αυξήσει το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, προκειμένου να αποφύγουμε τον πλήρη κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά και τα δυο αυτά ενδεχόμενα. Η αιτιολογία που έδωσε ήταν ότι η πολιτική σταθερότητα επιβάλλει να μην αλλάζει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα τους όρους του παιχνιδιού κατά το δοκούν, διότι τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, συνεπώς και προς τον πολιτικό φορέα που τους «πειράζει» προς ίδιος όφελος.
Οι λόγοι
Η απάντηση ενέχει στοιχεία ειλικρίνειας, αλλά οι λόγοι που πραγματικά οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να διατηρήσει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι περισσότεροι και πιο σύνθετοι. Ειδικότερα, τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Θ. Λιβάνιος, θεωρούν ότι ο εκλογικός νόμος ή πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, ή να μείνει ως έχει, όχι να υφίσταται κάθε τρεις και λίγο επιμέρους αλλαγές που δείχνουν στα μάτια του κόσμου ότι η κυβέρνηση τον μεταχειρίζεται όχι ως θεσμό, αλλά ως εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτικών επιδιώξεων.
Οι κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται ότι κατέληξαν (όχι ομόφωνα…) σε ορισμένα συμπεράσματα. Πρώτον, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων δεν ανακόπτεται με την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, αφού η σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου δείχνει ότι άλλα κόμματα μπορεί να προκύψουν από τις εκλογές κι άλλα να διαμορφωθούν εντός της θητείας της Βουλής. Επίσης, παρά την κατάτμηση των δυνάμεων σε δεξιά κι αριστερά, η Νέα Δημοκρατία συμφωνήθηκε ότι εμφανίζει μεγάλες αντοχές, κάτι που οδήγησε τους μετέχοντες στο συμπέρασμα ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ανέφικτη μετά από δυόμισι χρόνια, υπό προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές; Η κυριότερη είναι να σταματήσει η άνοδος των τιμών που έχει ακυρώσει κάθε κυβερνητική προσπάθεια αύξησης των εισοδημάτων κι έχει μεγαλώσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση. Επίσης, σημαντική προϋπόθεση είναι οι διεθνείς συνθήκες να επιτρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει μια πολιτική ισορροπίας στον επόμενο ένα - ενάμιση χρόνο και στη συνέχει να προχωρήσει σε αλυσιδωτές παροχές, υπό το επιχείρημα ότι «το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης διανέμεται στους πολίτες». Σε αυτό τον τομέα, μεγάλο ρόλο θα παίξει η εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων Ευρώπης - ΗΠΑ στην εποχή του Τραμπ, καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Τα μηνύματα μετά τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης
Η πολιτική σταθερότητα
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης (στις δυο του συνεντεύξεις μίλησε για την πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία) οι οποίες μπαίνουν, ή απειλούνται να μπουν σε περιπέτειες. Αυτό προκύπτει από ποιοτικές έρευνες που δείχνουν πολύ ψηλά το κριτήριο της κυβερνησιμότητας που διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης στις γνώμες των πολιτών.
Τέλος, στα σενάρια που συζητιούνται στις συσκέψεις των επιτελών του πρωθυπουργού, διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι ακόμα κι αν το 2027 οι εκλογές φέρουν πρώτη με διαφορά τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν της δώσουν αυτοδυναμία, οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, οπότε η αυτοδυναμία θα είναι πολύ πιο εφικτή. «Δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε τέτοιες συνθήκες» είναι η εκτίμηση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως είπε στις δυο πρόσφατε συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και την προηγούμενη τετραετία αυτή την στάση κράτησε και δεν του βγήκε σε κακό…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!