Νέα
  • ΓΔ: 1535.69 -0.25%
  • Τζίρος: 74,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Κάπα Research: Πρώτα η υγεία, αλλά το 60% βλέπει την πανδημία ως οικονομική κρίση

Γκράφιτι / Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ερευνα της Κάπα Research καταγράφει το πώς βλέπουν οι Ελληνες πολίτες την κρίση του κορονοϊού. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πεποιθήσεις των πολιτών για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 πολίτες βλέπουν την πανδημία ως κυρίως κρίση οικονομική, σε αντίθεση με τους σχεδόν τέσσερις στους δέκα που την θεωρούν ως κρίση Δημόσιας Υγείας, που πλήττει δηλ. την υγεία των πολιτών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εχει ενδιαφέρον, σε αντιδιαστολή, οτι το Νοέμβριο 2020 στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, οι πολίτες που θεωρούσαν ότι είναι πρωτίστως οικονομική η κρίση ήταν 45% έναντι 52% που θεωρούσαν ότι είναι κυρίως υγειονομική.

Βεβαίως στο κεντρικό δίλημμα «υγεία ή οικονομία» αντίστροφα, έξι στους δέκα λένε ότι υπεράνω όλων ο περιορισμός των κρουσμάτων και των θανάτων, άρα η υγεία, έστω και αν αυτό αποβεί εις βάρος της οικονομίας. Μόλις το 29% απαντά ότι πρέπει να ανοίξει η οικονομία επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο, πριν γίνει μη αναστρέψιμη.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στα εισοδήματα μέχρι σήμερα, το 48% πιστεύει ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά, ένας στους δύο δηλαδή, ενώ ένας στους τρεις, το 35%, πιστεύει ότι λίγο ή καθόλου επηρέασε ο κορονοϊός την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οσο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις, ένας στους τρεις τα θεωρεί θετικά, επαρκή, άλλα δύο στους τρεις, είτε εντελώς ανεπαρκή, είτε μάλλον ανεπαρκή.

Ενας στους δύο, το 49%, θεωρεί οτι πρέπει η οικονομία να ενισχυθεί εμπροσθοβαρώς, εδώ και τώρα να δοθούν δηλαδή περισσότερα χρήματα για να φρενάρει όσο γίνεται η κρίση, ενώ  38% πιστεύουν οτι πρέπει να δοθούν με φειδώ ώστε να υπάρχουν πόροι και για αύριο - μεθαύριο, γιατί η κρίση μπορεί να διαρκέσει πολύ.

Σε ό,τι αφορά την ατομική οικονομική ζημιά ένας στους πέντε θεωρεί ότι όταν τελειώσει η Πανδημία θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά (το 21%), τέσσερις στους δέκα (41%) λένε ότι θα έχουν υποστεί ζημιά η οποία θα αποκατασταθεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και τρεις στους δέκα (31%) δηλώνει οτι δεν έχει υποστεί ζημιά. Αλλωστε, δεν είναι όλοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να είναι εκτεθειμένοι στο κίνδυνο από την Πανδημία και στο ρίσκο (κάποιοι βέβαια και σε νέες ευκαιρίες).

Επτά στους δέκα, θεωρούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα του 2020 είναι μεγάλη και η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει το 2021.

Τα αισιόδοξα και τα απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον είναι μοιρασμένα. Οι μισοί συμπολίτες μας πιστεύουν οτι η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει παρά τα προβλήματα να ανακάμψει, ενώ το 45% πιστεύει ότι δύσκολα θα ξανασταθεί στα πόδια της.

Οι προσδοκίες είναι (41%) ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση είτε μέχρι το Πάσχα, είτε το καλοκαίρι, είτε στις αρχές του φθινοπώρου, το 27% μέσα στο 2022, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 25%, ο ένας στους 4, που πιστεύει ότι από το 2023 και μετά... δηλαδή άστα να πάνε…

Η έρευνα καταλήγει με κάποιες συνήθειες που ενισχύθηκαν στην εποχή του κορονοϊού και φαίνεται οτι ήρθαν για να μείνουν. Επτά στους δέκα θα χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο στις συναλλαγές τους και μετά την πανδημία. Εξι στους δέκα θα χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο στις συναλλαγές τους με το κράτος. Ενας στους τρεις, θα κάνει περισσότερες αγορές μέσω διαδικτύου και ένας στους τέσσερις θα εργάζεται από το σπίτι σε κάθε ευκαιρία. Οι μισοί λένε ότι θα κρατούν αποστάσεις από τους υπόλοιπους και τρεις στους τέσσερις ότι θα φορούν μάσκα στα νοσοκομεία... αυτά βέβαια πρέπει να τα δούμε για να τα πιστέψουμε…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS