Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν το ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο: «Τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Λιβύη θα παραμείνουν εκεί όσο είναι ενεργή μια διμερής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και η κυβέρνηση της Λιβύης το ζητά». To είπε και ο ίδιος ο Ερντογάν την περασμένη Τρίτη: «η Τουρκία θα συζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, μόνο εάν αποσυρθούν πρώτα οι άλλες ξένες δυνάμεις»
Δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που η τουρκική μπότα πάτησε τη Λιβύη και ειδικά όταν διακυβεύονται τόσα πολλά για την Άγκυρα, από το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέχρι τα χρυσοφόρα συμβόλαια για εξόρυξη πετρελαίου και μεγάλα δημόσια έργα.
Ο κ. Καλίν είπε στην κρατική τηλεόραση πως οι τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα παρέχει υποστήριξη και στη νεοεκλεγείσα προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης. Στο ντεμπούτο του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Λίβυος νέος Πρωθυπουργός Ντέμπιχ χαρακτήρισε την Τουρκία «φίλο» και «σύμμαχο».
Εν ολίγοις, η SADAT Defense, η ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα, πιστή στον Ερντογάν και οι μισθοφόροι της που στηρίζουν τις στρατιωτικές περιπέτειες της Άγκυρας από τη Συρία ως το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πιθανότερο να ενισχυθούν παρά να ετοιμαστούν για το ταξίδι της επιστροφής.
Από την άλλη, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαφτάρ, δεσμεύθηκε να στηρίξει με τις δυνάμεις του την ειρηνευτική διαδικασία στη συνάντηση που είχε με τον Μοχάμεντ Γιουνές ελ Μένφι, τον νέο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου.
Όσο για τους Αμερικανούς, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο πως ανανεώνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λιβύη καθώς θεωρεί πως η χώρα συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!