Σε σύγχυση βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι που ευρίσκονται πλησίον της συνταξιοδότησης, αναφορικά με το αν θα πρέπει μέχρι τέλους του έτους (31-12-2022) να προβούν σε κάποια ενέργεια, σε σχέση με την συνταξιοδότησή τους.
Κατ΄ αρχήν λοιπόν είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι όσοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή πληρούν προϋποθέσεις άμεσης υποβολής της αίτησης, διατηρούν το δικαίωμα να το ασκήσουν και μετά την 1-1-2023, οποτεδήποτε το επιθυμούν.
Επομένως κανένας λόγος πίεσης ή απώλειας δικαιώματος δεν υπάρχει, που να τους υποχρεώνει να προβούν σε άμεση ενέργεια. Αυτό, μάλιστα, αφορά και την κατηγορία των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Τι θα γίνει με τις τελευταίες αιτήσεις του 2022
Να επισημάνουμε, δε, ότι όποιος υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τώρα και μέχρι 31-12-2022, θα αντιμετωπισθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ως συνταξιούχος του 2023, δεν θα λάβει δηλαδή την αύξηση του 7,75% που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του 2022 και πριν το 2022, αλλά η σύνταξή του θα υπολογισθεί με αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 7,75% και βελτίωση-αύξηση της ανταποδοτικής, μέσω της αύξησης (θα δούμε κατά πόσο) των συντάξιμων αποδοχών.
Τι ισχύει με τα πλασματικά
Δεν είναι απαραίτητο επίσης, όσοι επιθυμούν να προσθέσουν πλασματικά έτη στον συνταξιοδοτικό τους βίο, να υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών μέχρι 31-12-2022. Το Υπουργείο Εργασίας με παλαιότερη ανακοίνωσή του έχει επισήμως επιβεβαιώσει την ακολουθούμενη ως προς το θέμα αυτό ασφαλιστική πρακτική, που αναγνωρίζει δικαίωμα υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή και συγχρόνως με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Βεβαίως όποιος επιθυμεί να υποβάλει αντίστοιχο αίτημα ασφαλώς και μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή του αιτήματος, εφ΄ όσον πληροί τις προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις.
Ποια κατηγορία έχει προθεσμία
Η μόνη κατηγορία ασφαλισμένων που έχει προθεσμία μέχρι 31-12-2022 για υποβολή αιτήματος - επιλογής, είναι αυτή των ασφαλισμένων που είχαν μέχρι 31-12-2016 διπλή ασφάλιση, για την ίδια ασφαλιστέα δραστηριότητα (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι Δημοσίου και κάποιων ειδικών Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας κλπ). Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέφθηκε να έχουν από 1-1-2017 μόνο μία εκ των δύο ασφαλίσεων που είχαν.
Οι ασφαλισμένοι αυτοί (πρωτοασφαλισμένοι πριν την 1-1-1993) έχουν δικαίωμα επιλογής ενός εκ των δύο ασφαλίσεων τις οποίες είχαν μέχρι 31-12-2016. Η επιλογή αυτή αφορά τόσο στην ασφάλιση τους από 1-1-2017 έως σήμερα, όσο και στην ασφάλιση που θα συνεχίσουν να έχουν από 1-1-2023 και μέχρι την συνταξιοδότησή τους.
Ένας μηχανικός Δημοσίου για παράδειγμα ασφαλιζόταν μέχρι 31-12-2016 τόσο στο ΤΣΜΕΔΕ όσο και στο Δημόσιο. Μπορεί λοιπόν για την ασφάλιση που είχε από 1-1-2017 και μέχρι την συνταξιοδότησή του να επιλέξει αν επιθυμεί να έχει ασφάλιση Δημοσίου ή ΤΣΜΕΔΕ. Η επιλογή του αυτή επηρεάζει σε πολλές περιπτώσεις τόσο τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του, όσο και το ποσό σύνταξης που θα λάβει. Θα πρέπει λοιπόν με προσοχή να προχωρήσει μέχρι 31-12-2022 σε άσκηση του δικαιώματος επιλογής φορέα στον ΕΦΚΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!