Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Ρεαλισμός και προσδοκίες στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας

Μέρκελ - Πούτιν - Ερντογάν - Μακρόν
Πηγή: AP Images

Η παμψηφία των Ελλήνων (93%) εκτιμά ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Όπως καταδεικνύεται από την έρευνα της Κάπα Research για την Ημερησία, αυτό δεν προκύπτει από όσα πιστεύει ή περιμένει ο Ελληνας πολίτης από τη Γερμανία, που ούτως ή άλλως επηρεάζει καθοριστικά την κατεύθυνση των αποφάσεων της ΕΕ (τουλάχιστον, όταν δεν τις υπαγορεύει). Κάθε άλλο. Ωστόσο, αυτό το «θέλω» για τις κυρώσεις ενέχει το ηθικό περίβλημα με το οποίο «ντύνει» ο Ελληνας πολίτης την ΕΕ. Στα μάτια του αυτό πρέπει να γίνει. Αν διαβαστεί όμως προσεκτικά η έρευνα, δεν φαίνεται να έχει αυταπάτες…

Όταν κρίνει τις μεγάλες χώρες και τους ηγέτες τους, έχει ως πρώτο -αν όχι και μοναδικό- κριτήριο τη στάση τους απέναντι στη γείτονα, στην Τουρκία του Ερντογάν με τις νεοοθωμανικές βλέψεις. Διαλέγει με ρεαλισμό συμμάχους, έχοντας λιγότερες αυταπάτες.

Ανεβάζει στα αστέρια τη Γαλλία και τον Μακρόν. Για τον Ελληνα πολίτη ξαναγεννιέται, 45 χρόνια μετά, το «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία».

Υποβιβάζει τη Μέρκελ και τη Γερμανία, αφού βλέπει ότι, παρά την παραδοχή της προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, περισσεύουν τα λόγια, ενώ δεν φαίνονται τα «έργα»…  

«Κρατάει μικρό καλάθι» για τη Ρωσία και τον Πούτιν, χρεώνοντάς του μια «πίσω - μπρος» πολιτική στις ρωσοτουρκικές σχέσεις που αφήνει έδαφος στον Ερντογάν για τα παιχνίδια του…

Αντιμετωπίζει θετικά τον Μπάιντεν, προσδοκώντας αλλαγή στάσης απέναντι στη γείτονα και εκτιμώντας ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στον ηγετικό τους ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Αλλά δεν ονειροβατεί. Οι μισοί Έλληνες δείχνουν πραγματισμό, έχουν ακούσει πολλές φορές καλά λόγια από τις ΗΠΑ και δεν είδαν αντίκρισμα, οπότε πιστεύουν ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση ή, εν τέλει, τη στάση της αμερικανικής administration.

Στις δημοτικότητες των ηγετών πριν από 18 μήνες και σήμερα, απεικονίζεται και η διαφοροποίηση της πολιτικής τους και πώς αυτή η πολιτική επιδρά στην κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, ο Μακρόν από το 43% (Μάιος 2019) ίπταται στο 68% σήμερα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήταν τότε πρώτος με 61%, πέφτει στο 37%, «πληρώνοντας» το κόστος της αμφίσημης ρωσικής πολιτικής στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, που είναι «μία κρύο, μία ζέστη».

Οταν τίθεται το θέμα του δέον γενέσθαι, δηλαδή με ποιες χώρες θα πρέπει να είναι σύμμαχος η Ελλάδα, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται σαφώς. Ακολουθεί η Ρωσία με το καθόλου ευκαταφρόνητο 38%, που συνάδει και με τη δημοτικότητα Πούτιν και με τις θετικές γνώμες για τη Ρωσία γενικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 4 στους 10 Ελληνες που βλέπουν θετικά τη Ρωσία και την ανάγκη συμμαχίας μαζί της, παρά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο κόσμος πιστεύει στην ΕΕ, παρά τις δυσκολίες. Ενα πολύ ισχυρό 55%, μια καθαρή πλειοψηφία, πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με την πανδημία αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ακόμη δεν έχουν αρχίσει να έρχονται τα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS