Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Ακίνητα: Οι «φυλές» των επενδυτών που τρέχουν να προλάβουν τη... φτηνή Golden Visa

Πηγή: Pixabay

Η κινητικότητα των επενδυτών τρίτων χωρών που στοχεύουν στη απόκτηση της πολυπόθητης Golden Visa, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ για την αύξηση του κατώτατου ορίου επένδυσης για τη χορήγησή της από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 από τις αρχές του 2023.

Στόχος της αύξησης του ποσού για την Golden Visa, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Ελληνες. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του έχει αναφέρει ότι «διαπιστώσαμε ότι οι αγορές αυτές ταιριάζουν με το προφίλ ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι νέες οικογένειες, άρα στερούν ακίνητα από τη νέα ελληνική οικογένεια».

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι το 2019, η «χρυσή βίζα» χορηγούνταν μόνο με επένδυση σε ακίνητο με κατ΄ελάχιστη αξία τις 250.000 ευρώ. Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.

Αρνητικό το πρώτο 6μηνο του 2022

To πρώτο 6μηνο του 2022 αποτελεί το πρώτο που το ισοζύγιο αφίξεων-αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, το  σύνολο των εκδοθέντων αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές πλέον σε άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) καταγράφει απώλειες της τάξεως του 5,66%.

Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένες κατά 539, αριθμώντας πλέον τις  9.074.

Οσον αφορά όμως τα απόλυτα νούμερα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αποχώρησαν συνολικά 678 επενδυτές το πρώτο εξάμηνοτου 2022, έναντι 143 επενδυτών που μέσω του προγράμματος golden visa απέκτησαν άδεια πενταετούς διαμονής.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αν η εξαγγελία για την αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000 ευρώ αποτελεί «τέχνασμα» της κυβέρνησης για την «επίσπευση» των επενδυτών μέχρι την νομοθετική αλλαγή του ορίου, η οποία θεωρούμε ότι θα παραταθεί ή δεν θα ισχύσει καθολικά, τότε, είναι εντελώς λογικό το ελληνικό επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa να καταγράφει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινέζους, Ινδούς, Λυβανέζους και Ισραηλινούς ιδιαίτερα στην Αττική. 

Οι Κινέζοι στοχεύουν τόσο σε απλά διαμερίσματα που η τιμή αγοράς θα ξεπερνά το κατώτατο όριο των 250.000 ευρώ που ισχύει, αλλά παράλληλα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους και σε αυτοτελή κτίρια σε περιοχές όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας ή/και των Νοτίων προαστίων, αλλά και στα Δυτικά πλησίον πανεπιστημιακών σχολών με στόχο την αγορά και την εκμετάλλευση–μίσθωση σε φοιτητές

Τι ψάχνουν οι Ινδοί

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η κινητικότητα «ομάδων», 3-4, επενδυτών από κοινού, που αναζητούν αυτοτελή κτίρια κατάλληλα για διαμερίσματα συνολικής αξίας 750.000 - 1.000.000 ευρώ. 

Οι Ινδοί, επιθυμούν την απόδοση, αναζητούν κατοικίες και υπολογίζουν με βάση το ενοίκιο, δηλαδή, την απόδοση της επένδυσής τους. Δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν κατοικίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε Χαλάνδρι, Κυψέλη –πλησίον της Φωκίωνος Νέγρη, Ζωγράφου λόγω Πανεπιστημιούπολης, Παγκράτι, Γαλάτσι, καθώς στα Εξάρχεια. 

Μεγάλο μέρος των Ινδών επενδυτών, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς, επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ, δηλαδή, ακριβώς στο κατώτατο όριο επένδυσης για απόκτηση Golden Visa.

Οι Ισραηλινοί επικεντρώνονται κυρίως σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορούν να τα ανακαινίσουν και να καταγράψουν ικανοποιητικές αποδόσεις από τη μίσθωση τους. Πολλές φορές ξεπερνούν τα ποσά των 250.000 ευρώ.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν την απόκτηση της Golden Visa μαζί με ομοεθνείς τους, στοχεύοντας σε αυτοτελή ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Ακίνητα κυρίως στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη Καλλιθέα.

Στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από οικιστικά ακίνητα, αρχίζουν και «βλέπουν» και κτίρια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε γραφεία που θα μισθώνονταν προς 15 ευρώ / τ.μ. Ενώ, μεγάλο μέρος των Ισραηλινών επενδυτών αρχίζουν να σκέφτονται και την αγορά οικοπέδων με στόχο την ανέγερση πολυκατοικιών.

Οι Ισραηλινοί αναζητούν αποδόσεις

Οι Ισραηλινοί, δεν έχουν ως βασικό τους κίνητρο την απόκτηση της golden visa, αλλά τις υπεραξίες που μπορούν να λάβουν από την ελληνική κτηματαγορά. Αλλωστε, αποτελούν τους «πρώτους» αλλοδαπούς αγοραστές που επισκέφτηκαν επενδυτικά την Ελλάδα το 2015-2017, πραγματοποιώντας επενδύσεις στο ευρύτερο κέντρο που σήμερα καταγράφουν αποδόσεις άνω του 30%-35%.

Οι Λυβανέζοι, δεν επικεντρώνουν αποκλειστικά το επενδυτικό τους ενδιαφέρον μόνο στην Αττική, αλλά «βλέπουν» και κοντινούς προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση έως 1-1,5 ώρα από τη πρωτεύουσα. Εντονο ενδιαφέρον καταγράφεται στο Νομό Κορινθίας με επίκεντρο την Κόρινθο και το Λουτράκι. Επιλέγουν κυρίως μονοκατοικίες παλαιές που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρήζουν και ανακαίνισης, αλλά βασικό κριτήριο αποτελεί η απόσταση από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής από Βαλκάνιους, Ουκρανούς και Ρώσους. Αρμένιοι Τούρκοι, Σέρβοι και Γερμανοί, επικεντρώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εντονο ενδιαφέρον από ομογενείς

Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται και από τους ομογενείς από τη Γερμανία και την Αμερική. Οι ομογενείς από τη Γερμανία, αναζητούν κυρίως κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιλέγουν κυρίως ακίνητα αξίας 150.000 - 170.000 ευρώ, με στόχο την άμεση εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Εντονο ενδιαφέρον των ομογενών από τη Γερμανία, είχαμε καταγράψει και στις αρχές του 2018-2019, όταν επέλεγαν κυρίως ακίνητα αξίας 100.000 - 120.000 ευρώ, με στόχο την υπεραξία που θα κατέγραφε η ελληνική κτηματαγορά. Επένδυαν κυρίως τις τραπεζικές αποταμιεύσεις που δεν τους έδιναν καμία απόδοση. 

Οι ομογενείς από την Αμερική στοχεύουν κυρίως σε «εμπορική» επένδυση στο εγχώριο real estate. Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η αναζήτηση οικοπέδων ή/και αυτοτελών κτιρίων στα Νότια Προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Βούλα), με στόχο την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου ή/και ανέγερση πολυκατοικίας και απώτερο σκοπό τη μεταπώληση.

Παράταση στην εφαρμογή και όχι καθολική ισχύ

Η εγχώρια κτηματαγορά κινείται σε θετικούς ρυθμούς όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς. Η θετική πορεία μπορεί να επηρεαστεί έμμεσα από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στην παγκόσμια κοινότητα, την αύξηση των επιτοκίων, τους πιθανούς φόβους ή/και την ενδεχόμενη στάση αναμονής που μπορεί να κρατήσουν οι αλλοδαποί επενδυτές.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω της αυξημένης κινητικότητας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε παράταση για το χρόνο εφαρμογής της αύξησης του ποσού για την Golden Visa.

Επίσης, εκτίμηση είναι ότι το τελικό σχέδιο της αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000 ευρώ στο πρόγραμμα Golden Visa, όταν τελικά εφαρμοστεί, δεν θα είναι καθολικό, αλλά θα αφορά συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες της χώρας, κυρίως υψηλής πυκνότητας και υψηλών αξιών. Το όριο επένδυσης θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, όπως η Δυτική Ελλάδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS