Χωρίς αμφιβολία βιώνουμε την πιο παρατεταμένη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εδώ και δεκαετίες. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και αντίστοιχων πόρων στην Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την προώθηση των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, «ξεθωριάζει» το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Την ίδια στιγμή, η στενή συνεργασία της Αθήνας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης και η ευρωπαϊκή αφύπνιση έναντι του αναθεωρητισμού προκαλούν εκνευρισμό στην Αγκυρα, που έχει πάψει προ πολλού να είναι το αγαπημένο «παιδί» των δυτικών στην περιοχή.
Στοίχημα πολιτικής επιβίωσης
Η αποτυχία υφαρπαγής ελληνικών θαλασσίων ζωνών και η δημοσκοπική κατρακύλα του Τούρκου προέδρου διαμορφώνουν μια εξαιρετικά κινδυνώδη κατάσταση. Η πρόκληση των επερχόμενων εκλογών αποτελεί στοίχημα πολιτικής επιβίωσης για τον Ταγίπ Ερντογάν, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, όλων των αντιπάλων του.
Με την οικονομία να του αφαιρεί το βασικό εκλογικό αφήγημα των προηγούμενων αναμετρήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος διψά για μια καλή είδηση από το εξωτερικό, που όμως δεν έρχεται.
Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για τους περισσότερους ερευνητές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αξιοποίηση μιας θερμής κατάστασης με την Ελλάδα, για την αναβολή των τουρκικών εκλογών. Δύο άρθρα του αναθεωρημένου τουρκικού Συντάγματος, 78 και 119, δίνουν τη δυνατότητα στην ελεγχόμενη από τον Ερντογάν Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αναβάλει τις εκλογές, για τουλάχιστον έξι μήνες ή και έναν χρόνο. Η μία περίπτωση αφορά σε πολεμική σύρραξη και η άλλη σε έκτακτη ανάγκη (στάση, βία, επιστράτευση, φυσικές καταστροφές κ.λπ.). Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, δεν απαιτείται καν η έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.
Εγκλωβίστηκε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον εγκλωβιστεί πολιτικά, ιδιαίτερα λόγω της κακής πορείας της οικονομίας, το άλλοτε ισχυρό του πεδίο στην εκλογική αντιπαράθεση. Στη σύγκρουση της πολιτικής του επιβίωσης με το συμφέρον της χώρας του και του λαού του, αρκετοί πιθανολογούν ότι θα ρισκάρει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς μας η ανάδειξη της αποτρεπτικής μας ισχύος. Η στενή συνεργασία με ισχυρές δυνάμεις της Δύσης και κυρίως η συνέχιση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί την καλύτερη ασπίδα, έναντι τυχόν επιχειρησιακών σκέψεων στη γειτονική χώρα.
Αναγνωρίζοντας, δε, τη ροπή της Τουρκίας στην υβριδική απειλή, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα ισχυρό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας καθώς και η διασύνδεσή του με την ΕΥΠ, όπως σοφά έχει έγκαιρα προτείνει ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης. Πέρα από την τυπική θωράκιση, οι νέες εποχές επιβάλλουν τη δραστηριοποίησή μας για την αντιμετώπιση και των υβριδικών κινήσεων της Αγκυρας, τύπου Εβρου 2020, αλλά και της χάραξης εθνικής στρατηγικής, βασισμένης σε αξιόπιστες πληροφορίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!