H αποκάλυψη, με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, ότι η ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούσε πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους έχει προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα στη διεθνή εικόνα και απήχησή του και μια σοβούσα πολιτική κρίση, που επιταχύνει τη μη αντιστρέψιμη φθορά της ΝΔ, μετατρέποντάς τον σε πολιτικά «τελειωμένο» και υπό προθεσμία πρωθυπουργό.
H Eθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υφίσταται για να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, όχι για να χρησιμοποιείται παράνομα ως «μαγαζί» που υπηρετεί ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του.
Η πληροφορία ότι το κινητό του Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη είχε γίνει στόχος παράνομης παρακολούθησης, εξέθεσε το παρακράτος Μητσοτάκη και τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών ή και εσωκομματικών του αντιπάλων -σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκτός από τον Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν άλλοι 7-8 πολιτικοί.
Πώς αποφασίστηκαν οι παρακολουθήσεις;
Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας και θεμελιώδους συνταγματικής νομιμότητας.
Μέχρι και αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση - και προσωπικά ο πρωθυπουργός, που αποφεύγει να ψελλίσει ακόμη και τη λέξη predator, αρνούνται να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Με τίνος εισηγήσεις και εγκρίσεις αποφασίστηκαν οι παρακολουθήσεις του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και των δημοσιογράφων που ερευνούσαν οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα; Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται;
Ο ισχυρισμός του Κυρ. Μητσοτάκη ότι δήθεν «δεν γνώριζε τίποτα», δεν πείθει ούτε τον πιο ανυποψίαστο Έλληνα πολίτη. Διεθνώς δε, προκαλεί κύμα θυμηδίας και ειρωνικών σχολίων.
Για μια ακόμη φορά, όπως και στο παρελθόν με τα μεγάλα σκάνδαλα της Novartis ή της Siemens, η αποκάλυψη του «ελληνικού Watergate», που επίσης εγγράφεται στο ενεργητικό της ΝΔ, δεν προήλθε από τις ελληνικές αρχές. Η προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη με την τοποθέτηση του κακόβουλου λογισμικού Predator, διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε μια περίοδο κατά την οποία το Κράτος Δικαίου αμφισβητείται πανευρωπαϊκά όλο και περισσότερο, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν, αλλά και τα διεθνή media που δεν είναι ελεγχόμενα, δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν το θέμα να συγκαλυφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του και στην Ελλάδα και στην ΕΕ για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, για να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Συνεχείς πρωτοβουλίες
Από την 1η Αυγούστου, με συνεχείς πρωτοβουλίες μου προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τόσο για την απόπειρα ελέγχου του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, επιδίωξα να αναδειχθεί το θέμα στην ΕΕ και να μην κουκουλωθεί.
Και όντως, το ζήτημα τέθηκε ευρύτατα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την ίδια στιγμή που υποβαθμιζόταν -και υποβαθμίζεται- σκανδαλωδώς, στα ελληνικά φιλοκυβερνητικά media.
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ήταν η απάντηση της Προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα στην επιστολή που απέστειλα προς την ίδια αλλά και προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο την 1η Αυγούστου, με την οποία ζητούσα να συζητηθεί το θέμα στο Προεδρείο και στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της αμέσως πρώτης Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Στην απάντησή της, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι σαφής και κατηγορηματική, καταδικάζοντας εμφατικά «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε κανένα άλλο κράτος μέλος».
Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Όσον αφορά δε, στο αίτημα που διατύπωσε μετά από πρωτοβουλία μου η Ευρωομάδα της Αριστεράς στις 7 Αυγούστου, για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, το έθεσαν κατόπιν και οι Σοσιαλιστές. Εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα, θα στηρίξουν την πρόταση και οι Πράσινοι και το Renew – η ομάδα του κου Μακρόν. Το ΕΛΚ, μέχρι σήμερα έχει καταπιεί τη γλώσσα του, διότι ακόμη και για το ΕΛΚ, οι παρακρατικές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη, είναι δύσκολα υπερασπίσιμες.
Αναμένοντας με ενδιαφέρον από την ευρωομάδα του ΕΛΚ να ξεπεράσει την ένοχη αμηχανία της όσο ο κλοιός θα σφίγγει διεθνώς γύρω από τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μητσοτάκη, οικοδομούμε συμμαχίες ώστε να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και η πρόταση των ευρωβουλευτών Γιώργου Γεωργίου και Στέλιου Κούλογλου, που μετέχουν ως Αντιπρόεδρος και Μέλος στην εξεταστική επιτροπή (PEGA) που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις: Να οργανωθεί διακομματική αποστολή της στην Ελλάδα, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου και προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου και ελληνικών αρχών.
Στις 30 Αυγούστου, στην Επιτροπή PEGA έχει προγραμματιστεί να κληθεί να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μια είδηση που δύσκολα θα διαβάσετε ή θα ακούσετε στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας μας, γι’ αυτό και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση στον κόσμο στην Ελευθερία του Τύπου, 27η στους 27 της ΕΕ.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Κουκάκη και μάλιστα την ίδια εποχή, από το καλοκαίρι έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η πρόκληση για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη με αίσθημα δικαίου, είναι την ξεφτισμένη, δήθεν αριστεία του καθεστώτος Μητσοτάκη να τη διαδεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι μια σύμπραξη ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, με κάποιον άλλον απλώς για πρωθυπουργό - αλλά με την ίδια πολιτική, όπως ολοφάνερα επιδιώκει η δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την ισχυρή αντιδεξιά και αντι-μητσοτακική παράδοση και ταυτότητα του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!