Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Συντάξεις - Δ. Μπούρλος: Τι πρέπει να αλλάξει σε χρόνο ασφάλισης και εξαγορές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στην ασφαλιστική νομοθεσία, στοχεύοντας σε μια επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, αναμφίβολα είναι προς την ορθή κατεύθυνση, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Όμως για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να καταλήγουν πράγματι σε ταχεία απονομή, κατά την άποψή μου, χρειάζονται κάποιες αλλαγές ή προσθήκες.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη από αυτές, που αφορά τη νομιμοποίηση του διανυθέντος χρόνου στην ασφάλιση, πολύ ορθά θεωρεί, εφόσον υπήρχε καλόπιστη υπαγωγή στην ασφάλιση, νόμιμο τον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμη και αν αυτός διανύθηκε σε φορέα που δεν υπαγόταν κατά τον νόμο.

Επίσης ορθά η νομιμοποίηση αυτή έχει ως προϋπόθεση τη μη αμφισβήτηση της ορθής υπαγωγής του ασφαλισμένου στον φορέα που εισέπραξε τις εισφορές, εντός πενταετίας από την καταβολή τους. Θα έπρεπε όμως, κατά την άποψή μου, να μην τίθεται θέμα πενταετίας, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Κι αυτό γιατί αν μετά την υποβολή ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου της ορθής ασφάλισης, είναι βέβαιο ότι η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης θα είναι πολύ μεγάλη. Επαναλαμβάνω ότι ο ΕΦΚΑ σαφώς θα πρέπει να ελέγχει τη νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης, πάντοτε όμως πριν ξεκινήσει η συνταξιοδοτική διαδικασία. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αμφισβήτησης και μετά την υποβολή, σε περιπτώσεις αποδεδειγμένου δόλου.

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς έως 150 ημερών ασφάλισης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να λάβουν σύνταξη. Κατ' αρχάς, η δυνατότητα που παρέχεται είναι θετική, όμως με τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη, θα αποβεί φοβούμαι αναποτελεσματική. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί για να αξιοποιήσει κάποιος τη δυνατότητα αναγνώρισης, δεν θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Χωρίς αίτηση συνταξιοδότησης και επίσημης καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης από τον φορέα, πώς θα διαπιστωθεί αν έχει ή δεν έχει τις 4.350 ημέρες που απαιτούνται για την αναγνώριση; Αν πάει κάποιος σήμερα και ζητήσει αναγνώριση των 150 ημερών, για να του κάνει ο φορέας επίσημη καταμέτρηση, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης που διαθέτει, θα απαιτηθεί ικανός χρόνος, ιδίως αν έχει διαδοχική ασφάλιση. Όλα αυτά γίνονται όταν έχει υποβληθεί συνταξιοδοτικό αίτημα και κατά την άποψή μου, κατά το μέρος αυτό, θα πρέπει να βελτιωθεί η σχετική ρύθμιση.

Δεν αντιλαμβάνομαι επίσης γιατί η ρύθμιση έχει χρονικό ορίζοντα και αφορά μόνο όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας μέχρι 31-12-2022. Δεν θα υπάρχει αντίστοιχα ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και μετά την 1-1-2023; Τέλος, νομίζω ότι εσφαλμένα για την αναγνώριση τίθεται ως προϋπόθεση να μη λαμβάνει ο ασφαλισμένος άλλη σύνταξη. Οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην επιτάχυνση, εφόσον συμπληρωθούν, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS