Η επανεκκίνηση της διπλωματίας θα είναι, όπως φαίνεται, το όπλο του Τζο Μπάιντεν στην προσπάθεια του να περάσει αλώβητος από τα «ναρκοπέδια» των ήδη τεταμένων σχέσεων με Ιράν, Β.Κορέα, Ρωσία και Κίνα. Ορισμένοι συνεργάτες του νέου προέδρου τον συμβουλεύουν να χαράξει έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνωριμίες του στην εξωτερική πολιτική, ώστε να συνεργαστεί με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, αντί να τοποθετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αιωνίως απέναντί τους. Ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει η Αμερική να επιστρέψει στη θέση της, ως ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη φίλων και συμμάχων που έχει αρχίσει να βρίσκουν τρόπους να δουλεύουν παρακάμπτοντας την Αμερική ή χωρίς την Αμερική.
Μπροστά του έχει το χάος που του κληροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ με χώρες όπως το Ιράν. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του 2018 για το πυρηνικό πρόγραμμα. Η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει με Ομπάμα και άλλα πέντε έθνη να περιορίσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων και είχε συμμορφωθεί. Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το Ιράν γύρισε στα παλιά και σήμερα διαθέτει σχεδόν 2,5 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου -δώδεκα φορές πάνω από όριο που επιτρέπει η συμφωνία, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το ουράνιο κατά 20%, πλησιέστερα δηλαδή στο επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή ενός ατομικού όπλου. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ερευνά την παραγωγή ενός συστατικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.
Στη Βόρεια Κορέα, σε συνέδριο του κόμματος ο Kim Jong Un ανακοίνωσε μια ολόκληρη, νέα λίστα με πυρηνικά όπλα και πυραύλους που θέλει να κατασκευάσει. Ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε αυτό που για χρόνια ονειρεύονταν ο πατέρας του: μια συνάντηση με έναν Αμερικανό πρόεδρο. Συνολικά έκανε τρεις συναντήσεις με τον Τραμπ από τις οποίες δεν προέκυψε καμία συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού. Ο Kim Jong Un κέρδισε πολύτιμο χρόνο και κατάφερε σήμερα να έχει 30 έως 40 ατομικά όπλα. To 2016, πριν την εκλογή Τραμπ, η Βόρεια Κορέα είχε περίπου 10 πυρηνικές κεφαλές.
Όσον αφορά στη Ρωσία, οι ΗΠΑ βγήκαν από τη διμερή συνθήκη πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς (INF), όταν η Μόσχα δοκίμασε πύραυλο με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. Τώρα η μόνη πυρηνική συμφωνία που απομένει μεταξύ των δύο χωρών λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, σε μόλις 15 μέρες και οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να επεκτείνουν τη συνθήκη, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό και υπό ποιους.
Και τέλος υπάρχει και η Κίνα, οι ΗΠΑ έκαναν ελάχιστα για να επιβραδύνουν την άνοδο και την κυριαρχία της. Η Κίνα διεξήγαγε αιματηρές συγκρούσεις με την Ινδία στα Ιμαλάια, συνέχισε να απειλεί την κυριαρχία της Ταϊβάν, πέρασε τον νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας και «έβαλε φωτιά» στο Χονγκ Κονγκ και η κυβέρνηση Τραμπ παρά τη σκληρή ρητορική κατά του Πεκίνου δεν κατάφερε να αναγκάσει τους Κινέζους να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, η Κίνα έκανε ένα πρώτο βήμα, υιοθετώντας έναν πιο θετικό τόνο προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας «οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!