Τριτοκοσμικές εικόνες με τεράστια προβλήματα, πρωτοφανή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και ασυγχώρητα λάθη «ειδικών» και «αρμοδίων» έχουν κατακλύσει το τελευταίο διήμερο το διαδίκτυο και τα Mέσα Eνημέρωσης, δείχνοντας την έλλειψη σχεδιασμού και πρόληψης, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες περιπέτειες των πολιτών μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Από το πρωί της Τρίτης, όταν η κοινή γνώμη εξανέστη με όλα όσα είδε σε τηλεοπτικούς δέκτες και social media, ο ένας «αρμόδιος» τα ρίχνει στον άλλο σε μια προσπάθεια να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες του ο καθένας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη χθες (Δευτέρα) το απόγευμα ότι «έχει αρχίσει μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό στο Δαχτυλίδι, στην Κηφισίας και στην Πεντέλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αττική», ενώ ακόμα και το απόγευμα της Τρίτης ο απεγκλωβισμός δεν έχει ολοκληρωθεί!
Βέβαια ο υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει «συγγνώμη» και να επιρρίψει τις κύριες ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής Οδού στην διαχειρίστρια εταιρεία, ωστόσο, παρέλειψε να κάνει λόγο για τις ευθύνες που υπάρχουν για όσους και όσες εγκλωβίστηκαν σε άλλους δρόμους του Λεκανοπεδίου (Μεσογείων, Κηφισίας, βόρεια προάστια κ,λπ.).
Σήμερα το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθη την μεγάλη οργή της κοινής γνώμης και σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές οι εντυπώσεις, ζητήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη από την διαχειρίστρια εταιρεία η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ως αποζημίωση για όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.
Αυτή η ενέργεια, όμως, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, καθώς στον εξελισσόμενο δημόσιο διάλογο στο διαδίκτυο εκλήφθηκε ως «δωράκι» στους πληγέντες, προκειμένου αυτοί να μην κινηθούν νομικά εναντίον της εταιρείας. Από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία υπογράμμισε ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων κι αυτοκινήτων.
Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση
Οπως είναι φυσικό η αντιπολίτευση υπήρξε ιδιαίτερα οξεία στην κριτική της για τις κυβερνητικές παραλείψεις και αβελτηρίες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι τη χώρα διοικεί «μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων. Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία. Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «επιτελικό χάος» και όχι «επιτελικό κράτος», προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η έλευση της κακοκαιρίας ήταν από ημέρες γνωστή, «δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός».
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Για τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε στην Αττική Οδό, τα βέλη στρέφονται προς την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο ανέχεται μια κατάσταση χωρίς μέτρα συντήρησης και προβλέψεις για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, αλλά έως χθες φαινόταν διατεθειμένη να συζητήσει αναθεώρηση των όρων διαχείρισης, ευνοϊκότερων για την εταιρεία.
Βέβαια, ήλθε το χθεσινό και το σημερινό χάος, ώστε τα πράγματα να πάρουν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει δικαστικές προσφυγές της κυβέρνησης εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας, αλλά και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στο προσεχές διάστημα. Μόνο που όλα αυτά γίνονται εκ των υστέρων, ενώ μια κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει τους παραχωρησιούχους για το αν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών, κι όχι να κινείται «κατόπιν εορτής».
Το πρόβλημα όμως, δεν υπήρξε μόνο στην Αττική Οδό. Η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Πεντέλης κι άλλοι κεντρικοί δρόμοι του Λεκανοπεδίου έκλεισαν μετά από (σφοδρή αναμφίβολα) χιονόπτωση τεσσάρων-πέντε ωρών! Τι νόημα έχει, αναρωτιούνται οι πολίτες, η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε αυτόνομο υπουργείο, όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακραία κατάσταση, η οποία όμως ήταν γνωστή από πολλές ημέρες; Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, αλλά όλα αυτά δεν απαλύνουν την απίστευτη περιπέτεια χιλιάδων Αθηναίων.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αναμφίβολα θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για τα αίτια και τις ελλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το χάος του τελευταίου διημέρου. Ωστόσο, οι εκ των υστέρων «συγγνώμες», καθώς και η προσπάθεια ορισμένων να βγάλουν την «ουρά τους» απέξω, περισσότερο οργίζει παρά καθησυχάζει την κοινή γνώμη. Ακόμα και η πρόταση κυβερνητικής βουλευτού να επιβληθεί πρόστιμο(!) στους οδηγούς που μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς αλυσίδες, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, καθώς στις προληπτικές δράσεις ενός αναμενόμενου ακραίου φαινομένου έπρεπε σαφώς να περιλαμβάνεται η ενημέρωση των οδηγών για την ανάγκη προμήθειας και τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων.
Ενα άλλο κομμάτι των ευθυνών αφορά στις πολύωρες διακοπές ρεύματος. Ο περίφημος «εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ» με την υπογειοποίηση καλωδίων κ.λπ., έχει καταντήσει ανέκδοτο, το οποίο μετατρέπεται σε εφιάλτη σε τέτοιες στιγμές. Κι εδώ είχαμε απολογίες υπευθύνων, κι εδώ είχαμε εξηγήσεις για το τι θα γίνει, όχι όμως για το τι δεν έγινε και είχαμε τα θλιβερά κρούσματα εν έτει 2022 να μένουν ολόκληρες περιοχές μιας πρωτεύουσας ευρωπαϊκού κράτους χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 24 ώρες.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Οι άτυχοι επιβάτες ενός τρένου που σταμάτησε στην Οινόη, έμειναν για 24 ώρες ξεχασμένοι μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για αυτό το επίσης αποκρουστικό περιστατικό.
Οι ευθύνες, δε, της αυτοδιοίκησης (η οποία, ως γνωστόν, υπάγεται στην κυβέρνηση από την οποία και χρηματοδοτείται –ωραία ΑΥΤΟδιοίκηση…) είναι επίσης προφανείς. Εκατοντάδες δέντρα έπεσαν ολόκληρα ή μερικά χοντρά κλαδιά τους καταμεσίς των δρόμων ή επάνω σε αυτοκίνητα, επειδή δεν έγινε εγκαίρως και με τον τρόπο που πρέπει το κλάδεμά τους. Επίσης η πολιτική προστασία των περισσότερων δήμων (υπάρχουν ασφαλώς εξαιρέσεις) επιεικώς υπολειτούργησε, με πυροσβεστικές προσπάθειες ολίγων ευσυνείδητων. Αλλά στις μέρες μας απλώς η ευσυνειδησία δεν αρκεί. Χρειάζεται πρόληψη, σχεδιασμός και ενημέρωση του πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές επιπτώσεις του τελευταίου διημέρου μένει να αποτιμηθούν. Στα θετικά της όλης κατάστασης είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Πάντως, η εικόνα του χάους αποτελεί πλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα για το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!