Ο ανασχηματισμός αφορά ουσιαστικά δύο υπουργεία. Είναι ένας μίνι ανασχηματισμός. Δείχνει μία στροφή του πρωθυπουργού σε στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δεν είναι «εκ βαθέων». Ο κορμός της κυβέρνησης έμεινε ο ίδιος. Ισως τα γκάλοπ καθοδήγησαν τον Πρωθυπουργό να κρατήσει το ίδιο σχήμα. Ισως δεν είχε «μεγάλο πάγκο». Μπορεί να σκέφτηκε, αφού οι πολίτες δίνουν καλή βαθμολογία στους υπουργούς, γιατί να τους αλλάξω... Είναι μία λογική σκέψη.
Μπορεί να εξηγηθεί η αποπομπή Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας. Υπήρχαν παράπονα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Για τις συντάξεις που καθυστερούν να αποδοθούν, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν γενικώς σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του υπουργείου.
Η μετάθεση εκεί του Κωστή Χατζηδάκη, ηγετικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει «πήγαινε και λύσε το θέμα». Γιατί είναι πολιτική πρώτης γραμμής για τα εκατομμύρια συνταξιούχων…
Ερώτημα είναι η αποπομπή του Τάκη Θεοδωρικάκου από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι αυτός που πίστεψε τον Μητσοτάκη και τον βοήθησε να κερδίσει τη διαδοχή και να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας.
Η αποπομπή του προκαλεί κατάπληξη και για το λόγο ότι το νομοσχέδιο που ήταν να μπει για συζήτηση στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο που έφτιαξε ο κ. Θεοδωρικάκος και μάλιστα με ευρείες συγκλίσεις.
Οι αλλαγές στα δύο υπουργεία έφεραν τις αναγκαίες «τράμπες» προς τα υπουργεία από τα οποία προήλθαν οι δύο νέοι υπουργοί. Στο υπουργείο Ενέργειας πήγε ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Σκρέκας, έχει ξανασχοληθεί με αυτά. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Λιβανό που έχει σχέση με τη νέα γεωργία, τα νέα ποιοτικά προϊόντα.
Προφανώς η επιλογή του σημαίνει ότι υπάρχει σκέψη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην είναι πλέον μόνον αυτό που μοιράζει τις επιδοτήσεις, αλλά με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων να προσπαθήσει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μία ανταγωνιστική διεθνώς, αγροτική παραγωγή.
Η χρησιμοποίηση του κ. Στύλιου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος κάποτε είχε εκφραστεί όχι απορριπτικά για τη Χρυσή Αυγή δείχνει ίσως ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι ο Βελόπουλος έχει πάρει τον κόσμο της Χρυσής Αυγής και προσπαθεί με κάποιον τρόπο να ανοίξει μια πόρτα υποδοχής των ακραίων δεξιών σε ένα κεντροδεξιό κατά βάση σχήμα.
Η επιλογή Ταραντίλη στο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημαίνει μια αλλαγή στον «αφ’ υψηλού» τρόπο διαχείρισης της κυβερνητικής επικοινωνίας, που ήταν χαρακτηριστικό του κ. Πέτσα. Ισως αποκτήσει πιο γήινα και λιγότερο υψιπετή χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση έχει πάνω από τη μισή κυβερνητική θητεία μπροστά της. Το στοίχημά της είναι να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, αφού λύσει επιτυχώς τον γόρδιο δεσμό των εμβολίων και της covid 19. Οι πολίτες δίνουν περιθώρια, αλλά πλέον τους έχουν τελειώσει οι αντοχές και γι' αυτό εύκολα μπορεί να βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ με συνοπτικές διαδικασίες… Στο χέρι της είναι προς τα πού θα κινηθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!