Όλες οι εκτιμήσεις για τον φετινό χειμώνα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες σχετικά με το ύψος του ενεργειακού κόστους, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Όταν το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική μπορεί να φτάσει το 1,10 ευρώ το λίτρο και ακόμα υψηλότερη τιμή αναμένεται για την περιφέρεια, ενώ προβλέπεται τεράστια αύξηση και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, είναι εύκολα κατανοητό ότι οδεύουμε προς μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας.
Και αν για τα νοικοκυριά -ειδικά για τα πιο ευάλωτα- προβλέπονται κάποια μέτρα στήριξης, όπως η αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, το μεγαλύτερο ποσό επιδότησης ρεύματος αλλά και μια μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15% για τους οικιακούς καταναλωτές, δεν ισχύει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις.
Όλα δείχνουν ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μέση ή υψηλή τάση ρεύματος και που χρειάζονται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την άσκηση της δραστηριότητας τους, είναι τελείως εκτεθειμένοι σε αυτό που αποκαλείται «τέλεια ενεργειακή καταιγίδα» και που ήδη πλήττει την Ευρώπη.
►Επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 - Ανάσα για τις επιχειρήσεις
►Επιχειρήσεις: Επέστρεψε η αισιοδοξία - Μόνο 4 στις 10 θα «πάνε» στο Ταμείο Ανάκαμψης
Με δεδομένη την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η οποία βέβαια θα συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις όπως στις μεταφορές ή στην προμήθεια πρώτων υλών, εκτιμώ ότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο». Μην ξεχνάμε ότι ήδη η τιμή της ενέργειας ήταν ακριβή, ενώ οι επιχειρήσεις της χώρας αγωνίζονται να συνέλθουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως είναι οι συσσωρευμένες οφειλές και η έλλειψη ρευστότητας.
Ακόμα και αυτή η «ανάσα» που δίνεται στα νοικοκυριά δεν θα μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά. Όταν μία οικογένεια θα ανταποκρίνεται με δυσκολία στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει εισόδημα που να μπορεί να διαθέσει στην απόκτηση άλλων καταναλωτικών αγαθών. Πρόκειται για χρήματα που θα λείψουν από την αγορά και αυτή η απουσία μοιραία θα προκαλέσει «τριγμούς».
Μόνη λύση είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Οι προτάσεις των επιμελητηρίων είναι συγκεκριμένες:
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ποσό της αύξησης που θα προκύψει, για όσο διαρκεί η «ενεργειακή καταιγίδα».
- Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα που είναι αναγκαία για το «καλάθι της νοικοκυράς».
- Για τις επιχειρήσεις, διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία ή σημαντική αύξηση των δόσεων ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση της Πολιτείας, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για χιλιάδες επιχειρήσεις και θα προκαλέσει πολλαπλά «τραύματα» στην απασχόληση αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!