Το 2020 είναι αδιαμφισβήτητα μία χρονιά σταθμός για την παγκόσμια ιστορία και την ανθρωπότητα, διότι η πανδημία του κορονοϊού αφενός πλήττει βαθιά ανθρώπινες ζωές, κοινωνική συνοχή και οικονομία και αφετέρου προδιαγράφει μία διαφορετική επόμενη μέρα.
Κατά τη γνώμη μου η πανδημία θα προδιαγράψει τη διαχείριση δύο διαμορφούμενων από αυτήν καταστάσεων και συνάμα προκλήσεων που άπτονται η μία στη στήριξη της οικονομίας και η άλλη στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ως προς την πρώτη, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παραγωγικού μετασχηματισμού της με τη μετάβασή της από ένα εσωστρεφές, καταναλωτικό και κρατικοκεντρικό σύστημα οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρέφειας, επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και υψηλής παραγωγικότητας εγχώριας και προστιθέμενης αξίας. Ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες, εισοδήματα και πλούτο.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύγχρονο αυτό οικονομικό μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από τα παραπάνω και προδιαγράφεται, άλλωστε, και στον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του 2021, κατευθύνεται στην προώθηση των εξαγωγικών προσανατολισμών των αγροτικών προϊόντων, τον συνδυασμό των διατροφικών πλεονεκτημάτων με τον τουρισμό μας, την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης – Green Deal - και της ψηφιακής σύγκλισης – Digital Agenda - στην ανάκαμψη και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά για τις ΜΜΕ, έχω τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξή τους, όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομία μας ως επενδύσεις αμέσου αποδόσεως, αλλά και διότι αποτελούν το βασικό εργοδότη στη χώρα μας, καθόσον δημιουργούν οκτώ στις δέκα θέσεις απασχόλησης.
Οι παραπάνω αναπτυξιακές δράσεις οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμειβόμενων με βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να στηριχθεί η απασχόληση νέων κυρίως ανθρώπων που έχουν πληγεί για ακόμα μία φορά και από την κρίση αυτή, αλλά και να τους δοθούν τα κίνητρα, ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους πολλαπλασιαστικά.
Παράλληλα, στο αναπροσδιορισμένο αυτό παραγωγικό μοντέλο εντάσσεται η αναβάθμιση των παραδοσιακών αναπτυξιακών κλάδων, όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός και η μεταποίηση. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με δεδομένο ότι είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτητα από την πανδημία, το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα εκτιμώ ότι μπορεί να στραφεί σε μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανθεκτικές, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, που αποδεικνύεται διαχρονικά ότι έχει αντοχές.
Για να αποδώσουν, ωστόσο, τα παραπάνω καλύτερα απαιτείται η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της ψηφιακής ολοκλήρωσης, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της περιστολής της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, του περιορισμού των αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις και του επανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών υποδομών.
Προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες της ψηφιοποίησης σε όλο το εύρος και το φάσμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία έκδοσης όχι μόνο των τωρινών αλλά και των εκκρεμών συντάξεων.
Ήδη η Κυβέρνηση έχει εντάξει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμά της από την αρχή της διακυβέρνησής της και με τη δυνατότητα που θα της δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 32 δισ. ευρώ και η μόχλευσή τους με ιδιωτικές επενδύσεις, βάζει εδραίες βάσεις για πολιτικές σημαντικής ανάκαμψης των εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες επανεκκίνησης και συνακόλουθα αισιοδοξίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!