Την ώρα που βρίσκεται προ των πυλών της Άγκυρας μια δέσμη αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων, μέσω του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, στην Τουρκία πληθαίνουν οι φωνές που χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενη, αν όχι καταστροφική την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Αρθρογράφοι και αναλυτές στη γείτονα σημειώνουν πως ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές ούτε το σκεπτικό της αγοράς των S-400, ούτε το που θα αναπτυχθούν αυτά τα συστήματα και ποια θα είναι η αποστολή τους.
Ο πολιτικός σχολιαστής Fikret Bila γράφει πως οι ερωτήσεις σχετικά με το γιατί προχώρησε η συμφωνία S-400 και γιατί τα συστήματα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί παραμένουν αναπάντητες. «Έπρεπε να έχει εκτιμηθεί ότι τα κέρδη θα αντισταθμίσουν τις απώλειες οι οποίες προκαλούνται από τη ζημιά που κάνουν οι S-400 στους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο Bila σε τουρκική ιστοσελίδα και προσθέτει: «Αν δεν ήταν εντελώς απαραίτητοι, τότε γιατί αγοράστηκαν; Γιατί δαπανήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση;"
Oι S-400 γίνονται σημαντικό ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κυβέρνηση. Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση και βρει εύκολες λύσεις χωρίς να χάσει πολιτική αξιοπιστία και χωρίς να δώσει «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση για μια νέα κατά μέτωπο επίθεση και μπαράζ επικρίσεων.
Εξ αρχής, το ζήτημα των S-400 ήταν περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό. Ο Ερντογάν φαίνεται να αγόρασε παρορμητικά τα ρωσικά συστήματα χωρίς να σταθμίσει τις συνέπειες. Ήταν μια απόφαση που πήρε πάνω στην οργή του πιστεύοντας στο σενάριο που ήθελε τις ΗΠΑ πίσω το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2016.
Στην Τουρκία, συνταξιούχοι ανώτεροι διπλωμάτες που συμμετέχουν σε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση προτείνουν τρόπους για βγει η χώρα από αυτή την κρίση. Με κοινή δήλωσή τους, τρεις πρώην πρεσβευτές στο ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι το αδιέξοδο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον πρέπει και μπορεί να ξεπεραστεί με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Μία από τις προτάσεις τους είναι η Άγκυρα να δεσμευτεί στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ ξανά τους S-400 και από την άλλη οι ΗΠΑ να άρουν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Ακόμα κι έτσι όμως, για να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεπεραστούν τα εμπόδια η Τουρκία πρέπει να επανενταχθεί στη Δύση, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και σε ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Joe Biden έχει δηλώσει ότι αυτά τα ζητήματα είναι προτεραιότητες για τη διοίκησή του. Μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να πετύχει μια τέτοια στροφή και τέτοιους στόχους;
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!