Ναι, η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 10% και η ανεργία θα αυξηθεί, αλλά αμέσως μετά θα εκκινήσει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, που θα επαναφέρει τις θέσεις εργασίας.
Είναι βέβαιο ότι σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας στενάζουν και πολύς κόσμος ταλαιπωρείται σε μεγάλο βαθμό, αλλά μετά την ανάκαμψη η αγορά θα βελτιώσει την θέση της και αναμένεται μεσοπρόθεσμη βελτίωση των θέσεων όλων.
Τα χρέη αυξάνονται, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι το κράτος θα δώσει πολλές εναλλακτικές ρυθμίσεων αυτών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με το πέρας της κρίσεως.
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι:
- Η Ελλάδα ευτυχώς παρέμεινε στο ευρώ. Δε θέλουμε καν να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Δεν ασχολείται όλος ο κόσμος με την Ελλάδα, όπως πολλάκις γινόταν κατά τα προηγούμενα έτη, έχοντας άδικα μπει στο κάδρο της παγκόσμιας κρίσης
- Η χώρα μας δανείζεται με αρνητικά επιτόκια
- Η χώρα μας αναβαθμίστηκε εν μέσω πανδημίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodys
- Αναμένονται 72 δις επιδοτούμενα κεφάλαια.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει αποδείξει και τις αντοχές του και τις ικανότητες του. Αυτό που απαιτείται είναι η υποστήριξη του από κράτος, φορείς, συμβούλους. Απαιτείται:
- Η περαιτέρω μείωση των φορολογικών του βαρών
- Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Η βελτίωση του νέου νόμου προς ρύθμιση οφειλών και όχι η δαιμονοποίηση του. Πτωχευτικός νόμος υπήρχε ανέκαθεν, δεν είναι νέα δημιουργία. Βελτιώσεις θέλει και όχι μίζερη κριτική.
Μας ρωτούν ορισμένοι επιχειρηματίες, αν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν και πάλι να σώσουν την δραστηριότητα τους.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους απαντάμε σθεναρά ΝΑΙ.
Το 2021, ιδίως μετά το α’ πεντάμηνο, αναμένεται πολύ καλύτερο από το 2020. Η ψυχολογία εφόσον ο εμβολιασμός εξελιχθεί θετικά, θα εκτιναχθεί και το καλοκαίρι αναμένεται για την χώρα μας, θερμό.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει το φαινόμενο v στην ανάπτυξη της και το οικ. Έτος 2021, θα κλείσει πολύ καλύτερα από το 2020.
Προφανέστατα αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυθούμε. Ούτε ότι τα πράγματα είναι εύκολα.
Αντιθέτως, οφείλουμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο α πεντάμηνο του 2021, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Θα πρέπει να οργανώσουμε την δράση μας για το επόμενο διάστημα και η άμεση στόχευση μας πρέπει να είναι να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις, να τις κάνουμε μεγαλύτερες και επομένως πολύ περισσότερο ανθεκτικές σε έκτακτες καταστάσεις.
Αυτό πρέπει να αποτελεί έναν μόνιμο στόχο για όλους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!