Η πανδημία έπληξε τη χώρα μας και την Ευρώπη, όχι μόνο υγειονομικά αλλά οικονομικά και κοινωνικά. Η οικονομία οδηγείται σε βαθιά ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, η κοινωνική συνοχή απειλείται και το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και συνθήκες. Η προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων στην χώρα μας αλλά και διεθνώς είναι να το συντηρήσουν και να το «αναστηλώσουν», εφαρμόζοντας οπισθοδρομικές πολιτικές και λύσεις. Αν η προσπάθειά τους στεφθεί με επιτυχία, τότε το αύριο, μετά την πανδημία, δεν θα είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα και σε μια νέα κοινωνική και οικονομική κρίση που προηγούμενό της δεν θα έχουμε ξαναδεί.
Οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς έχουν υποχρέωση να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη και οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια να υπάρξουν προοδευτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη για ένα δίκαιο αύριο.
Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε τονίσει εμφαντικά ότι απαιτείται αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και του παραγωγικού μοντέλου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Το παραγωγικό πρότυπο που επικράτησε πρέπει να αλλάξει και να ανασυγκροτηθεί με επίκεντρο την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το περιβάλλον. Οι σύγχρονες Σοσιαλδημοκρατικές θέσεις είναι ο μόνος δρόμος διεξόδου από την ύφεση και την φτώχεια ώστε να οδηγηθούμε στην ανθρωποκεντρική πρόοδο μέσα από βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είναι αναγκαίο ένα νέο «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» που θα εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση και θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Δεν είμαστε αφελείς και φυσικά δεν περιμέναμε ότι αυτό θα το ασπαζόταν η ΝΔ.
Γνωρίζουμε το παρελθόν της και ξέραμε ότι θα εφάρμοζε τα ίδια συντηρητικά μοτίβα και πολιτικές. Πέσαμε όμως έξω διότι η Κυβέρνηση συνεχώς αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της δεν είναι μόνο συντηρητικές αλλά είναι οπισθοδρομικές, νεοφιλελεύθερες και κυρίως αδιέξοδες και αναποτελεσματικές.
Το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε ανεπιτυχώς την πανδημία με πολιτικές «ράβε ξήλωνε» , εξαντλώντας την οικονομία και κουράζοντας την κοινωνία . Δέσμευσε «εν κρυπτώ» την χώρα σε ένα σχέδιο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς διάλογο και συναίνεση, στοχεύοντας στην ανάλωσή τους προς όφελος των λίγων και όχι στην αξιοποίησή τους προς όφελος των πολλών.
Τώρα, φέρνει προς ψήφιση ένα εργατικό νομοσχέδιο τερατούργημα.
Το νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη - Σκέρτσου προχωράει πέραν και από τις επιθυμίες του ΣΕΒ και διαμορφώνει ένα μοντέλο φτηνής και απαξιωμένης εργασίας.
Η ΝΔ ψεύδεται προκειμένου για να αποκρύψει τα σχέδιά της που δεν άλλα από την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εξαφάνιση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Αφήνει τον εργαζόμενο μόνο του, απροστάτευτο απέναντι στον εργοδότη. Συμφωνία εργοδότη-μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη. Έως τώρα το ευέλικτο ωράριο εφαρμοζόταν μετά από διάλογο και Συλλογικές Συμβάσεις, δηλαδή με τη συμφωνία του Συνδικάτου. Επομένως καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτό που φέρνει η ΝΔ.
Εμείς νομοθετήσαμε, το 2010, διευθέτηση χρόνου μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση. Το μεταβαλλόμενο και εξαντλητικό ωράριο αναστατώνει την προσωπική και οικογενειακή ζωή κάθε εργαζόμενου και πλήττει το 8ωρο. Έχουμε ελαστικοποίηση της εργασίας. Καταργεί την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής και τις ημέρες αργίας , διευρύνοντας τους κλάδους των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα. Ημερήσια εργασία ακόμη και 10 ώρες για 7 μέρες την εβδομάδα , χωρίς αύξηση αποδοχών, χωρίς υπερωρίες. Οι υπερωρίες αποτελούν πλέον «κακιά λέξη» και απαγορεύονται «δια ροπάλου». Μοναδικό «κέρδος» για τον εργαζόμενο η αντίστοιχη μείωση του ωραρίου εντός 6μήμου ή ρεπό.
Επίσης, το Νομοσχέδιο απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις διότι περιορίζει τη δικαστική προστασία για παράνομη απόλυση ώστε να μην έχει κανένα στήριγμα ο εργαζόμενος. Ο εργοδότης θα μπορεί να παρανομεί και να απολύει μαζικά. Αν χάσει στο δικαστήριο, θα δώσει λίγα χρήματα παραπάνω. Ο εργαζόμενος, ακόμα και αν δικαιωθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνεται.
Υποβαθμίζεται σκόπιμα η επιθεώρηση εργασίας διότι καταργείται η Σ.ΕΠ.Ε, δήθεν για να αναβαθμιστεί σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, με διορισμένο από την Κυβέρνηση manager. Στόχος η αποδυνάμωση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η εκχώρηση της αρμοδιότητας για τη διαδικασία συμφιλίωσης σε έναν Οργανισμό θα ενισχύσει τη θέση των εργοδοτών διότι ο ΟΜΕΔ δεν έχει τη δομική διάρθρωση και τους αναγκαίους πόρους για να εξυπηρετήσει τη συμφιλιωτική διαδικασία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το Νομοσχέδιο περιορίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, ακυρώνοντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος του Νόμου 1264/82 και περιορίζοντας σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας. Τέλος, ο βασικός μισθός θα καθορίζεται με απόφαση της Κυβέρνησης και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η ΝΔ έχει αποφασίσει να υπηρετήσει τις επιχειρήσεις, τις Τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων, μέσω της συμπίεσης του μισθολογικού κόστους και της επαγγελματικής εξουθένωσης. Έτσι όμως δεν εξυπηρετείται η ανάπτυξη και δε διασφαλίζεται η απασχόληση. Αντίθετα ενισχύεται το «braindrain» διότι οι νέοι άνεργοι θα έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.
Σήμερα, απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους Κοινωνικούς Εταίρους για την κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων και την ομαλή και με κανόνες προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που έχει ως στρατηγικό στόχο την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή , με πλήρη απασχόληση με ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση , με ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων που θα έχουν υποχρεωτικότητα, με αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και με διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων.
Καλούμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενέστερους να «περπατήσουμε» μαζί τον δρόμο της προσπάθειας για μια νέα κοινωνική συμφωνία, για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.