Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank-Παγκρήτια: Στη Βουλή η συμφωνία - Πώς θα δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πυλώνας

Attica Bank Παγκρήτια

Τον δρόμο για τη Βουλή, παίρνει η συμφωνία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τhrivest, συμφερόντων Εξάρχουν – Μπάκου – Καϋμενάκη,  με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η οριστική συμφωνία των μετόχων, με στόχο τη Δευτέρα να εισαχθεί προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και εντός της εβδομάδας να πάει προς κύρωση στην Ολομέλεια, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία, ουσιαστικά «μονόδρομο» για την διάσωση των δύο τραπεζών (με σωρεία κόκκινων δανείων ) αλλά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με θετικό αποτύπωμα για την οικονομία συνολικά.

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια ημέρα που δύο τράπεζες γυρίζουν οριστικά σελίδα, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος, για να φτιάξουν μια νέα τράπεζα, υγιή, εύρωστη, δυναμική και σύγχρονη. Μια τράπεζα πάνω από όλα, όμως, ανθρώπινη. Ένα όμορφο, δημιουργικό ταξίδι τώρα ξεκινάει… Ένα ταξίδι που δύο χρόνια πριν φάνταζε αδύνατο! Και, όμως, τελικά και τα αδύνατα γίνονται δυνατά», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Eλένη Βρεττού ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Τhrivest.

Από την πλευρά του ο CEO  της Παγκρήτιας Αντώνης Βαρθολομαίος υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πορεία της τράπεζα τα τελευταία χρόνια «υλοποιώντας με συνέπεια ένα δυναμικό σχέδιο μετασχηματισμού και πλέον είναι έτοιμη για να αποτελέσει το ισχυρό συστατικό του 5oυ τραπεζικού πυλώνα της χώρας».

ΥΠΟΙΚ: Η βέλτιστη λύση

Το  υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο.

Τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας όχι μόνο για τις δύο τράπεζες, αλλά και τους καταθέτες , το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ΤΧΣ  αλλά και την οικονομία γενικότερα, περιέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ την περασμένη Τρίτη 16 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης είχε ασκήσει κριτική στην επικείμενη συμφωνία με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι:  «Όταν τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση (σ.σ στις 9/7) ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαιη» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να διαβεβαιώνει ότι «η συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί λοιπόν θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, προς το συμφέρον των καταθετών θα είναι προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος».

Κεφαλαιακή ενίσχυση 735 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία των μετόχων που προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση κατά περίπου 735 εκατ. ευρώ (ΑΜΚ της  Τράπεζας Αττικής ύψους 675,1 εκατ. ευρώ σε μετρητά με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών  - warrants - της Τράπεζας Αττικής στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2024) ώστε να καλυφθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την υπαγωγή στον «Ηρακλή».

Στο τέλος του μήνα η Attica θα έχει υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τον φάκελο με το συνδυαστικό business plan των δύο τραπεζών μαζί με το αίτημα για τη συγχώνευση.

Την επόμενη εβδομάδα το αίτημα για τα κόκκινα δάνεια

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής των «κόκκινων» δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλή ΙΙΙ» ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 60% (που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των ΜΕΔ τόσο στην Αττικής όσο και στην Παγκρήτια) να μειωθεί σε 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το ΤΧΣ αποκτούν θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).

 Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 - 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.

Η συνεισφορά του Δημοσίου και της Thrivest

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση των  735 εκατ. θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

Στην ΑΜΚ θα εισφέρουν το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ και ο e-EΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ καθώς από το συνολικό ποσό των 523 εκατ. ευρώ που θα εισφέρουν ΤΧΣ και e-EΦΚΑ αφαιρούνται τα 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου.

Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση. Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.

Επίσης το ΤΜΕΔΕ θα εισφέρει 12 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την Τhrivest Holding που έχει ήδη επενδύσει 140 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες, θα εισφέρει  200 εκατ. ευρώ καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται με την Attica Bank. 

«Συνεπώς στους υπολογισμούς είναι προφανές ότι κανείς πέρα από το χρηματικό ποσό συνεισφοράς, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά και με το σύνολο της Παγκρήτιας Τράπεζας» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας ότι η Παγκρήτια από άποψης ενεργητικού είναι αντίστοιχου μεγέθους με την Aττικής.

Συγκεκριμένα το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια τράπεζα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την τράπεζα Αττικής. Επιπλέον σημειώνεται ότι η Παγκρήτια τράπεζα μαζί με τη Thrivest Holding ήδη διακατέχουν το 9,4% της τράπεζας Αττικής.

Τέλος, οι συστημικές τράπεζες (είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη αύξηση) έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών,  είναι αποτέλεσμα:

-Των διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με τους ιδιώτες επενδυτές, μετόχους των δύο τραπεζών (Thrivest κ.α.) και

-Της διερεύνησης που έγινε από την διεθνή επενδυτική τράπεζα JP Morgan (με εντολή του ΤΧΣ) ως προς το πιθανό ενδιαφέρον άλλων επενδυτών, να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τους ίδιους τουλάχιστον όρους που συμφωνήθηκαν με την Thrivest. Η διαδικασία της JP Morgan ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία καθώς έλαβε αρνητικές απαντήσεις για συμμετοχή σε μια τέτοια επένδυση από όλους τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους στους οποίους απευθύνθηκε.

 O ρόλος και η συνεισφορά του ΤΧΣ

«Η δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου χρηματοπιστωτικού οργανισμού ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος από την στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέλαβε τη διαδικασία υποστήριξης και ενίσχυσης των προοπτικών της Αttica Bank. Το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει πλήρως αφού το Ταμείο ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά, στην εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Η συγχώνευση αυτή, η οποία αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού σηματοδοτεί τη δημιουργία του 5ου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προστατεύονται οι καταθέτες και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρές επενδυτικές προοπτικές του νέου σχήματος.» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης που ευχαρίστησε για τη συνεργασία τις διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών, τη Τhrivest αλλά και τα στελέχη του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μέσω του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας στα τέλη του 2021. Τον Οκτώβριο του 2021 το Ταμείο και η Αttica Bank συμφώνησαν στη συμμετοχή του TΧΣ στην ΑΜΚ της τράπεζας και στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 το ΤΧΣ υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., αποκτώντας μετοχές για το ποσό των 150.765.391,40 ευρώ. Το 2023, με την αποχώρηση των Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την επενδυτική συμφωνία, υπεγράφη νέα με τη Thrivest και την Παγκρήτια για τη δεύτερη ΑΜΚ, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 26 Απριλίου 2023, με την άντληση 473.346.868,50 ευρώ, εκ των οποίων τα 329 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από το Ταμείο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ