Σε προσωρινό «μπλόκο» οδηγείται το αμφιλεγόμενο τέλος επιτηδεύματος των 600 ευρώ ανά ακίνητο που διαχειρίζονται εταιρείες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, έπειτα από απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως μη νόμιμη τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αποδεχόμενο την προσφυγή του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), ο οποίος είχε προσβάλει τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική και καταχρηστική.
Σύμφωνα με την απόφαση, η εγκύκλιος δεν έχει τύχει της απαιτούμενης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά μόνο στη διαδικτυακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, γεγονός που, κατά τους δικαστές δεν επαρκεί για να της προσδώσει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η τελική απόφαση
Παρά την πρώτη αυτή νίκη για τον κλάδο, η τελική έκβαση της υπόθεσης παραμένει ανοιχτή. Το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της ευρείας σημασίας του τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για τη λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2024, προέβλεπε ότι κάθε κατάλυμα σε διαφορετικό κτίριο θεωρείται υποκατάστημα και συνεπώς επιβαρύνεται με τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ. Το αρχικό ποσό για την έδρα της επιχείρησης προσδιορίζεται στα 1.000 ευρώ.
Αυτό σήμαινε στην πράξη πως μια επιχείρηση με 10 καταλύματα σε διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας θα επιβαρυνόταν ετησίως με 6.000 ευρώ μόνο από το συγκεκριμένο τέλος – χωρίς να υπολογιστούν οι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις.
Διαβάστε επίσης: ΣτΕ: Παράνομο το τέλος επιτηδεύματος για Airbnb – Στην Ολομέλεια η τελική κρίση
Η προσφυγή του STAMA
Η ρύθμιση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με επαγγελματίες και εκπροσώπους του κλάδου να κάνουν λόγο για υπέρμετρη επιβάρυνση και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα επηρέαζε άμεσα πάνω από 50.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που έχουν συστήσει νομικές μορφές.
Ο STAMA, σε επίσημη ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα σημαντική δικαστική και θεσμική εξέλιξη». Όπως σημειώνει, «με την υπ’ αριθμ. 601/2025 απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διατυπώθηκε θετική κρίση – σε πρώτη φάση – για την προσφυγή του Συνδέσμου μας κατά της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά κατάλυμα που διαχειρίζονται νομικές οντότητες στη βραχυχρόνια μίσθωση».
Ο STAMA υπογραμμίζει τη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή ενισχύει την επιχειρηματολογία μας και αναγνωρίζει την ανάγκη για συνταγματική συμμόρφωση σε κάθε φορολογική ή διοικητική επιβάρυνση».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ο ρόλος του Συνδέσμου στην προάσπιση της νομιμότητας: «Ο STAMA, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα νομικά πρόσωπα του κλάδου, είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος φορέας για την προάσπιση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στην αγορά μας».
Η νομική τεκμηρίωση της προσφυγής, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ήταν αποτέλεσμα εντατικής και εξειδικευμένης δουλειάς:
«Η νομική μας ομάδα εργάστηκε συστηματικά και αδιάκοπα για την τεκμηρίωση αυτής της προσφυγής, αναδεικνύοντας την ασυμβατότητα της επιβολής του τέλους με τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο STAMA ξεκαθαρίζει: «Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στο Ανώτατο Δικαστήριο και είμαστε αισιόδοξοι ότι η τελική ετυμηγορία της Ολομέλειας του ΣτΕ θα επικυρώσει οριστικά το δίκαιο των θέσεών μας. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών μας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της ισονομίας και της ασφάλειας δικαίου».