Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να επισπευσθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Γέφυρα 2 που αφορά την επιδότηση μηνιαίας δόσης των δανείων, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα της Γέφυρας 2 έχει τεθεί υπόψη των δανειστών, οι οποίοι δεν φαίνονται επί της αρχής αρνητικοί. Το αντίθετο μάλιστα, θέλουν να κάνουν εκείνες τις προτάσεις, που θα το κάνουν ακόμη πιο λειτουργικό. Η συζήτηση έχει ανοίξει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμένη αντιπρόταση.
Στόχος είναι οι επικεφαλής των δανειστών στην αξιολόγηση στο διάστημα 26 με 29 Ιανουαρίου να ανάψουν το «πράσινο φως», έτσι ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να τρέξει είτε από την 1η Απριλίου ή το αργότερο από την 1η Μαΐου.
Βάση της συζήτησης είναι η πρόταση της PwC που έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά είναι σίγουρο πως αυτή θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση, στις επιμέρους παραμέτρους, όπως ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα αφορά το Γέφυρα 2, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το ύψος της επιδότησης, καθώς επίσης και η διάρκεια επιδότησης.
Οι κόφτες
Το ποιοι θα είναι επιλέξιμοι θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο, να μπουν στην ρύθμιση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν για έξι μήνες μειωμένο μίσθωμα.
Αντίθετα θα εξαιρεθούν, εκείνοι που έχουν λάβει κάποιοι είδους στήριξης, εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Κάτι που σημαίνει ότι επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδότηση μέσα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του Εγγυοδοτικού Ταμείου αλλά και επιδότηση τόκων από το δημόσιο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.
Και βέβαια στο πρόγραμμα δεν συμπεριληφθούν όλοι εκείνοι που δεν ανήκουν στους πληγέντες, δηλαδή ο ΚΑΔ δεν βρίσκεται στην σχετική λίστα.
Σύμφωνα με ανάλυση που έχει γίνει, οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ είναι συνολικά 217.004 και έχουν αθροιστικά δανεισμό 45,8 δις.
Το σχέδιο της PwC
Το προσχέδιο της PwC, ανεβάζει τον αριθμό των δανειοληπτών που χρίζουν προστασία σε 222.327, οι οποίοι έχουν συνολικές οφειλές που ανέρχονται σε 30,990 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά η διάρθρωση των δανειοληπτών και των οφειλών διαμορφώνεται ως εξής:
- Δάνεια ύψους 13,6 δις που έχουν 107.843 οφειλέτες και βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
- Δάνεια 4,5 δις που αναφέρονται σε 23.891 οφειλέτες είναι σε καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών
- Δάνεια συνολικού ύψους 12,8 δις τα οποία έχουν καταγγελθεί και αφορούν 90.594 οφειλέτες
Πάντα σύμφωνα με την PwC, το 48% των οφειλετών είναι ενήμεροι και το 41% έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ θα αφορά επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών η διάρκεια του προγράμματος, θα είναι 9 μήνες, αν και στην έκθεση αναφέρεται ότι μπορεί να είναι έως και 12 μήνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση της οφειλής, είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ή στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.
Η πρόταση για την επιδότηση
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η διάρθρωση της επιδότησης:
- Για ενήμερα δάνεια που η καθυστέρηση θα είναι κάτω των 90 ημερών, προτείνεται κλιμακωτή επιδότηση. Θα ξεκινάει από το 90% στο πρώτο 3μηνο, στο 80% για το δεύτερο 3μηνο, υποχωρεί στο 70% για το τρίτο 3μηνο και στο 60% για το τέταρτο 3μηνο. Η διάρθρωση αυτή αφορά την υπόθεση εργασίας ότι η συνολική διάρκεια του προγράμματος για 12 μήνες.
- Για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα ποσοστά κρατικής επιδότησης ορίζονται αντίστοιχα σε 80%,70%, 60% και 50%.
- Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, τα ποσοστά επιδότησης προτείνονται σε 60%, 50%, 40% και 30% αντίστοιχα ανά τρίμηνο.
Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ανέρχεται στα 948 εκατ. ευρώ και ανά χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται ως εξής:
- Ποσό 428 εκατ. θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα αφορά το 45% του συνόλου.
- Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ποσό 408 εκατ. ή το 43% του συνόλου και τέλος
- Ποσοστό 12% και ποσό 112 εκατ. για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!