Το πως «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» εξήγησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο δημοσιονομικό περιορισμό. Το δημόσιο χρέος είναι περίπου 360 δισ., περίπου 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ. Και έχει υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι μέχρι το 2060 θα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα καταλήγει ετησίως σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ΑΕΠ. Έτσι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει στο 55% το 2060.
Οι προβλέψεις Φεβρουαρίου στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: Έλλειμμα -1,2% το 2022, πλεόνασμα 1,5% το 2023 και επιστροφή στο στόχο του 2,2% το 2024. Το χρέος θα είναι κάτω του 200% το 2022 και θα μειώνεται»
Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο διότι «η μέση περίοδος ανατιμολόγησης του χρέους είναι περίπου 20 χρόνια. Συνεπώς η πορεία του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ύψος των επιτοκίων ακόμα και αν αυτά ανεβούν λόγω του πολέμου. Επίσης, "να μην ανησυχούμε από μια πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Για τις τράπεζες, η άνοδος είναι ευπρόσδεκτη».
Ο μετασχηματισμός των τραπεζών
Σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα προσαρμογής και επιβίωσης των ελληνικών τραπεζών σε μια ραγδαία εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν τις ανάγκες των πελατών τους. Το 2021 το 78% (89%) των Ελλήνων (Ευρωπαίων) είναι χρήστες του Διαδικτύου και από αυτούς το 54% (68%) χρησιμοποιεί το e-banking. Δηλαδή το 42% (60%) πολιτών χρησιμοποιεί e-banking. To 2015 τα ποσοστά ήταν 14% (44%).
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ανταγωνισμός από big tech και fintech, ο οποίος είναι ακόμα περιορισμένος. Οι fintech εκτελούν μικρό κομμάτι των τραπεζικών εργασιών. Κινητικότητα, όμως, παρουσιάζει η περιοχή του buy now pay later αλλά με στόχευση σε subprime segments.
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε ότι απομακρύνονται με γρήγορο ρυθμό οι συναλλαγές από τα ταμεία, ενώ ακόμα και η σύναψη συμβάσεων (το 75% των καταναλωτικών στην ΕΤΕ) για απλά προϊόντα μεταφέρεται OnLine.
Ορισμέν όμως εργασίες, που αφορούν σε σημαντικές αποφάσεις στη ζωή ενός πελάτη, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού μέσω κάποιου στεγαστικού δανείου ή η επένδυση των οικονομιών του πελάτη, απαιτούν μια πιο στενή σχέση και ανθρώπινη επαφή με εξειδικευμένο τραπεζικό στέλεχος.
Στην ΕΤΕ πραγματοποιούνται 6,5 χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, αξίας 7 δισ. το 2021, 100 εκατ. εγχρήματες. Εγχρήματες συναλλαγές αποτελούν το 50% του digital banking. Η ΕΤΕ είναι η καλύτερη ψηφιακή Τράπεζα στην Ελλάδα και ανάμεσα στις πιο προηγμένες ψηφιακά στην Ευρώπη. Πρόσφατο βραβείο από τον Economist. Η ΕΤΕ κάνει τεράστιες επενδύσεις στον τομέα αυτόν, είπε ο ίδιος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!