Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Δύσκολο και το 2021 για τις τράπεζες - Θα αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Τραπεζα
Τραπεζα

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2021 παραμένουν δύσκολες λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού στην οικονομία τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS σε έκθεσή του. Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων 40 τραπεζών από 13 ευρωπαϊκές χώρες - Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς δίνεται έμφαση στα τραπεζικά συστήματα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Τα NPLs δεν έχουν σημειώσει έως τώρα κάποια σημαντική αύξηση, λόγων των αναστολών στην καταβολή δόσεων δανείων (μορατόρια), της κρατικής χρηματοδότησης και των κρατικών εγγυήσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα αυξηθούν όταν τερματισθεί η κρατική στήριξη, σημειώνει ο οίκος. Η πορεία των NPLs θα εξακολουθήσει να είναι συνάρτηση της χρονικής διάρκειας των οικονομικών περιορισμών, του συνολικού οικονομικού αντικτύπου και των όποιων επιπλέον μέτρων στήριξης, προσθέτει.

Αντίστοιχα, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έχει παραμείνει έως τώρα γενικά ισχυρή παρά τα χαμηλότερα κέρδη, εν μέρει λόγω της απαγόρευσης καταβολής μερισμάτων και της χαλάρωσης των εποπτικών απαιτήσεων, αλλά η DBRS αναμένει ότι η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα οδηγήσει σε αύξηση των ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού και σε χαμηλότερη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου το 2021. 

Η DBRS εκτιμά ότι θα συνεχισθεί το 2021 η πίεση στα έσοδα των τραπεζών και τονίζει ότι ξεκάθαρη προτεραιότητα είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους τους, ενώ αναφέρει ότι η πίεση για αύξηση των αποδόσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών σε ορισμένες χώρες. 

Όσον αφορά στη χρηματοδοτική θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η DBRS σημειώνει ότι έχει παραμείνει σταθερή, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η τάση αύξησης των καταθέσεων που έχει σημειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας. 

Τα έσοδα θα παραμείνουν υπό πίεση το 2021

Με βάση το δείγμα των τραπεζών που ανέλυσε η DBRS, τα συνολικά έσοδα στο 9μηνο του 2020 ήταν μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση, λόγω κυρίως των lockdown στο δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στο συγκρατημένο σενάριό του, ο οίκος αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2021 στην Ευρώπη, αλλά οι τράπεζες μπορεί να κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης δανείων, δεδομένου ότι το περιβάλλον θα παραμένει δύσκολο, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των εσόδων τους.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί προτεραιότητα αλλά είναι δύσκολη

Δεδομένου του δύσκολου περιβάλλοντος όσον αφορά στα έσοδα και των χαμηλών αποδόσεων, παραμένει «κλειδί» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους τους. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο, δεδομένης της ανάγκης τους να συνεχίσουν τις επενδύσεις σε τραπεζικές υποδομές (περιλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας) καθώς και του κόστους συμμόρφωσης με τους εποπτικούς κανόνες.

Οι συγχωνεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακας και να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες και η DBRS αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί (ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία), αλλά οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι πιθανόν να παραμείνουν δύσκολές καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων και η ενιαία αγορά κεφαλαίων. 

Αν δεν υπάρξουν συγχωνεύσεις, ο οίκος αναμένει ότι στην καλύτερη περίπτωση το λειτουργικό κόστος θα μείνει σταθερό το 2021. 

Πολύ πιθανή η αύξηση των NPLs 

Τα NPLs δεν αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 χάρη στα μορατόρια και τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά μία σημαντική αύξησή τους είναι εξαιρετικά πιθανή το 2021. 

Ο άμεσος αντίκτυπος της COVID-19 φάνηκε στην κερδοφορία των τραπεζών με τη σημαντική αύξηση στο κόστος του κινδύνου (τις προβλέψεις για επισφάλειες ως ποσοστό των δανείων). Το μέσο κόστος του κινδύνου στο δείγμα που εξέτασε η DBRS ήταν κατά 78 μονάδες βάσης στο 9μηνο του 2020 έναντι 39 μ.β. στο 2019. Το υψηλότερο κόστος κινδύνου αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό την αναθεώρηση των πιστωτικών μοντέλων με την COVID-19 να οδηγεί σε πιο αρνητικές οικονομικές παραδοχές. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα NPLs σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά από πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τράπεζες στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την ισπανία συνέχισαν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά στους στο 9μηνο του 2020, αλλά οι χώρες αυτές εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα NPLs σε σχέση με άλλεα ευρωπαϊκές χώρες. 

Μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών συνέχισαν τις πληρωμές τους μετά το τέλος της αναστολής καταβολής των δόσεων. Ωστόσο, η ικανότητα των δανειοληπτών να πληρώνους τις δόσεις του εξαρτάται από το οικονομικό σοκ που αντιμετωπίζει κάθε χώρα. 

Η ρευστότητα θα είναι άφθονη και το 2021, αλλά είναι απίθανο να σηματοδοτεί μόνιμη στροφή

Η σημαντική αύξηση στις καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται επί του παρόντος να συνεχιστεί. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020, με βάση το δείγμα της DBRS, οι καταθέσεις των πελατών ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το επίπεδό τους στο τέλος του 2019 και, με δεδομένους τους τρέχοντες περιορισμούς λόγω της COVID σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο οίκος εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. 

Όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων, λόγω των χαμηλών επιπέδων εμπιστοσύνης, η αύξηση τους διέφερε πολύ σε επίπεδο χωρών αλλά παρέμενε χαμηλότερη από την αύξηση των καταθέσεων. H DBRS προβλέπει ότι η αύξηση των χορηγήσεων θα βελτιωθεί μόλις βελτιωθούν τα επίπεδα εμπιστοσύνης

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ