Τα σχήματα Visa και Mastercard είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στη διεθνή αγορά πληρωμών και ήδη προκαλεί έντονη ανησυχία στο Ευρωσύστημα η ραγδαία επέκταση των κινεζικών σχημάτων - με κυριότερο το UnionPay - λόγω της τεράστιας αγοράς στην οποία έχουν πρόσβαση.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών υπογραμμίζουν στο imerisia.gr ότι πάροχοι υπηρεσιών με παγκόσμια ισχύ στην αγορά δεν ενεργούν αναγκαστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτός είναι ο λόγος που 16 μεγάλες τράπεζες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούλιο τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών (European Payments Initiative, EPI), η οποία απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής λύσης πληρωμών, η οποία θα προσφέρει κάρτα πληρωμών σε καταναλωτές και εμπόρους, ψηφιακό πορτοφόλι, καθώς και τη δυνατότητα εκτέλεσης πληρωμών μεταξύ φυσικών προσώπων (P2P). Φιλοδοξία των εμπλεκόμενων μερών είναι το πανευρωπαϊκό σχήμα καρτών να καθιερωθεί ως το νέο τυπικό μέσο πληρωμών των Ευρωπαίων χρηστών σε όλους τους τύπους συναλλαγών, όπως αγορές στο κατάστημα (in-store), online αγορές, αναλήψεις μετρητών καθώς και συναλλαγές «peer-to-peer» (όπως μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ ιδιωτών).
Ετσι θα δημιουργηθεί μια ενιαία λύση πληρωμών την οποία ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει με την ίδια ευκολία, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα επιβαρύνονται με τις προμήθειες που καταβάλλουν σήμερα στα διεθνή σχήματα καρτών, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για αυτές να στηρίξουν τη λύση πληρωμών που προέρχεται από Ευρωπαίους (φορείς) και απευθύνεται σε Ευρωπαίους (καταναλωτές).
Ποια είναι η θέση των ελληνικών τραπεζών
Εντονη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την εποπτική αρχή, σχετικά με την πρωτοβουλία για σύσταση πανευρωπαϊκού σχήματος καρτών -κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Πηγές του κλάδου παραδέχονται στο imerisia.gr την επιφυλακτική στάση που τηρούν προς το παρόν τα συστημικά και μη συστημικά ιδρύματα της χώρας όσον αφορά στο EPI. Οι εδραιωμένες ισορροπίες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις τράπεζες παγκοσμίως με τα διεθνή σχήματα καρτών καθιστούν δύσκολη την απόφαση της στροφής σε ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος πληρωμών.
Εκτιμούν, ωστόσο, ότι είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει θεσμικά χαρακτηριστικά και συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Πληρωμών Λιανικής με σκοπό την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι τα εγχώρια ιδρύματα θα συμμετέχουν υπό τη μορφή consortium στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όπως αναμένεται να συμβεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Αυτό που υπογραμμίζουν, πάντως, πηγές του Ευρωσυστήματος είναι ότι το EPI θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης και θα ικανοποιεί πέντε βασικούς σκοπούς: φιλικότητα προς το χρήστη, χαμηλό κόστος, ασφάλεια, ευρωπαϊκή ταυτότητα και διακυβέρνηση, και πανευρωπαϊκή προσβασιμότητα (με διεθνή προοπτική μακροπρόθεσμα). Μέχρι τότε, βέβαια, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί και οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία μέχρις ότου οι Ευρωπαίοι πολίτες να κρατήσουν στα χέρια τους την πρώτη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα με το σύμβολο του ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!