Σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων και επανατοποθέτησης σε ότι αφορά την παρουσία τους στο εξωτερικό βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα η Εurobank και η Αlpha Bank.
Η Εurobank αναμένει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για την απόκτηση 3,5% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου το οποίο θα προστεθεί στο 9,9% που απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο, σε μια κίνηση έκπληξη, που ενίσχυση την παρουσία της στην κυπριακή οικονομία. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.
Είχε προηγηθεί, μερικές ημέρες πριν η συμφωνία συγχώνευσης της θυγατρικής της στη Σερβία με την Direktna Bank, με την ελληνική τράπεζα να αποκτά τον έλεγχο του 70%.
Έτσι, η Eurobank διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο εξωτερικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, έχοντας παρουσία σε αρκετές χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Ην. Βασίλειο, Λουξεμβούργο). Οι διεθνείς δραστηριότητες συμβάλλουν στην κερδοφορία του ομίλου της Eurobank σε ποσοστό υψηλότερο του 30%, με τα καθαρά κέρδη των θυγατρικών του εξωτερικού να ανέρχονται στο 9μηνο σε 111 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 128 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την Αlpha Bank, χθες ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του 100% της Alpha Bank Αλβανίας (ΑΒΑ) στην OTP Bank με τίμημα 55 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε προβλεφθεί. Το τίμημα αντιστοιχεί σε 0.74x πολλαπλάσιο του P/BV. Η αποεπένδυση από την Αλβανία (project Riviera) αποτελεί βασικό βήμα στην υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου PROJECT TOMORROW της Alpha Bank, η οποία ρίχνει όλο της το βάρος στις αγορές της Κύπρου και της Ρουμανίας.
Στην Κύπρο, στο εννεάμηνο του 2021 οι δραστηριότητες του ομίλου κατέγραψαν ζημίες προ φόρων Ευρώ 311,8 εκατ., επηρεασμένες αρνητικά από προβλέψεις ύψους Ευρώ 326,4 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την αύξηση της περιμέτρου των συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων προς πώληση («Project Sky»). Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Sky, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2022, τα υπόλοιπα ΜΕΑ στην Κύπρο θα είναι αμελητέα.
Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη έχει θέσει στόχο να αυξήσει το μερίδιο της που την κατατάσσει στην 6η θέση της αγοράς, ενώ τα κέρδη προ φόρων για το εννεάμηνο 2021 ανήλθαν 20,1 εκατ.ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Riviera δημιουργείται ένας ισχυρός τραπεζικός όμιλος με ηγετική θέση στην Αλβανία και με μερίδιο αγοράς περί το 11% βάσει ενεργητικού, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχή παρουσία της Alpha Bank στην αλβανική αγορά και διασφαλίζοντας, επίσης, τα συμφέροντα της πελατειακής βάσης του Ομίλου που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.
Αυτό, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πέραν της συμφωνίας για την Αλβανία η Alpha Bank και η ΟΤP Bank που έχει σημαντική παρουσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχουν ήδη ξεκινήσει να διερευνούν νέα πεδία αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέργειες. Σημειώνεται ότι o όμιλος ΟΤP Bank, με έδρα τη Βουδαπέστη, δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, έχει περισσότερους από 16 εκατομμύρια πελάτες, δίκτυο σχεδόν 1.500 καταστημάτων και έχει περισσότερους από 37.500 υπαλλήλους και πέραν της Αλβανίας έχει εισέλθει σε νέες αγορές όπως της Σλοβενίας και της Μολδαβίας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟTP Bank László Wolf, σχολιάζοντας τη συμφωνία με την Alpha Bank: «Μέχρι στιγμής, έχουμε δει την παρουσία μας στην Αλβανία ως μια σημαντική ευκαιρία και, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου OTP, αναζητούσαμε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα από την είσοδό μας στην αγορά το 2018. Εκείνη την περίοδο, αποκτήσαμε τη Societe Generale Albania Bank, η οποία έκτοτε ενσωματώθηκε με επιτυχία στον Όμιλο OTP».
Η παρουσία των ελληνικών τραπεζών εκτός συνόρων
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, τον Ιούνιο του 2021 ο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο εξωτερικό ανήλθε σε 31,3 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,8% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2020, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε οριακά σε 10,2% τον Ιούνιο του 2021 από 10,3% το Δεκέμβριο του 2020.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑ Ευρώπη) αντιπροσωπεύει το 80,1% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 18,2%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο.
Η κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων μειώθηκε κυρίως εξαιτίας του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων. Το α΄ εξάμηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ (έναντι 72 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 σε συγκρίσιμη βάση, μειωμένα κατά 41%). Ζημιογόνες ήταν οι δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αίγυπτο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!