Νέα
  • ΓΔ: 1455.8 +0.23%
  • Τζίρος: 2,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια: Η επιτυχία του «Ηρακλή» βγάζει από το κάδρο την «bad bank»

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη μείωσε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που σχετίζονται με την πανδημία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Financial Stability Review).

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες λόγω των υπερβολικών αποτιμήσεων στις αγορές κάποιων assets, των αυξημένων επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και της αυξημένης ανάληψης κινδύνων από τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Οι κίνδυνοι υψηλών ποσοστών εταιρικών χρεοκοπιών και τραπεζικών ζημιών είναι τώρα σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από έξι μήνες. Αλλά οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανισθεί εντελώς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Στα προ πανδημίας επίπεδα οι αποτιμήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης

Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η έκθεση σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις τους επανήλθαν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι τραπεζικές ζημιές, αναφέρει, παρέμειναν χαμηλές, «αν και κάποιες απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν». Για το μέλλον, τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα αναφορικά με την κερδοφορία τους  παραμένουν η χαμηλή αποδοτικότητα των δαπανών και η πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

Μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPL) πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι μεταβολές στα ποσοστά των NPL ήταν μακράν αυτών προ του κορονοϊού.

κόκκινα δάνεια, ΕΚΤ

Η μείωση των κόκκινων δανείων επιτεύχθηκε κυρίως μέσω πωλήσεων, με τη βοήθεια συχνά σχεδίων κρατικών εγγυήσεων. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Ιταλία το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPL επιτεύχθηκε με τα κρατικά σχήματα εγγυήσεων - τον «Ηρακλή» και το GACS, αντίστοιχα. Τονίζει δε ότι η εμπειρία από αυτά τα σχήματα τιτλοποιήσεων αναδεικνύει τη δυνατότητα σχημάτων που καθοδηγούνται από τον ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίσουν τα NPLs χωρίς την ανάγκη χρηματοδότησης από τον δημόσιο τομέα και τις συνέπειες αναφορικά με την κρατική βοήθεια από μία «κακή τράπεζα» ( Asset Management Company).

To συνολικό ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκε από 2,4% το 2007 στο 8% το 2014 για να μειωθεί ξανά στο 2,4% στα μέσα του 2021.

τιτλοποιήσεις δανείων

Τα μορατόρια 

Θετική είναι κατ’ αρχήν η εκτίμηση και σχετικά με τον αντίκτυπο των αναστολών των δανείων που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας. «Σχεδόν το σύνολο των moratoria έχουν λήξει τώρα, με περιορισμένη επίπτωση στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, αλλά οι κίνδυνοι απωλειών από δάνεια που εξακολουθούν να είναι σε αναστολή έχουν αυξηθεί». Περίπου το 88% είχαν λήξει τον Ιούνιο του 2021, ενώ τα ενεργά μορατόρια αποτελούν σημαντικό ποσοστό (τουλάχιστον 5%) των συνολικών επιχειρηματικών δανείων μόνο για το τραπεζικό σύστημα σε δύο χώρες της Ευρωζώνης. «Παρά τις θετικές ενδείξεις, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών μπορεί να γίνει ορατός μετά από δύο χρόνια», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, τα κέρδη αυξήθηκαν καθώς τα κέρδη ανέκαμψαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021. «Εν μέρει λόγω αυτής της εξέλιξης, οι εταιρικές χρεοκοπίες παρέμειναν χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αν και αυξήθηκαν στους κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν πολύ από την πανδημία και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω».

«Οι πιο αυστηρές μακροοικονομικές και εποπτικές πολιτικές μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων αδυναμιών, κυρίως για τις αγορές κατοικιών σε κάποιες χώρες. Θα είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβανομένης της έγκαιρης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ και ενός ισχυρότερου πλαισίου πολιτικής για τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα», τονίζει η ΕΚΤ.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ