Καρπούς φαίνεται πως αποδίδει το σχέδιο «Non Dom», η θέσπιση, δηλαδή φορολογικών κινήτρων για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας των κατοίκων εξωτερικού στην Ελλάδα. Μάλιστα, εν μέσω πανδημιάς, φαίνεται πως εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 60 ευκατάστατοι κάτοικοι εξωτερικού, με τις 10 πρώτες υποθέσεις να έχουν ήδη κλείσει.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα σε ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οποία «υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».
Αλλά και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια «ομπρέλα» ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον κ. Πατέλη να δηλώνει «σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργήστε εταιρίες ή μεταφέρετε ένας μέρος της εταιρίας σας στην Ελλάδα». Οι ευκαιρίες δεν αφορούν φυσικά μόνο την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιήσει τρία παράλληλα non dom, με κοινό παρονομαστή την ιδιαιτέρως ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε όσους προσέλθουν.
►Τo Euronews στέλνει τους ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα
Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων και το δεύτερο για συνταξιούχους που θα αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και για μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους που θα έρθουν και θα εργαστούν στη χώρα μας, παρέχοντας τους φορολογικά κίνητρα.
Ειδικότερα, το πρώτο Non Dom έλαβε χώρα το 2019 και στόχευε στους λεγόμενους πολύ πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού. Τότε, όποιο φυσικό πρόσωπο μετέφερε τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορούσε να υπαχθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.
Το δεύτερο Non Dom αφορά στους συνταξιούχους του εξωτερικού. Ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής του έδρας στην χώρα μας. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι, οι οποίοι θεωρείται πως θα τονώσουν την κτηματαγορά.
Τώρα, το Non Dom 3 αφορά σε μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους αλλά και Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίοι καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια και της μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!