Τι πιο ωραίο να εργάζεσαι με θέα την Ακρόπολη ή την Καλντέρα της Σαντορίνης; Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Euronews Άντονι Γκραντ, μάλλον τίποτα, καθώς στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα είναι χρυσός για τους ψηφιακούς νομάδες» περιγράφονται τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση κατοίκων του εξωτερικού στη χώρα ή επαναπατρισμό των Ελλήνων μεταναστών.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εργάζεται στο να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους ψηφιακούς νομάδες στα νησιά της», τονίζοντας πως λόγω της νομοθεσίας που πέρασε πέρυσι από τη Βουλή, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι που μεταφέρουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα έχουν 50% φοροαπαλλαγή στο εισόδημά τους για τα πρώτα επτά χρόνια διαμονής τους στη χώρα μας.
Κατά το δίκτυο, ο συνδυασμός του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος των ψηφιακών νομάδων με το ελληνικό οικοσύστημα, κλίμα και τοπίο, καθιστά την Ελλάδα πολύ δυνατό αντίπαλο έναντι άλλων χωρών, που λόγω της πανδημίας έχουν δει στο πορτοφόλι των ψηφιακών νομάδων την αντικατάσταση των χαμένων χρημάτων από τους τουρίστες. Άλλωστε, κάποιος που ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος αναγκαστικά θα ξοδέψει και περισσότερα χρήματα στο σύνολο από έναν τουρίστα που θα περάσει 10 μέρες σε κάποιο νησί.\
►Οι Ευρωπαίοι διψούν να ξαναταξιδέψουν - Ποιοι ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες
Γιατί η Ελλάδα;
Ωστόσο, γιατί κάποιος ψηφιακός νομάς να επιλέξει την Ελλάδα; Ο Άντονι Γκραντ που το έκανε, δίνει ο ίδιος την απάντηση, μεταφέροντας τα λόγια του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλη: «Η Ελλάδα είναι ευλογημένη από τη φύση με ένα ήπιο κλίμα, πολλή ηλιοφάνεια και έναν συνδυασμό βουνού και θάλασσας». Την ίδια ώρα, «το ισχυρό ευρώ και η ασφάλεια της ΕΕ» είναι ένας ακόμη δελεαστικός παράγοντας για τους ψηφιακούς νομάδες. Επίσης, δρομολογούνται και οι επενδύσεις για 5G στη χώρα, ώστε να είναι εύκολη η τηλεργασία. Τέλος, επαναλαμβάνεται η ισχύς του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της μεταφοράς της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα.
Και με τη γραφειοκρατία, τι γίνεται;
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος επισημαίνει και τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε μια παρατεταμένη διαμονή στην Ελλάδα πολιτών χωρίς ευρωπαϊκό διαβατήριο, λόγω των κανονισμών που προέρχονται από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Για παράδειγμα, οι ψηφιακοί νομάδες που διαθέτουν αποκλειστικά βρετανικό ή αμερικανικό διαβατήριο, θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά την επιλογή τους, πριν τη θέσουν σε εφαρμογή. Αν δεν διαθέτουν την ανάλογη άδεια ή βίζα για να παραμείνουν σε χώρα εντός Σένγκεν, όπως η Ελλάδα, πέραν των 90 ημερών σε μια συνολική περίοδο 180 ημερών, κατά την οποία δεν υφίστανται οι περιορισμοί θεώρησης της βίζας, τότε το χρονικό διάστημα παραμονής δεν μπορεί να επεκταθεί.
►Από το εμπόριο μέχρι τα εστιατόρια, η πανδημία μετασχηματίζει την οικονομία
Και όλο αυτό σε συνδυασμό με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν είναι και πολύ δελεαστικό για κάποιον μη Ευρωπαίο ψηφιακό νομά. Ωστόσο, κατά το δίκτυο είναι ενθαρρυντική η βοήθεια από το site Enterprise Greece.
Η Ελλάδα κατά τον Γκραντ είναι η τέλεια έστω και για δίμηνη απόδραση από τo lockdown στο σπίτι σου και τα ιδανικά μέρη για να συνδυάσεις δουλειά και διασκέδαση είναι η Μύκονος, η Σύρος, η Κέρκυρα και η Κρήτη, αλλά και η Αστυπάλαια. Όλα ανάλογα με το τι αναζητεί κανείς. Βασίλισσα όλων βέβαια, η πρωτεύουσα Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη Θεσσαλονίκη, ως πολύ καλύτερη επιλογή από αυτή της Ρώμης.
Το μόνο που μένει κατά τον Γκραντ να κάνει ένας ψηφιακός νομάς είναι «να χωνέψει» πως έχει να παλέψει με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μόλις συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα, η Ελλάδα φαντάζει ο ιδανικός προορισμός.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!