Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης το α’ τρίμηνο 2024, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank (7 Ημέρες Οικονομία).
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
- Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και PMI (υπεύθυνων αγορών επιχειρήσεων) μεταποίησης βελτιώθηκαν το α’ τρίμηνο 2024,
- η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε ανθεκτικότητα και ο ρυθμός αύξησης του συνόλου της απασχόλησης επιταχύνθηκε το δίμηνο Ιαν-Φεβ-24,
- οι πωλήσεις σε όρους όγκου στο λιανικό εμπόριο μειώθηκαν απότομα τον Ιαν-24
- το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου επιδεινώθηκε το δίμηνο Ιαν-Φεβ-24 και
- οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν ισχυρά τον Ιαν-24.
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus Economics (τεύχος Απρ-24), η μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus forecast) για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο 2024 ανέρχεται στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση από 0,2% και 1,2%, αντίστοιχα, το δ’ τρίμηνο 2023.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου αναμένεται να δημοσιευτούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύθηκε χθες, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% και 1,9% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνών (ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε στις 106,9 μονάδες το α’ τρίμηνο 2024 (μέσος όρος 3 μηνών) σημειώνοντας βελτίωση σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2023.
Παρά ταύτα, δεν ανέκτησε τις απώλειες του προηγούμενου τριμήνου, απώλειες που προκλήθηκαν αρχικά από τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία και στη συνέχεια από την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!