«Πρόωρες» χαρακτήρισε τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Αιτία η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό 10 μηνών!
Προειδοποίησε ότι τα εμπόδια στο «τελευταίο μίλι» της επαναφοράς του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που θέτουν οι οικονομολόγοι, θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει, μαζί με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των τιμών. Η έξαρση του πληθωρισμού τους ανάγκασε να αυξήσουν το επιτόκιο 10 φορές στη σειρά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%.
Ενώ οι πιέσεις στις τιμές βρίσκονται τώρα σε χαμηλό διετίας, ο Ντε Γκίντος δήλωσε στους Financial Times ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό 10 μηνών θα «κάνει το έργο μας πιο δύσκολο».
«Βρισκόμαστε καθ' οδόν προς το 2%. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά, καθώς το τελευταίο μίλι δεν θα είναι εύκολο ... τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού είναι ισχυρά» είπε.
«Πρόκειται για μια πολύ λεπτή ισορροπία», είπε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα οποία μειώθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι στο 4,3% .
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές, καθιστώντας απίθανη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων πούλησαν έντονα την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της Ευρώπης πριν από μια δεκαετία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προτού τα μειώσουν.
Οι δηλώσεις του Ντε Γκίντος, πρώην στελέχους της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers όταν κατέρρευσε το 2008, ο οποίος έγινε υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, σηματοδοτούν ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό ακόμη.
Ο κρίσιμοι παράγοντες
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στους FT ότι ο «κρίσιμος» παράγοντας που θα καθορίσει την επόμενη κίνησή της είναι η ταχύτητα με την οποία η σύσφιξη της πολιτικής της μεταδίδεται από τις τράπεζες και τις αγορές ομολόγων στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική συνήθως επιδρούν πλήρως στον πληθωρισμό μόνο μετά από τουλάχιστον ένα έτος, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του αντίκτυπου από τη σύσφιξη της ΕΚΤ μπορεί να βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Αλλά αν η μετάδοση της πολιτικής ήταν ταχεία και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, είπε ότι η τράπεζα ίσως χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση για τα επιτόκια.
«Εάν η μετάδοση είναι ελλιπής, τότε θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί", είπε. "Εάν η μετάδοση είναι πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα για να εγγυηθούμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας».
Ένας άλλος παράγοντας που κρατά τις τιμές ψηλά είναι οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες. Την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία και η Γαλλία περιέγραψαν σχέδια για δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του αναμενόμενου, πάνω από τον κανόνα της ΕΕ που τα περιορίζει στο 3% της παραγωγής, ο οποίος έχει ανασταλεί μετά την πανδημία αλλά αναμένεται να τεθεί και πάλι σε ισχύ το επόμενο έτος.
«Μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν συνηθίσει σε μια προσέγγιση "ό,τι χρειαστεί" όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει. Το να έχουμε μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, μια επεκτατική δημοσιονομική γραμμή, αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό μείγμα πολιτικής».
Η απότομη αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε πτώση των τιμών των ακινήτων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, αποτελεί «την κύρια πηγή ανησυχίας μας όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ιδίως όσον αφορά την έκθεση των μη τραπεζών, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, στην αγορά ακινήτων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!