Mε κωδικό «ασφάλεια» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προσελκύσει τουρίστες το προσεχές καλοκαίρι, έχοντας βέβαια ως στόχο, όχι να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, αφού αυτό είναι αδύνατο, αλλά τουλάχιστον να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού προϊόντος είναι δυνατόν. Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία του 2021, είναι ο τουρισμός. Όλοι το γνωρίζουν και όλοι θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω προκειμένου από εκεί να έρθει η θετική έκπληξη για την χρονιά που διανύουμε. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάψει να υποστηρίζει την άποψη για δημιουργία ενός διαβατηρίου υγείας. Μία θέση που σιγά σιγά αρχίζει και αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Κλειδί το διαβατήριο υγείας
Η σκέψη είναι σχετικά απλή. Ολοι εκείνοι που θα έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να περάσουν στην χώρα και να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Για όλους τους υπόλοιπους, δεν θα είναι απαγορευτική η είσοδος, αλλά θα υπόκεινται σε κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες (τεστ πριν και μετά την είσοδό τους στην χώρα).
Τι θα κερδίσουμε αν αυτό συμβεί; Κατ’ αρχήν μικρότερο κόστος στις εισόδους της χώρας για την πραγματοποίηση των τεστ, όπως επίσης και λιγότερη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όλους. Και αυτό διότι άλλο είναι να έχεις να αντιμετωπίσεις το σύνολο των τουριστών, σε ενδεχόμενο έλεγχο για την ασφάλεια του τουριστικού προϊόντος και άλλο ένα υποσύνολο αυτών.
Ταυτόχρονα όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, η θέσπιση ενός διαβατηρίου υγείας θα αυξήσει κατά πολύ την εμπιστοσύνη των τουριστών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, την οποία θέλει κάποιος να επισκεφτεί το καλοκαίρι.
Και επειδή η Ελλάδα είναι διαχρονικά ένας hot προορισμός σίγουρα θα είναι μεταξύ των κερδισμένων χωρών εφόσον κάτι τέτοιο θεσπιστεί. Η Ελλάδα και όχι μόνο, θα μπορεί να διαφημίσει το προϊόν της, προτάσσοντας την ασφάλεια των επισκεπτών.
Η πορεία του εμβολιασμού
Αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος, είναι πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει νωρίτερα του προβλεπόμενου και στον εμβολιασμό όλων εκείνων που εργάζονται στην βαριά βιομηχανία της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει άλλο ένα κίνητρο προς τους υποψηφίους τουρίστες.
Πέρυσι χάθηκαν περίπου 15 δισ. ευρώ έσοδα και αν υπολογίσει κανείς και την κρουαζιέρα η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στόχος πριν από μερικούς μήνες ήταν το καλοκαίρι του 2021 τα συνολικά έσοδα να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ. Μετά από το δεύτερο κύμα πανδημίας, ο στόχος έχει αναθεωρηθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Ευχής έργο θα ήταν να προσεγγίσουν τα 10 δισ., αν και μάλλον κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο.
Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Οι παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι μία πιο σαφής προσέγγιση θα υπάρξει, προς τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και θα έχει βελτιωθεί ο καιρός και θα κυρίως θα έχει προχωρήσει σημαντικά το πρόγραμμα εμβολιασμού στην παγκόσμια κοινότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!