Χωρίς αμφιβολία η θέσπιση του ταμείου Next Generation EU ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάταξη της των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, δεδομένου του πλήγματος που δέχθηκαν οι χώρες της ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν το 2020 ήταν η χρονιά της κρίσης το 2021 αναμένεται να είναι το έτος πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η ανάκαμψη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εξειδικευμένη εταιρεία ερευνών IDC, ένα σημαντικό ποσό αυτών των 750 δισ. πρέπει να κατευθυνθεί προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομίων, κάτι που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την επόμενη μέρα.
Συγκεκριμένα, η IDC αναμένει ότι ένα μεγάλο ποσοστό, μεταξύ 20% και 35% ανάλογα με τη χώρα, των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των χωρών-μελών της ΕΕ θα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών έως το 2025. Με βάση το σενάριο του 20% το ποσό που προκύπτει είναι 150 δισ. ευρώ.
Η IDC εκτιμά ότι τα σχέδια που πρέπει να υποβάλουν τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν ως στόχο τη δημιουργία περισσότερο ανταγωνιστικών οικονομιών, οι οποίες ταυτόχρονα, όμως, θα κάνουν τις κοινωνίες πιο βιώσιμες. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει πως σημαντικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση ολόκληρων βιομηχανιών και κλάδων, από τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τις τραπεζικές συναλλαγές έως τη δημόσια διοίκηση, την υγειονομική περίθαλψη και τις τηλεπικοινωνίες.
Είναι ενδεικτικό ότι για την περίπτωση της Ελλάδας, εκθεση της Εθνικής Τράπεζας, τον Ιανουάριο του 2020, επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 4 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, εάν οι μη καινοτόμες σήμερα βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφαρμόσουν σχέδια καινοτομίας τα επόμενα πέντε χρόνια και ταυτόχρονα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μεταρρυθμίσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!