Κανονικά προχωρά η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες – μέλη, εν όψει του επόμενου χειμώνα και της περιόδου αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνόδου του Καθοδηγητικού Συμβουλίου για την Ενεργειακή Πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνονται οι κοινές αγορές, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, τόνισε ότι η διαδικασία προχωρά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.
Ενδιαφέρον από 22 χώρες
Εως τώρα, 22 χώρες έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για κοινές προμήθειες άνω των 17 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τα επόμενα τρία χρόνια, στα οποία θα προστεθούν σχεδόν 4 δισ. κ.ε. για να καλυφθεί η ζήτηση της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Σερβίας.
Πρόοδος υπήρξε στη συζήτηση αναφορικά με την πιο αποτελεσματική δομή οργάνωσης των επιχειρήσεων που θα ενώσουν τις προμήθειές τους.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι αγορές θα γίνονται από «κεντρικούς αγοραστές», οι οποίοι θα διαπραγματεύονται για λογαριασμό και μικρότερων εταιρειών και καταναλωτών αερίου.
Όπως είπε ο Σέφκοβιτς, σύντομα θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρείες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ως κεντρικοί αγοραστές, με στόχο να υπάρξει ένας αριθμός τέτοιων εταιρειών, που θα αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ομάδες εταιρειών για να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Η αγορά LNG θα είναι άστατη
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η πολιτική βούληση για τις κοινές αγορές και ότι θα είναι λάθος να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου τα συμβόλαια παράδοσης για τον Απρίλιο διαμορφώνονται σήμερα στα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη ωφελείται σήμερα από τον ηπιότερο χειμώνα και την ενεργειακή συγκράτηση που έδειξαν τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες στην ΕΕ καθώς και από τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αερίου και τη χαμηλότερη ζήτηση LNG από την Κίνα.
«Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά LNG αναμένεται να παραμείνει άστατη λόγω του ότι δεν θα είναι διαθέσιμες σημαντικές νέες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, της πιθανής ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας και της δραστικής μείωσης των ρωσικών ροών μέσω αγωγών στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν συμβάλει στο να γεμίσουν πέρυσι οι αποθήκες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!